Egyablakos adóellenőrzés: visszaszámlálás indul!

Az EU adóhatóságai az egyablakos rendszerű adóvizsgálatokkal kapcsolatban nyilvánítottak véleményt. Az új rendszer várhatóan már jövőre elindul, a tagállamok hatóságai egységes eljárási alapelveket követnek majd.

Online is lehet – Kép: SXC

Ágoston Péter adótanácsadó, az RSM-DTM Nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója legfrissebb blogbejegyzésében azt a négy ajánlást mutatta be, amelyek közül a tagállamok kiválasztották, melyeket szeretnék alkalmazni az adózók vizsgálatról való értesítése és a vizsgálat megkezdésekor szokásos adatszolgáltatás során. Az ajánlások célja, hogy egységes ellenőrzési eljárási alapelveket biztosítson a jövőre induló rendszerbe bejelentkező vállalkozásoknak. Az ajánlások egy hosszabb munka elejét jelentik, egyelőre nem kötelezőek egyetlen tagállamban sem.

A Piac & Profit szakértői segítségével összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne tegyünk ellenőrzés esetén.

Értesítés egyablakos adóvizsgálatról

Az első kapcsolatfelvételt a vállalkozás által az egyablakos rendszer központjának adóhatóságán keresztül kell megtenni (ez az esetek többségében a vállalkozás székhelye szerinti állam, de lehetnek kivételek, erről itt olvashatnak bővebben). Ezután a vizsgálat egyedi ismérvei határozzák majd meg, hogy a vállalkozással a központi adóhatóság vagy a teljesítési hely szerinti állam adóhatósága tartja-e a kapcsolatot. Fontos: az adókötelezettségek teljesítésével kapcsolatban minden esetben a fogyasztás állama szerinti szabályokat kell alkalmazni.

A központi adóhatóságok saját nemzeti eljárási rendjük szerint veszik fel és tartják a kapcsolatot a vállalkozásokkal az ellenőrzés során. Az EU-n kívül letelepedett szolgáltatókkal az alapértelmezett kapcsolattartási mód az e-mail.

Tudtunk nélkül is indulhat adóellenőrzés elsejétől
Az eljárási törvény év közben hatályba lépő változása értelmében lehetővé válik a megbízólevél elektronikus úton történő kézbesítése. Így viszont előfordulhat, hogy az ellenőrzés alá vont cég nem is tud majd az eljárás megindulásáról.
A fogyasztás helye szerinti adóhatóság és a vállalkozás közötti közvetlen kommunikáció főszabály szerint e-mailen történik: ez EU-s és nem EU-s szolgáltatók esetében egyaránt a vállalkozás megadott kapcsolattartójának e-mail címét jelenti.

Az adóhatóság és a vállalkozás közösen határozzák meg az adatszolgáltatás leghatékonyabb módját. Ezt alapvetően meghatározza, hogy milyen mértékben biztosítottak az elektronikus adatszolgáltatás és -fogadás feltételei. Egy egységesített tartalmú vizsgálati fájlról, mint alternatíváról is szó esik az ajánlásban. Ezt az xml formátumú megoldást még nem dolgozták ki a tagállamok.

A tagállamok 58 százaléka értett egyet mind a négy ajánlással 83 százalékuk legalább 3 ajánlást elfogadott, és csak egy tagállam, Ausztria utasított vissza három ajánlást. A legtöbben (összesen 6 tagállam, köztük Magyarország is) az első ajánlást utasította el, ennek oka nem látszik egyértelműnek.

Az egyablakos rendszerbe való bejelentkezés megkezdéséig kevesebb mint 3, a rendszer indulásáig kevesebb, mint 6 hónap van hátra – ebből az alkalomból a bizottság egy sajtóanyagot is kiadott (a  gyakori kérdéseket és válaszokat tartalmazó  dokumentum egyelőre csak angolul és franciául érhető el).

A visszaszámlálás megkezdődött.

Újabb lehetőség a NAV-bírságok elkerülésére
Megelőzhetőek az ingatlan-bérbeadás és -értékesítés adminisztrációs hibái után járó adóhatósági szankciók. Végre ugyanis már a NAV is eldöntötte, hogyan lehet kijavítani a hibákat.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo