hirdetés

Diákmunka is lehet szakmai gyakorlat

Az Országgyűlés kedden lehetővé tette, hogy a felsőoktatásban tanulók az iskolaszövetkezetek által szervezett diákmunkában is megszerezhessék a diplomájukhoz szükséges szakmai gyakorlatot.
hirdetés

Kép: MTI, Fotó: Balázs Attila

A változtatás kimondja, az iskolaszövetkezetek akkor igazolhatják a hallgatók szakmai gyakorlatát, ha a diákmunkát biztosító vállalkozás arról nyilatkozik, hogy az általa biztosított munkavégzés feltételei megfelelnek a szakmai gyakorlattal és annak helyszínével szemben támasztott elvárásoknak.

Korábban az iskolaszövetkezeten keresztül diákmunkát vállalók azért nem szerezhették meg szakmai gyakorlatukat ebben a formában, mert hivatalosan a gyakorlat biztosításának feltételeit teljesíteni nem tudó iskolaszövetkezetekkel és nem a gyakorlóhellyel állnak munkaviszonyban. A jogszabály indoklása szerint a módosítás több tízezer fiatalt érint, mivel a 180-200 ezer diákmunkásból 130 ezren dolgoznak valamelyik iskolaszövetkezeten keresztül és közülük mintegy 15 ezren végeznek szakmai gyakorlatot.

Diáknak is legalább minimálbér kell
A NAV adatai szerint tavaly 1587 iskolaszövetkezet 120 ezer tanuló foglakoztatásában vállalt szerepet. Igaz ugyan, hogy a nappali tagozatos hallgatóknak csak szja-t kell fizetniük, teljes munkaidőben nekik is legalább minimálbért kell kapniuk.
A cégeknek is jó

Sok szó esik arról, hogy milyen hasznos a fiatalok számára, ha munka közben szerezhetnek tapasztalatot. De nem csak a diákok profitálnak ebből. Sok vállalat időszakos jelleggel, rugalmas beosztásra, vagy csak egyes projektekre keres kisegítő munkaerőt, máskor pedig éppen az utánpótlás biztosítását indítják el ilyen módon. A fiatalok friss tudással rendelkeznek és lelkesek, a legtöbb esetben rövid idő alatt betanulnak, így gyakorlatban és költséghatékonyság oldaláról is hatalmas segítséget nyújtanak a vállalatoknak.

A munkáltatóknak rövid és hosszú távon is megéri diákokat alkalmazni, azonban figyelniük kell arra, milyen elvárásokat támasztanak a fiatalok felé – mondta korábban Baross Levente, a szakmai diákmunkákkal foglalkozó Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke.

– A diák munkavállalók általában nagyon lelkesek, és tényleg szeretnének belelátni a szakma kulisszatitkaiba, azonban fontos, hogy ők nem főállású dolgozók. Számukra az egyetem és a tanulmányaik elvégzése az első, így a rugalmas munkabeosztás létfontosságú. A legtöbbjüknek még nincs gyakorlati tapasztalata így pontos feladatmeghatározást, és az első időkben kontrollt igényelnek. Azonban megfelelő vezető kezei alatt gyorsan beletanulnak a munkába és kiváló segítséget nyújtanak, juniorként is beválnak. Ezt bizonyítja az is, hogy a rajtunk keresztül szakmában dolgozó diákok 74%-át főállásba is felveszik tanulmányai elvégzése után oda, ahol diákmunkás volt.

A diákmunkások alkalmazásával kapcsolatos jogi kötelezettségekről, a lehetséges munkakörökről és a bérezésről itt olvashat részletesen.

Népszerű a diákmunka
A diákmunka rendkívül elterjedt: a felnőtt magyar diákok 35%-a jelenleg is dolgozik tanulmányai mellett, míg 32%-uk most éppen nem, de korábban már végzett valamilyen munkát a tanulás mellett. További 18% azok aránya a tanulók között, akik eddig még nem dolgoztak tanulmányaik mellett, de már a közeljövőben, a következő félévben tervezik, hogy így tesznek. (A vasárnapi boltzár egyébként éppen a diákmunkásoknak “tett” keresztbe.)
hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo