Élénkülő verseny alakítja a távközlési piacot

A szolgáltatók élénkülő versenye alakítja a távközlési piacot, a hangalapú bevételek csökkenését az ügyfélkör bővítése mellett az adatbevételek emelkedése ellensúlyozhatja - mondta Szabó János, a Magyar Telekom Nyrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten, a vállalat sajtótájékoztatóján, a cég második negyedéves eredményeit értékelve.

A Magyar Telekom szerdán közzétett gyorsjelentésében ismertette, hogy idei második negyedéves bevétele éves összehasonlításban 8,9 százalékos növekedéssel meghaladta a 153 milliárd forintot, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) pedig 1,8 százalékos visszaeséssel, 47,9 milliárd forintra csökkent.

Kép:Pixabay

Szabó János kiemelte, hogy az ügyfelek adatigénye várakozáson felül bővült, emellett a készülékértékesítésben is kiemelkedő volt a kereslet.

Hozzátette, hogy a Magyar Telekom folytatja az uniós és az önerős hálózatfejlesztéseket, az idei kivitelezések időarányosan a tervezettnél jobban haladnak.

A kártyás ügyfelek regisztrációjával kapcsolatban közölte, hogy az adategyeztetés sikeres volt, az innen származó bevételek több mint 95 százalékát sikerült megtartani, így szinte kizárólag csak a nem használt kártyák szolgáltatásai szűntek meg.

A roamingban érzékelhető növekedést látnak a roamingdíjak eltörlését követően, júniusban hétszeresére emelkedett az adatforgalom éves összehasonlításban - tette hozzá.

Az elmúlt negyedév újításairól szólva kiemelte, hogy a Magyar Telekom új mobilcsomag-portfóliója 300 ezer ügyfelet - a teljes ügyfélkör több mint 10 százalékát - érte el. Az ügyfélkör bővítését a mikroszintű - például a néhány száz háztartást érintő - hálózatfejlesztések is segítik, a nyár folyamán várhatóan 10 településen adnak át hálózatot - tette hozzá. A Magyar Telekom 2,9 millió háztartásban tud nagy sebességű vezetékes internetelérést biztosítani, emelkedik a gigabájtos sebességű hálózat elérhetősége is, a 4G-lefedettség pedig már meghaladta a 98 százalékot - közölte.

A vezérigazgató-helyettes a bevételek emelkedéséről szólva a trendszerűen emelkedő készülékértékesítés mellett a rendszerintegrációs és IT-bevételek jelentőségét emelte ki, ami az uniós finanszírozású beruházásoknak köszönhető. Az EBITDA kis mértékű visszaesésében közrejátszott, hogy idén elmaradtak a tavalyi év mérlegét javító egyszeri tételek - például az ingatlaneladások - és az előrehaladott állapotban levő beruházások költségei is előbb jelentkeztek - fogalmazott.

Fejlődni akarunk, csak nem költenénk rá
Bár egyre fontosabb a nagy sebességű internet és a technológiai fejlesztés a kisvállalkozók számára, a szolgáltatások választásakor leginkább a stabilitás és a spórolás számít – derült ki a Bell Research és az Invitel közös kutatásából.
A lakossági energiapiacot a Magyar Telekom ősszel elhagyja, a gázpiacról történt kivonuláshoz hasonlóan ezen a téren is a csaknem 100 ezer ügyfél számára kényelmes, zökkenőmentes váltást szeretnének biztosítani a vezérigazgató-helyettes szerint.

Elmondta, a Magyar Telekom montenegrói leányvállalatának, a Crnogorski Telekomnak tavaly lezárult a piaci konszolidációja. Az idén a rendeződő politikai válsághelyzetet a helyi telekommunikációs piac a távközlési oldal visszaesése nélkül vészelte át, csupán a készülékértékesítés csökkent a balkáni országban - ismertette.

Szabó János a vezetékes piacon hosszabb távon átrendeződésre számít, mivel a Digi Távközlési Zrt. megvásárolja az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágát, de - mint mondta - a Magyar Telekom helyzeti előnye és piaci helyzete miatt felkészült a változásokra és a versenyhelyzet kiéleződésére a vezetékes szolgáltatások piacán.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo