hirdetés

Család és karrier együtt? Lehetséges!

Bármilyen nehéznek is tűnik, a család és a vállalkozás, karrier összeegyeztethető, hölgyek, családanyák esetében is. Hogy mennyire így van, arról a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány és a Telenor által kiosztott „Siker és harmónia - tanulságos vállalkozónői életutak" pályázat nyertesei mesélnek.
hirdetés

Kutatások bizonyítják, hogy a női vállalkozók elsődleges motivációja az üzletben eltér férfi társaikétól. Számukra nem a pénz az elsődleges, sokkal inkább valamilyen segítő szándék, valamint a család és a munka összeegyeztethetőségének vágya vezeti őket a vállalkozói pályára. A tapasztalatok szerint ezért a női vállalkozások tevékenysége jellemzően nagyobb társadalmi megtérüléssel kecsegtet. (Az Európai Bizottság szerint ""vitathatatlanul pozitív hatásokkal" járna, ha a nők nagyobb teret nyernének a cégek felsővezetésében, ezért női kvóta bevezetését javasolják.)


Kép: flickr

Horváth Anna vállalkozásfejlesztési szakértő, a zsűri tagjaként az esettanulmányok megismerésének fontosságát hangsúlyozta, melyek segítségével egymás jó példájából tanulhatnak a vállalkozók. „Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a női vállalkozói aktivitás erős összefüggést mutat a nők önbizalmával az adott országban. Ennek erősítésére az egyik legkézenfekvőbb eszköz a sikeres vállalkozónők láthatóvá tétele. Ugyanakkor az is fontos, hogy ez a láthatóság ne támasszon irreális elvárásokat, a sikeresség ne csak több milliárdos, több száz főt foglalkoztató vállalkozások jelzője legyen. A családját eltartó, harmóniára törekvő, néhány további embernek munkát adó vállalkozónő is feltétlenül pozitív, követendő minta. Ezért nagyon fontos és üdvözlendő minden olyan program, ami lehetőséget biztosít arra, hogy ezek a vállalkozónők bemutatkozzanak, egymás példájából tanuljanak, tapasztalatokat cseréljenek. Sok pályázó le is írta az anyag beküldésekor, hogy már azzal nagyon sokat nyert, hogy megírta az esettanulmányt, függetlenül attól, hogy a díjazottak között lesz-e vagy sem."

Mivel a társadalmi hasznosság mellett azért egy vállalkozás esetében a pénz sem mellékes szempont, a zsűri olyan hölgyeket választott díjazottnak, akiknek üzlete pénzügyi szempontból is megalapozottan működik. (Kutatások bizonyítják, hogy alkalmazottként a férfiak és nők fizetése azonos pozíció esetén még mindig eltér egymástól.) Bezerics Ildikó a zsűri másik tagjaként kifejtette, a vállalkozás - még ha sokan kényszerből kezdenek is bele Magyarországon - olyan kreatív energiákat mozgósít, különleges szemléletet alakít ki, ami sok esetben a túlélés kulcsát jelentheti. Véleménye szerint ezért különösen támogatásra érdemesek.

Problémák és  lehetőségek
A pályázatok alapján úgy tűnt, a legfontosabb induló problémákat a vállalkozói tudás, valamint az üzleti kapcsolatrendszer hiánya, és a család és a munka jelentette kettős leterheltség okozza.
A díjazottak munkáiból az is kitűnik, hogy a megoldást a tudatos időgazdálkodás, az együttműködés képessége és az önképzés jelentette, mely mindenki számára elérhető lehetőség.

Simon Erika a Simeron Consulting Kft. vezetőjeként kapta meg az első helyezést. Bár, mint mondta, soha nem gondolt arra, hogy vállalkozó legyen, a megfelelő partnerrel való találkozás után fél évvel mégis megalapították saját cégüket. Eleinte csak a profitorientált szektor számára nyújtottak szervezetfejlesztési tanácsadási szolgáltatást, mára viszont civilek, sőt egyházak számára is dolgoznak. Véleménye szerint a magánélet és a munka harmóniája a vállalkozás sikeréhez is elengedhetetlen. Mindkét területen alapvetően ugyanazokat az elveket követi. Mindig az erősségekre koncentrál - így motiválhatóak az ügyfelek a fejlődésre, de a gyerekeket is könnyebb rávenni a házimunkára, ha olyasmit bíz rájuk, amit leginkább kedvelnek. A partnerséget is mindkét területen fontosnak tartja, otthon a szomszédsággal „épített ki együttműködést". Így könnyebben megoldható a gyerekfelügyelet többek között. Végül, de nem utolsó sorban fontosnak tartja, hogy képes legyen mindent megkérdőjelezni, hiszen csak így lehet alapjaiban megváltoztatni a dolgokat. „A cég indulásakor nem volt állandó bevételünk, így állandó kiadásokat - például irodabérlést - sem engedhettünk meg magunknak. Ezért lemondtunk róla és napi irodabérletet választottunk, ami azért is jó döntésnek bizonyult, mert rengeteg időt töltünk az irodától távol, ügyfeleknél."

Mucsiné Horváth Erzsébet, a Sziliplast Kft. vezetője, édesapja váratlan halála után, huszonöt évesen, hirtelen került a cég vezetői székébe. A békéscsabai, cipőtalpgyártással foglalkozó üzem, bár negyven ember foglalkoztat, őrzi családias jellegét, így az alkalmazottak kitartottak a cég mellett a nehéz időszakban is. „Épp akkor jöttem vissza GYES-ről és nem éreztem biztosnak magam a vezetői szerepben. Ennek ellenére tettem a dolgom és bíztam a sikerben. Ha újra kezdhetném, jobban bíznék magamban." Vezetőként egyébként is kiemelten fontosnak tartja a bizalom jelenlétét. A termék jellegéből adódóan szezonális, így a megrendelők sokszor több mint kilencven napos fizetési határidőket is kialkudnak. Mivel azonban szoros kapcsolatban, bizalommal dolgoznak együtt, Mucsiné folyószámla hitel felvétele mellett döntött, amivel áthidalhatja ezeket az időszakokat. A családias hangulat és a bizalom pedig úgy tűnik, a pillanatnyi, termelő vállalatok számára különösen nehéz időszakban is talpon tartja a céget.

Molnár Eszter kifejezetten családi okokból lett vállalkozó. Tíz évig dolgozott banki alkalmazottként, vállalati hitelezés területén, és imádta a munkáját. Két kicsi gyerek mellett is sokszor estig dolgozott, míg egy alkalommal arra ért haza, hogy bár késő este volt, óvodás korú gyerekei álmosan, vacsora nélkül várják az ajtóban, mert nem voltak hajlandóak elkezdeni az esti rituálét, ami anya haza nem ért. Másnap felmondott és vállalkozó lett. Cége, a Mandora Tanácsadó Kft. bankoknak és vállalkozásoknak tart pénzügyi képzéseket. Mint mondja, erre nagy szükség van, elsősorban azért, hogy a banki asztal két oldalán ülők megértsék egymást. „Bármilyen nehéz is ezt az ügyfél oldaláról elhinni, a bankban is emberek ülnek, akik maguk nem vállalkozók, így nehezen érzik át a vállalkozók problémáit. Azt kell megtanítani, hogy egymás partnereivé tudjanak válni." Véleménye szerint a vállalkozóknak viszont azzal kell tisztába jönniük, hogy miben jók, mitől lehetnek sikeresek. Ha ugyanis ezt pontosan látják, az is megvilágosodik, hogy mely tényezők veszélyeztetik a sikert. Így tulajdonképpen saját kockázatkezelőjükké válhatnak. Nem szeretné, ha cége túl nagyra nőne, mivel akkor épp arra nem lenne ideje, amit most a leginkább élvez: a tanításra. Tartja magát a „small is beautiful" elvhez. „Természetesen a vállalkozás beindítása után éppúgy éjszakába nyúlóan dolgoztam, mint korábban. Be kellett látnom, ez nem a munkaadón, hanem az én hozzáállásomon múlik. Így most tudatosan kényszerítem magam arra, hogy a munkaidő végén felálljak az asztaltól." Hogy mindkét oldal megkapja, ami jár neki.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo