Egy szektor, amit nem tépázott meg a járvány

Kevés hazai szektor mondhatja el magáról, hogy a koronavírus járvány nem hatott valamiképpen negatívan gazdasági teljesítményükre. Az állategészségügyi ágazat társas vállalkozásai szabályt erősítő kivételek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Joggal féltek a hazai állatvédelemmel foglalkozó szervezetek attól, hogy a járvány miatt tömegesen rosszabb anyagi körülmények közé kerülő emberek miatt megnő a kóbor állatok száma. Az is reális veszély, hogy mivel az esetlegesen sürgőssé váló, de drága beavatkozásokra nem lesz pénze a gazdiknak, így megnövekedhet az eutanáziák száma.

Úgy tűnik azonban, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére a legtöbb állattartó nem az állatorvosi számlán spórolt. A járvány előtti utolsó évben, 2019-ben a hazai állategészségügyi vállalkozások több mint 51,9 milliárd forint árbevételt értek el, ami 2020-ban a koronavírus ellenére kb. 5,5 milliárd forinttal növekedett és meghaladta az 57,5 milliárd forintot.

A vizsgált időszakban a működő cégek száma is folyamatosan emelkedett. Jelenleg 952 darab ilyen profilú vállalkozás működik hazánkban, 49-cel több, mint 2019-ben. Az ilyen profilú cégek ugyan nem teljesen fedik le a magyarországi állatorvosi praxisok számát, mivel működik néhány ilyen profilú egyéni vállalkozás is, de a praxisok döntő többségét valamilyen társas vállalkozási formában üzemeltetik. Felszámolási és kényszertörlési eljárás ilyen cégek ellen alig-alig indult, és bár a kényszertörléseket a kormány felfüggesztette, nem valószínű, hogy enélkül ez az érték érdemben változott volna. A több működő cég kedvezően alakította az alkalmazotti statisztikát is, jelenleg majdnem 500 fővel többen dolgoznak a hazai állatorvosi praxisokban, mint 2019-ben.

Időszak Működő cégek száma (db) Cégalapítások száma (db) Cégmegszűnések száma (db) Felszámolási eljárás alá került cégek száma (db) Kényszertörlés alá került cégek száma (db) Végelszámolási eljárás alá került cégek száma (db) Végrehajtási eljárás alá került cégek száma (db) Nettó éves árbevétel (eFt.) Alkalmazotti létszám (fő)
2019. Év 903 db 34 db 26 1 7 13 43 51 912 500 2480
2020. Év 930 db 54 db 18 1 1 14 23 57 528 000 2860
2021. Év 952 db 40 db 17 1 3 14 28 nem lezárt év 2972
A szektor szereplői továbbra sem tartoznak az uniós pályázat rendszer kedvencei közé. A vizsgált időszakban 63 cég 65 darab támogatott pályázaton, összesen 649 millió forint támogatást nyert el.

A Magyarországon működő állatorvosi praxisok többsége főleg kutyák, macskák és kisemlősök ellátásával foglalkozik, vagy vegyesen szolgálnak ki haszon- és hobbiállat tulajdonosokat is.  A kifejezetten haszonállatokra specializálódott praxis ritka. A European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledel Ipari Szövetség) 2020-as statisztikájából alkothatunk képet arról mekkora állatpopulációt kell ellátniuk ezeknek a vállalkozásoknak. Ennek alapján az Európai Unióban összesen 70,5 millió kutyából 2 050 000 egyed él hazánkban, a 80,8 milliós uniós macskapopulációból, pedig 2 330 000 egyed otthona Magyarország.

E két statisztika azonban vélhetően csak a chippel rendelkező állatokat tartalmazza. A valóságban, mind a kutya, mind a macska populáció jelentősen nagyobb lehet. E két gyakori faj mellett a hazai háztartásokban 412 ezer díszmadár, 85 ezer díszhal, 395 ezer kisemlős és 58 ezer hüllő talált otthonra. Ezekhez az egyedszámokhoz kell még hozzáadnunk a haszonállatok szintén milliós egyedszámait, hogy teljes képet kapjunk az ellátandó állatállomány nagyságrendjéről.

A felelős állattartás hazai elterjedésével magyarázható, hogy állatai egészségéről olyankor is gondoskodik a többség, amikor a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatása miatt sok háztartásban komoly költségcsökkentést kellett végrehajtani az elmúlt másfél évben - zárja közleményét Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo