hirdetés

Elsöprő többség nyilvánítaná munkaszüneti napnak a Szentestét

„Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?” – kérdezte a Magyar Szakszervezeti Szövetség, és erre 96 százalék volt az igenek aránya. Csaknem 94 százalék pedig azt állította, hogy hajlandó lenne aláírásával is támogatni a kezdeményezés sikerét.
hirdetés

Az emberek nyolcvan százaléka hallott már arról, hogy népszavazás lehet december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról – derült ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) által készített internetes közvélemény-kutatásból. A nem reprezentatív felmérés szerint a mintegy ezer válaszoló 88 százaléka azt is tudja, hogy amennyiben összegyűlik kétszázezer érvényes aláírás, a parlamentnek el kell rendelnie a referendumot.

Kép: Pixabay

„Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?” – kérdezték, és erre 96 százalék volt az igenek aránya. Csaknem 94 százalék pedig azt állította, hogy hajlandó lenne aláírásával is támogatni a kezdeményezés sikerét. A válaszolók nem egészen 34 százalékának kell dolgoznia szenteste napján, csaknem 23 százalékuk azért maradhat otthon, mert a munkáltató az évi rendes szabadsága terhére „munkaszünetet” rendel el, a foglalkoztatottak majdnem 19 százaléka pedig úgy töltheti otthon ezt a napot, hogy valamelyik szombaton le kell dolgoznia. A többiek inaktívak – alapvetően nyugdíjasok –, ezért nem válaszoltak.

Tíz hosszú hétvégén pihenünk jövőre
Még igencsak messze járunk a 2018-as évtől, de tekintsünk előre, és nézzük meg a következő év alakulását munka- és pihenőnapok terén. Jövőre hat szombaton is dolgoznunk kell, viszont tíz hosszú hétvégénk lesz.
A kérdőívre érkezett szöveges válaszokból az is kiderül, hogy miért tartják fontosabbnak december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását. „A szenteste mindenkié” – írta valaki, hozzátéve, hiába dolgozik, az teljesen felesleges, mert nem folyik érdemi munka. Másnak viszont egész nap lóg a nyelve – nem közölte, de vélhetően ő kereskedelmi foglalkoztatott lehet –, s hiába kért szabadságot, kihúzták a listáról, így nem lehet a családjával. Mellesleg az idén december 24-e munkaszüneti napra esik, ennek ellenére sem töltheti otthon ezt a napot. „A születést ünnepeljük” – vetették fel sokan, bár volt, aki hozzátette: ezért nem kell drága népszavazást tartani. Egy másik „melós” a nagypénteknek és a szentestének is tudna örülni, miközben december 24-ét fontosabbnak tartja.

Többen felvetették, hogy sok embernek mindenképpen dolgoznia kell, hiszen a közösségi közlekedés nem állhat teljesen le, s a kórházi dolgozók, a mentősök, a tűzoltók meg a rendőrök sem kaphatnak szabadnapot. Ez kétségkívül igaz, viszont néhány válaszoló jelezte: ha december 24-e piros betűs ünnep, akkor legalább pótlék jár azoknak, akik ezen a napon nem lehetnek a családjukkal. Egy folyamatos munkarendben foglalkoztatott véleménye pedig az, ha másoknak jó, miért ne támogatná a népszavazást.

Túlóra, készenlét, munkaszüneti nap: ezek a szabályok
Mikor rendelheti el a munkáltató a rendkívüli munkavégzést? Melyek az ügyeletre és a készenlétre vonatkozó előírások? Íme a legfontosabb tudnivalók.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo