Cafeteria 2014: mire számíthatunk?

Hamarosan a parlament elé kerül a 2014. évi adócsomag. Vajon mi várható a béren kívüli juttatások terén? Szakértőnk, P. Király Ágnes erre keresi a választ legfrissebb cikkében.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy horderejű változásokra nem számítunk, de biztosan lesznek kisebb módosítások, amik jelentősen befolyásolhatják egy-egy juttatás népszerűségét. (A cafeteriára vonatkozó idei szabályokról a Piac&Profit összefoglalója innen érhető el.)

A jogszabály-előkészítéshez az adószakmai szervezetek is hozzájárulnak a gyakorlati tapasztalataik alapján tett javaslatokkal, így rendszerint kerülnek be olyan pontosítások is, amelyek a jogértelmezést segítik, illetve az adóelkerülő technikák lehetőségeit szűkítik. (A legnépszerűbb béren kívüli juttatások toplistáját itt találja!)

A 2013. évi változások közül nagyobb jelentőségű a személybiztosításokra vonatkozó új szabályozás volt. Az eltelt idő alatt felmerült jogalkalmazási kérdések alapján várható a szabályrendszer további pontosítása.

Egyre népszerűbbek az öngondokodást segítő elemek
Tavaly a munkáltatók 38,5 százaléka jelezte, hogy nincsenek ilyen juttatásai a dolgozók részére, és nem is tervezik ezek bevezetését, ezzel szemben idén már csak a munkáltatók alig több mint negyede, 27,1 százaléka vélekedett így. A cégvezetők 10 százaléka tervezi ezeknek a juttatásoknak a beépítését a cafeteria-keretükbe (tavaly ez csak alig 6 százalék volt). A kutatás szerint a cégvezetők kevesebb, mint két százaléka (1,87%) tervezi az ilyen juttatások törlését. A válaszokból az is kiderül, hogy akik már bevezették az ilyen jellegű juttatásokat, azok elégedettek vele: csak a vállalatvezetők 0,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy átalakítaná a már meglévő keretet.
A juttatások materiális megvalósításának lehetséges módozatai közül a legtöbb kérdés az utalványok kapcsán merül fel. Az elmúlt évek szabályváltozásai már jelentősen érintették ezt a területet. Mivel azonban a munkáltató által nyújtott juttatás tényleges tartalma ebben a formában követhető nyomon a legkevésbé, elképzelhető további szigorítás.
Utalványok
Erzsébet-utalvány havi kerete

Már tavaly is népszerű változtatás volt az Erzsébet-utalvány havi kedvezményes keretének növekedése 5000 forintról 8000 forintra. Az idei évben is többen jelezték, hogy örülnének annak, ha magasabb értékben adna kedvezményt az adótörvény az Erzsébet-utalványhoz. Egy pl. havi 10 000 forintos kedvezményes keret már-már fedezhet egy családi bevásárlást.

A munkáltatók eddig is adómentesen támogathatták munkavállalóik lakásszerzését. A már meglévő hitel törlesztésének támogatására eddig – a tiszavirág életű végtörlesztési támogatást leszámítva – nem volt lehetőség. Most talán a dolgozók régi vágya teljesülhet a lakáscélú támogatás törlesztési célú bővítésével. Ha valóban így lesz, ez lehet a 2014. év slágere.
Lakáscélú támogatás
Jelenleg a folyósítás évét megelőző négy évben folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben adhatna a munkáltató lakáscélú felhasználásra munkavállalóinak adómentes juttatást. Ehhez azonban rengeteg részletszabálynak kell megfelelni. Ráadásul ezt a megfelelést dokumentumokkal is kell tudni igazolni. Legtöbbször az adminisztráció mértéke, az ehhez kapcsolódó bizonytalanság miatt aztán nem is vállalják ezt a felek, így nem valósul meg ez a juttatás. A szabályozás egyszerűsítése komoly erőforrásokat mozdíthatna meg az építőipar irányába. A fenti módosítások felélénkíthetik a béren kívüli juttatások alkalmazását, így akár magasabb bevételt hozva az államháztartásnak.
Puskelyné Király Ágnes okleveles adószakértő Top Cafeteria Kft.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo