Lehet itt azért növekedni is

Hetedik alkalommal részesültek Pegazus Díjban Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai: idén is harminc kiváló gazdasági teljesítményt nyújtó kis- és középvállalkozás kapott díjat. A vállalkozások képviselői szerda este a Magyar Tudományos Akadémia klubjában tartott gálán vehették át az elismerést.

Az idei díjazottak a legkülönbözőbb iparágakat képviselik: megtalálhatók közöttük gép- és berendezésgyártó, élelmiszeripari, illetve nyomdaipari tevékenységet végző társaságok csakúgy, mint mobiltelefon-javítással vagy éppen hűtés- és klímatechnikával foglalkozó cégek. Közös jellemzőjük, hogy az elmúlt két teljes év során kiemelkedő növekedést értek el: éves szinten átlagosan 55 százalékkal bővült az árbevételük. Valamennyien legalább öt éve alapított, magyar többségi tulajdonban álló vállalkozások, amelyek jó likviditási mutatókkal rendelkeznek, és 2014-ben pozitív eredményt értek el (legalább EBITDA-szinten, vagyis a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtt).

A Pegazus Díjat évente adományozza az Enterprise Investors, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázati- és magántőke-befektető vállalata, valamint a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója és a Dentons nemzetközi ügyvédi iroda.

„A Pegazus Díjjal a kezdetek óta az a fő célunk, hogy ne csupán a legnagyobb, már befutott cégek kerüljenek reflektorfénybe, hanem azok a stabilan és megbízhatóan működő kis- és középvállalatok is, amelyek a legjobb úton járnak ahhoz, hogy előbb-utóbb a legnagyobbak közé kerüljenek – mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója a díjátadó rendezvényen. – Ezzel egyrészt nyilvános elismerést kap a kitüntetett cégekben meglévő sikeres vállalkozói szellem, másrészt ezek a társaságok pozitív példaként jelennek meg minden hazai kis- és középvállalkozás előtt. Meggyőződésünk, hogy ezáltal a Pegazus Díj és a hozzá hasonló motivációs eszközök is hozzájárulnak a hazai gazdaság legfontosabb bázisát képező kkv-szektor további fejlődéséhez.”

A 2015-ös díjazottak

„Az idei díjakat érezhető növekedési környezetben, alapvetően kedvező gazdasági feltételek között ítéltük oda a kiválasztott cégeknek – tette hozzá Edward Keller, a Dentons ügyvédi iroda partnere. – Mindez mind a díjazottak, mind a hasonló életciklusban járó más vállalatok számára is jó kilátásokat teremt a további fejlődésre, amely akár organikus módon következik be, akár friss tőkét, valamint új piaci módszereket és tapasztalatokat biztosító befektetők bevonásával valósul meg.”

Sikertörténetek is bújkálnak a megszűnő cégek között
Több tízezer gazdasági társaságot alapítanak évente Magyarországon, ám ezek csaknem negyven százaléka kérészéletűnek bizonyul, és csak minden huszadik produkál elfogadható eredményeket öt év alatt – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. Szűkebb értelemben minden háromszázadik vállalkozás tekinthető igazi startupnak.
Az adatok elemzése első ránézésre kiábrándító, ám kicsit mélyebbre ásva azt tapasztaljuk, hogy mérhető mennyiségben vannak elfogadhatóan vagy jól működő startupok, sőt igazi sikertörténetek is fellelhetőek a megszűnt cégek tízezrei mellett” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs üzletágának igazgatója.
„Hatékony növekedés: mi lehetne fontosabb egy vállalkozás számára? A Pegazus Díjjal kitüntetett kis-és középvállalkozások példái is arra mutatnak rá, hogy az eredményesség számos összetevője mellett a kockázat- és kintlévőség-kezelés is elengedhetetlen a hosszú távú, profitábilis növekedéshez” – jelentette ki Keleti József, a Bisnode Csoport Country Manager-e.

Az első díjasok listája

Az eseményen az eddigiekhez hasonlóan idén is a „Piacvezető” és a „Feltörekvő” kategóriákban, összesen 30 magyarországi kis- és középvállalatot ismer el díjjal vagy oklevéllel a szakmai zsűri. A legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozások teljesítményét régiónként – Nyugat-, Közép-, és Kelet-Magyarország – díjazzák.

A „Feltörekvő” kategóriában azok a vállalatok szerepelnek, amelyek árbevétele 2014-ben 250 millió és 2,5 milliárd forint között mozgott. E kategória győztesei:

Régió Cég Tevékenység
Nyugat-Magyarország Wati Kft. Hűtés- és klímatechnikai rendszerek tervezése, értékesítése, kivitelezése
Közép-Magyarország XBody Hungary Kft. Sporteszköz gyártása és értékesítése
Kelet-Magyarország TrioTechnik Kft. Gázmotoros kiserőművek gyártása és forgalmazása
A „Piacvezető” kategóriába olyan cégek kerültek, amelyek árbevétele 2014-ben már meghaladta a 2,5 milliárd forintot. E kategória győztesei:
Régió Cég Tevékenység
Nyugat-Magyarország Iron-Tech Zrt. Fémmegmunkálás és alkatrészgyártás
Közép-Magyarország Lakort Kft. Előregyártott könnyűszerkezetes épületek és létesítmények tervezése, gyártása és kivitelezése
Kelet-Magyarország Satrax Kft. Telekommunikációs szolgáltatás és kereskedelem
 

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo