Egy év haladék a valós idejű számlajelentésre

Egy év haladékot kaptak a vállalkozások és a szoftverfejlesztők a 100 ezer forintot meghaladó áfatartalommal rendelkező gépi számlák adattartalmának kötelező jelentésére – hívják fel a figyelmet a MAZARS szakértői. Az új szabályozás, amely 2018. július 1-jén lép hatályba, radikálisan növeli a kötelezően jelentendő tranzakciók számát. A MAZARS szakértői szerint a NAV látókörének jelentős kiszélesítése ugyanakkor nem jelent többletterhet a vállalkozásoknak, hiszen az online adatszolgáltatást a számlázóprogramok automatikusan teljesítik majd.

Egy évvel elhalasztotta a számlázóprogramok NAV-bekötését és a valós idejű, online adatszolgáltatást előíró jogszabály hatályba léptetését a törvényalkotó, így a vállalkozásoknak csak 2018 júliusától kell majd elektronikusan adatot szolgáltatniuk a 100 ezer forintos áfatartalmat elérő, géppel kiállított számlákról. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 27 százalékkos áfakulcs alá eső ügyletek esetében minden nettó 370 ezer forintot meghaladó gépi számlát online módon jelenteni kell majd. A részletes szabályokat tartalmazó rendelet tervezete az elmúlt héten vált elérhetővé.  (A határidő kitolása, mondhatni, elkerülhetetlen volt, hiszen semmit nem lehetett tudni arról, hogy pontosan miről és hogyan kellett volna adatot szolgáltatnia a cégeknek, alig pár hónap múlva.)

Kép: Pixabay

2018 júliusától minden számlázóprogramnak biztosítania kell a kiállított számlák adattartalmának elektronikus továbbítását az adóhatóság felé. Az adatszolgáltatásnak legalább az áfatörvény szerinti kötelező adattartalomra kell kiterjednie, de nem kizárt további adatok továbbítása sem. „A változás drasztikusan növeli majd azoknak a tranzakcióknak a számát, amelyekre a NAV közvetlenül rálát, hiszen a jelenleg hatályos szabályozás rendszeres adatszolgáltatási kötelezettséget csak az egymillió forintot elérő áfatartalmú számlák esetében ír elő. A módosítás azt is eredményezi, hogy a NAV gyakorlatilag azonnal értesülni fog minden tranzakcióról, míg eddig az adatszolgáltatás utólagosan, az áfabevallással egyidejűleg történt” – mutatott rá dr. H. Nagy Dániel, a MAZARS szenior adómenedzsere.

Hiába az egy év plusz, el kell kezdeni a felkészülést
Váratlanul kitolták egy évvel a számlákról való kötelező online adatszolgáltatás bevezetésének határidejét, a szakértők szerint viszont így is el kell kezdeniük a cégeknek a felkészülést. Valójában szükség is van a plusz időre a bonyolult rendszerek miatt, ráadásul a jogszabály-változtatás sem történt még meg.
Hozzátette: a programnak lehetőleg azonnal, de legfeljebb 24 órán belül tudnia kell adatot szolgáltatnia a NAV-nak. A számla pedig abban a pillanatban kiállítottnak minősül, amint a számlázóprogram az adatait véglegesíti. A valós idejű adatszolgáltatást adóhatósági regisztrációt követően kezdhetik meg a vállalkozások. Ez magában foglalja majd az adatszolgáltató végpontjának megadását és a számlázóprogram regisztrációját is. „Az egyéves halasztás annak a fényében is indokolt, hogy a regisztráció és az adatszolgáltatás folyamatának egyes lépései és technikai részletei még tisztázásra szorulnak” – tette hozzá a szakértő.

A regisztrációhoz kapcsolódóan az adóhatóság a képviseleti jogosultság fennállását is vizsgálni fogja. A hatályos jogszabályok értelmében a vállalkozások kötelesek a használt számlázóprogram adatait a használat megkezdésekor és használatból történő kivonáskor bejelenteni. A jövőben a valós idejű adatszolgáltatói regisztrációra kötelezettek mentesülnek majd ez alól a szabály alól. A kötelező adatszolgáltatást előíró rendelet előreláthatólag 2018. július 1-jén lép hatályba, azzal a kitétellel, hogy a rendelkezéseket már a kötelező adatszolgáltatás előtt is alkalmazhatják az adóalanyok, tehát nem kizárt, hogy hamarosan tesztjelleggel is lehetőség lesz a NAV-nak adatot szolgáltatni.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo