Email-marketinges alaphibák

Nagy, vagy több adatbázis komplex használata esetén a hibalehetőség is megsokszorozódik. Néha a hibákat véletlenül generáljuk, például hibás szoftverbeállításoknak köszönhetően, néha pedig a szakmai tudatlanság a probléma forrása.

Ne végezze a hírlevél a szemétben! - Kép: Pixabay

Az egyik legfontosabb trend jelenleg az online marketingban a Big Data – azaz a nagy és változatos adatbázisok használata - és az ezzel kapcsolatos adatelemzések. Nagy adatbázisok üzemeltetésekor nagy mennyiségű adattal van dolgunk, ami üzleti szempontból rendkívül hasznos, de sok veszélyt is rejt magában. Ilyenkor ugyanis a hibalehetőségek száma is megnő és nagyobb eséllyel küldünk ki olyan felhasználónak marketingüzenetet, aki spam-ként értékeli azt. Ezekből a hiba lehetőségekből mutatunk be most néhányat a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség oktatóanyagának segítségével, sorozatunk második részében.

A cégek egyébként már most is rengeteg adattal rendelkeznek ügyfeleikről, de jellemzően ez eszükbe sem jut.

Jogtalan e-mail cím használata

Nagyvállalatoknál is előfordul, hogy a kiállításokon, konferenciákon stb. összegyűjtött e-mail címek bekerülnek a hírlevél adatbázisba, így ezekre a címekre is ugyanaz a hírlevél kerül kiküldésre, mint a feliratkozott felhasználóknak. A törvény egyértelműen fogalmaz az e-mail marketing szabályozásáról, erről a sorozat első részében olvashat! A reklámjogi, fogyasztóvédelmi és adatvédelmi szabályozásról közérthető információk találhatók a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség által indított www.tiszteltvasarlo.hu blogon.

Robinson lista be nem tartása

Sok cégnél probléma, hogy megfelelő marketing automatizálási szoftverek használatának hiányában az alap funkciók, mint a fel- és a leiratkozás, sem működik biztonságosan. Már 100 000 forintos e-mail marketing szoftverek képesek ezt tökéletesen kezelni, de vannak olyan milliós értékű CRM rendszerek, melyeknél előfordul, hogy az úgynevezett Robinson lista nincs is beállítva. (A Robinson-lista egy olyan tilalmi lista, amelyre azok kerülnek fel, akik nem nem járulnak hozzá, hogy részükre direkt marketing anyagokat küldjenek.) Ez persze elégedetlenséget fog okozni a felhasználók körében, többek között amikor hiába próbálnak leiratkozni. Ilyen jellegű probléma leggyakrabban akkor jelentkezik, amikor a hírlevélre való feliratkozást a weboldal valamilyen alkalmazása „kezeli”, de a hírlevél kiküldése már CRM szoftver segítségével történik.

Virtuális marketing: csak óvatosan!
A 21. század eleje robbanásszerű változásokat hozott a marketing területén. A korábbi megoldásokhoz képest ma jóval egyszerűbben és olcsóbban szerezhetnek maguknak klienseket a talpraesett cégek, a szabályok azonban szigorúak, így érdemes tisztában lenni vele, hogyan és hová lehet reklámot küldeni, ha nem akar valaki méretes hatósági büntetésbe belefutni.
Talán ebbe a kategóriába sorolható az az e-commerce típusú eset, amikor a felhasználó a vevőnk is egyben, de engedélye nélkül kerül fel a hírlevél listára is. Ha később a felhasználó leiratkozna, ez nagy valószínűséggel nem fog sikerülni, mivel a vevői adatbázisban benne marad, így a hírlevelet továbbra is kapni fogja.

E-mail cím rossz használata viselkedés alapú célzásnál

A behavior targeting, azaz a viselkedés alapú célzás a nagy adatbázisok egyik hatalmas lehetősége. Ebbe a kategóriába alapvetően az e-mail kommunikáció két típusa tartozik:

RFM targetálás: recency, frequency and monetary value, azaz előfordulás, gyakoriság és monetáris érték — mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az e-kereskedelmi oldalakon csoportosítjuk a látogatókat aszerint, hogy mikor vásároltak utoljára, milyen gyakran vásárolnak nálunk és milyen értékben. Abban az esetben, ha a kategóriák rosszul vannak beállítva, és a felhasználó túl ritkán kap üzenetet, esetleg elfelejti, hogy kapcsolatban áll cégünkkel és az új üzeneteket akár spamként is értékelheti.

Event triggered targetálás: Online vagy offline eseményhez köthető automatikus e-mail üzenetet akkor küldünk, ha pl. a felhasználó kinyitotta a számunkra fontos üzenetet, vagy rákattintott benne egy linkre, illetve ha egyéb offline tevékenységet végzett (ebben az esetben manuális az üzenet elindítása). Ennek a technikának a használata azért lenne fontos a marketing részlegek számára, hogy erősítsék a konverziós arányokat: elviekben az a felhasználó, aki kinyitotta az alap eDM-et, érdeklődést mutat termékeink vagy szolgáltatásaink iránt. Ha az e-mail címzettje engedélyezte a hírlevél küldését, akkor minden egyéb (főleg értékesítés-centrikus) levelet gyakorlatilag spamnek fog értelmezni és ez leiratkozásokat fog generálni. Tipikusan arról van szó tehát, amikor az e-mail címeket több adatbázisban tároljuk, azaz több típusú üzenetet küldünk a címzetteknek, míg ők csupán egy típusú kommunikációra adtak engedélyt. A törvény nem definiálja ezt a cselekvést spamként, de a felhasználó igen, nekünk pedig ezt kell figyelembe vennünk.

Nagy adat, nagy lehetőség
Felértékelődhetnek a következő években az úgynevezett nagy adatban, big datában rejlő lehetőségek, a cégek nyolcvan százaléka úgy véli, akár már középtávon profitálhat az eddig feldolgozatlan komplex adatmennyiségből.
E-mail cím helytelen használata reaktiváló kampányokban

Az inaktív adatbázis-felhasználókat többféleképpen lehet aktiválni és értékessé tenni. A különböző technikák részletezésétől most eltekintünk, annyit azonban fontos tisztázni, hogy az ilyen típusú e-mail kommunikáció nagyrészt automatikusan történik, azaz autoresponderek használata révén. Ezek előre megírt üzenetek, melyek különböző forgatókönyv szerint vannak beállítva, hogy a megfelelő életciklusban lévő felhasználók automatikusan megkapják ezeket az e-maileket. Az e-mailek célja az, hogy a felhasználók újra aktívak legyenek és hasznot generáljanak a szervezetnek.

Probléma akkor merül fel, amikor egyrészt nem megfelelő az autoresponderhez használt szoftver, így a már leiratkozott felhasználó mégis megkapja az újabb üzenetet, másrészt amikor egy rossz szoftverbeállítás miatt a felhasználó csak nagyon ritkán kap üzenetet, ezért azt spamnek értékeli.

Hogy mi alapján dönt a felhasználó, illetve az általa beállított spam-szűrő, hogy az általunk küldött marketingüzenet spam, illetve hogyan lehet ezt elkerülni, kiderül sorozatunk következő részéből.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo