Ellenőrizhetetlenek a magyar cégek

Elérte a kritikus tömeget a magyar gazdaságban az ellenőrizhetetlen, megbízhatatlan cégek aránya. A mérlegadásra kötelezett cégek egyharmada nem készít mérlegjelentést, havonta átlag 700 cégnek függeszti fel adószámát az APEH, ráadásul a hazai, valóban működő vállalkozások követeléskezelési gyakorlata még mindig megdöbbentően naiv - hívja fel a figyelmet Csatlós Csilla, a Direktinfo vezetője. Ezek a jelenségek kedvező terepet biztosítanak a megrendeléseik csökkenésétől rettegő vállalatok lehúzására szakosodott, fehérgalléros bűnözők számára.

"Adatszolgáltatónk, a CompLex Céghírek kimutatása szerint 548 ezer, elvben működő, adatközlésre kötelezett hazai vállalkozás közül 2008-ban mindössze 317 ezer készített mérlegjelentést" - hívta fel a figyelmet Csatlós Csilla, az egyik legnagyobb hazai követeléskezeléssel foglalkozó csoport, a Direktinfo ügyvezetője. A vállalkozások mérlegjelentése világszerte a jogszerű működés előírt és ellenőrzött alapkövetelménye, melynek elmulasztását a cégek törlésével szankcionálják. A magyar gyakorlat azonban végtelenül engedékeny, tízezrével működnek cégek, amelyek ezen kötelezettségüknek évek óta nem tesznek eleget.

A cég tapasztalatai szerint a kereskedelmi forgalom egyötöde egyéni vállalkozókon keresztül valósul meg, akiknek száma 396 ezer körül van. Az egyéni vállalkozók pénzügyi teljesítményét, eredményeit semmilyen hivatalos módon nem tudják a hitelező cégek vizsgálni, annak ellenére, hogy őket is folyamatosan átutalással szolgálják ki. Ennek eredménye, hogy összesen 627 ezer cég működése, hitelképessége a velük partneri kapcsolatra lépni kívánó vállalkozások számára ellenőrizhetetlen.

Érdemes ellenőrizni a leendő partnert

APEH-adat szerint a 2008-ban alapított 8000 vállalkozás közül már nem találnak meg több mint hétszázat. Ezt az adatot erősíti a Direktinfo statisztikája is, miszerint 1000 adós cég bejegyzett székhelyére kiküldött tértivevényes felszólító levélnek nagyjából 10 százaléka visszajön elköltözött, címzett ismeretlen jelzéssel. Ezek nem működnek a jognak megfelelően, nem tartózkodnak a székhelyükön, nem jelentették be a változásaikat a cégbíróságon.

Az adóhatóság havi átlagban 700 magyarországi cégnek függeszti fel az adószámát. Így azok a vállalkozások, amelyek nem ellenőrzik a megrendelőiket folyamatos monitoringgal, könnyen bajba kerülhetnek. Ezekkel a partnerekkel nem szabad üzletelni, mert a felfüggesztett adószámú cégnek kiállított számla nem könyvelhető el és nem igényelhető rá vissza az áfa - mutat rá Csatlós Csilla. A követelésbehajtó kimutatása szerint az egy százalékot sem éri el azon vállalkozások száma, amelyek az üzletkötés előtt megvizsgálják partnerük hitel- és fizetőképességét. A gyakorlat ma sajnos az, hogy mire a vállalkozások ráeszmélnek, hogy gond van, a rossz szándékú vevők árkon-bokron túl vannak. Amikor ez megtörténik, már késő. Ilyenkor mindenki kiküldi a felszólításokat, illetve végül elindítja a felszámolási eljárást, de már hiába. A már felszámolás alá került cégeknél hazánkban a hitelezői igényeknek még a fél százaléka sem elégül ki. Azon cégek ellen, amelyeket nem tudunk felszólítani, mert nem veszik át a küldeményeket, nem lehet felszámolási eljárást sem kezdeményezni és a fizetési meghagyásos eljárás sem vezet eredményre - mutat rá a szakértő.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo