hirdetés

Egyablakos adóellenőrzés: visszaszámlálás indul!

Az EU adóhatóságai az egyablakos rendszerű adóvizsgálatokkal kapcsolatban nyilvánítottak véleményt. Az új rendszer várhatóan már jövőre elindul, a tagállamok hatóságai egységes eljárási alapelveket követnek majd.
hirdetés

Online is lehet – Kép: SXC

Ágoston Péter adótanácsadó, az RSM-DTM Nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója legfrissebb blogbejegyzésében azt a négy ajánlást mutatta be, amelyek közül a tagállamok kiválasztották, melyeket szeretnék alkalmazni az adózók vizsgálatról való értesítése és a vizsgálat megkezdésekor szokásos adatszolgáltatás során. Az ajánlások célja, hogy egységes ellenőrzési eljárási alapelveket biztosítson a jövőre induló rendszerbe bejelentkező vállalkozásoknak. Az ajánlások egy hosszabb munka elejét jelentik, egyelőre nem kötelezőek egyetlen tagállamban sem.

A Piac & Profit szakértői segítségével összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne tegyünk ellenőrzés esetén.

Értesítés egyablakos adóvizsgálatról

Az első kapcsolatfelvételt a vállalkozás által az egyablakos rendszer központjának adóhatóságán keresztül kell megtenni (ez az esetek többségében a vállalkozás székhelye szerinti állam, de lehetnek kivételek, erről itt olvashatnak bővebben). Ezután a vizsgálat egyedi ismérvei határozzák majd meg, hogy a vállalkozással a központi adóhatóság vagy a teljesítési hely szerinti állam adóhatósága tartja-e a kapcsolatot. Fontos: az adókötelezettségek teljesítésével kapcsolatban minden esetben a fogyasztás állama szerinti szabályokat kell alkalmazni.

A központi adóhatóságok saját nemzeti eljárási rendjük szerint veszik fel és tartják a kapcsolatot a vállalkozásokkal az ellenőrzés során. Az EU-n kívül letelepedett szolgáltatókkal az alapértelmezett kapcsolattartási mód az e-mail.

Tudtunk nélkül is indulhat adóellenőrzés elsejétől
Az eljárási törvény év közben hatályba lépő változása értelmében lehetővé válik a megbízólevél elektronikus úton történő kézbesítése. Így viszont előfordulhat, hogy az ellenőrzés alá vont cég nem is tud majd az eljárás megindulásáról.
A fogyasztás helye szerinti adóhatóság és a vállalkozás közötti közvetlen kommunikáció főszabály szerint e-mailen történik: ez EU-s és nem EU-s szolgáltatók esetében egyaránt a vállalkozás megadott kapcsolattartójának e-mail címét jelenti.

Az adóhatóság és a vállalkozás közösen határozzák meg az adatszolgáltatás leghatékonyabb módját. Ezt alapvetően meghatározza, hogy milyen mértékben biztosítottak az elektronikus adatszolgáltatás és -fogadás feltételei. Egy egységesített tartalmú vizsgálati fájlról, mint alternatíváról is szó esik az ajánlásban. Ezt az xml formátumú megoldást még nem dolgozták ki a tagállamok.

A tagállamok 58 százaléka értett egyet mind a négy ajánlással 83 százalékuk legalább 3 ajánlást elfogadott, és csak egy tagállam, Ausztria utasított vissza három ajánlást. A legtöbben (összesen 6 tagállam, köztük Magyarország is) az első ajánlást utasította el, ennek oka nem látszik egyértelműnek.

Az egyablakos rendszerbe való bejelentkezés megkezdéséig kevesebb mint 3, a rendszer indulásáig kevesebb, mint 6 hónap van hátra – ebből az alkalomból a bizottság egy sajtóanyagot is kiadott (a  gyakori kérdéseket és válaszokat tartalmazó  dokumentum egyelőre csak angolul és franciául érhető el).

A visszaszámlálás megkezdődött.

Újabb lehetőség a NAV-bírságok elkerülésére
Megelőzhetőek az ingatlan-bérbeadás és -értékesítés adminisztrációs hibái után járó adóhatósági szankciók. Végre ugyanis már a NAV is eldöntötte, hogyan lehet kijavítani a hibákat.
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo