hirdetés

Boldogan fognak erre az esztendőre emlékezni a szállásadók

Bővüléssel zárta a szezont a belföldi turizmus: a Szallas.hu legfrissebb elemzése szerint 8,1 százalékos volt a növekedés tavaly nyárhoz képest. Továbbra is az 1-2 éjszakás foglalások a legnépszerűbbek, az átlagos foglalási érték 4,5 százalékkal 54 205 forintra nőtt.  Gyakrabban fizettünk SZÉP-kártyával, és Siófok népszerűsége a nyaralók körében továbbra is megdönthetetlennek tűnik.
hirdetés

Újabb bővüléssel zárt a hazai turizmus a harmadik negyedévben: 8,1 százalékos volt a növekedés tavalyhoz képest – derült ki a Szallas.hu legfrissebb elemzéséből. A rövid vakáció volt a legnépszerűbb az idei szezonban is, az 1-2 éjszakás foglalások együttesen az összes foglalás több mint felét tették ki. „Már tavaly elkezdődött ez a tendencia, hogy inkább rövidebb ideig, de gyakrabban nyaralunk, ez idén tovább erősödött” – mondta Szigetvári József, a portált üzemeltető cég ügyvezető igazgatója.

Az átlagos foglalási érték 54 205 forint volt, az üdülések közel kétharmada 50 000 forint alatti értéket képviselt. „Akadtak azért szélsőségek is: a legolcsóbb foglalás 1 886 forintra szólt, míg a legdrágább 3,5 millió forintot kóstált” – ismertette a részleteket Szigetvári József. A szálláshely kategóriák között továbbra is verhetetlennek tűnik az apartman-panzió-vendégház hármas, a nyaralások közel kétharmada szólt ide. A befutó idén is az apartman, a foglalások 25 százaléka erre vonatkozott. Második legkeresettebb kategóriának a vendégház bizonyult (20,47%), ezt követte a panzió (16,53%). Ezzel együtt a 4 és 5 csillagos szállodák is növelték részesedésüket.

Kép:Wikipedia

Egyre gyakrabban kapjuk elő a SZÉP-kártyát

Többször használtuk idén nyáron a SZÉP-kártyát, közel 20 százalékkal gyakrabban fizettünk vele: tíz vendégből kettő így rendezte a számlát.  A kártyahasználat átlagértéke is jelentősen emelkedett, a tavalyinál több mint 30 százalékkal magasabb, 81 066 forint volt.

Az adatokból az is jól látszik, hogy megnövekedett a mobilos felhasználók aránya: 2012-ben még alig 5 százalék volt, tavaly már a foglalások harmada érkezett mobilról, idén viszont minden második vendég okostelefonjáról intézte a szállás kiválasztását.

A 10 legnépszerűbb hazai település a harmadik negyedévben
1. Siófok (1.)
2. Budapest (2.)
3. Hajdúszoboszló (3.)
4. Eger (4.)
5. Balatonfüred (5.)
6. Gyula (6.)
7. Szeged (8.)
8. Zalakaros (10.)
9. Hévíz (9.)
10. Zamárdi (-) (Zárójelben a tavalyi év azonos időszakának helyezései.)
Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló vonzereje töretlen

A top települések élmezőnyében nem történt trónfosztás: idén is Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló volt a nyár slágere. A lista többi szereplője is ismerős már, egyedül Zamárdi férkőzött fel új belépőként a tízes listára, s ezzel Balatonlellét szorította le onnan. Megyék szerinti bontásban Somogy, Veszprém, Zala, Heves, Pest és Hajdú-Bihar szakították a legnagyobbat, a foglalások közel kétharmada szólt hozzájuk. A legtelítettebb nap augusztus 7-re esett. Aki pedig külföldi úti célt választott, jellemzően Horvátország, Lengyelország vagy Románia felé indult nyaralni a Szallas.hu adatai szerint. Horvátországba 27 százalékkal nőtt a foglalások száma az előző szezonhoz képest.

Ősszel a gőzölgő fürdővárosokat rohamozzuk meg

Az ősz beköszöntével azonban megváltoztatjuk az útirányt, inkább a fürdővárosokba vonulunk vissza feltöltődni. Budapest mellett Eger, Hajdúszoboszló, Gyula, Hévíz és Miskolctapolca is felkészülhetnek a megnövekedett vendégforgalomra a Szallas.hu adatai szerint.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo