hirdetés

Bécsben is be kell jelenteni azAirBnb-t

A bécsi parlament 2016. szeptember 30-án megszavazta a turisztikai támogatásokról szóló törvény kiegészítő jogszabályát, amely szigorú büntetés terhe mellett bejelentési kötelezettséget ír elő mindazoknak, akik szobát vagy lakást adnak bérbe, akár magánszemélyként, akár üzleti alapon.
hirdetés

A most elfogadott szabályozás egyértelművé teszi, hogy a bejelentési kötelezettség a közösségi szállásmegosztó platformokra is vonatkozik. A szállásmegosztóknak a szállást felkínáló adatait és a szállások címét is továbbítaniuk kell a város felé. Norbert Kettner, a WienTourismus igazgatója üdvözli a szállodák és egyéb turisztikai szolgáltatók által szorgalmazott új jogszabályt, amelynek elfogadása szerinte jelentős lépés az igazságos jogszabályi környezet megvalósítása felé. A közösségi szállásmegosztókon keresztül közvetített lakások növelik a turisztikai kínálat sokszínűségét, ami alapvetően pozitív jelenség, azonban Kettner szerint minden szolgáltatóra, amely részesedik a turisztikai piacból és élvezi a helyi adókból finanszírozott turisztikai marketing előnyeit, azonos előírások és adókötelezettségek kell, hogy vonatkozzanak - írta a turizmus.com.

Kép: Pixabay

Bécsben 2013 óta minden, ellenérték fejében eltöltött vendégéjszaka után idegenforgalmi adót kell fizetni. Az adó mértéke a reggeli díja nélkül számított, nettó szállásdíjbevétel 3,2 százaléka. Az osztrák főváros a teljes befizetett összeget desztinációs marketingre fordítja, ezáltal az idegenforgalmi adó a WienTourismus legfontosabb finanszírozási forrása. A bejelentési kötelezettséget elmulasztó szálláskiadóknak ezentúl 2100 euró büntetést kell fizetniük. Ugyanakkor Bécs nem a büntetésre, hanem a felvilágosításra helyezi a hangsúlyt.

Oszd meg és uralkodj!
A közösségi hálóknak köszönhetően mára bármit bárkivel megoszthatunk a világon. Ez egyrészt a túlfogyasztás korszakának végét jelentheti, sokak számára viszont a túlélés eszköze lehet. A megosztás gazdasága megváltoztathatja a világot. A megosztás gazdaságáról és az Airbnb melletti más sikeres üzleti modellekről, amelyek erre épülnek, itt olvashat.
Itthon is tisztán kell csinálni

Az egyre erősödő közösségi gazdasági modellek komoly kihívást jelentenek az adóhatóságok számára, a résztvevők szerint ugyanis a magánszemélyek egymás közti szolgáltatáskereskedelmére nehezen alkalmazhatóak a hatályban lévő adójogszabályok, ugyanakkor a költségvetésnek többek szerint nem kell kieső bevételekkel számolnia, mivel például egy az Airbnb-n olcsó szobát találó turista ugyanannyi pénzből több napot tölthet célállomásán, ahol értelemszerűen többet eszik, iszik és vásárol. Ez pedig kompenzálja az államot az esetlegesen elmaradó adókért.

Ugyanakkor Magyarországon, illetve a turisták és az így az Airbnb-s lakások nagy részét felszívó Budapesten teljesen legálisan lehet ilyen gazdasági tevékenységet űzni, mivel a hetvenes évekből megmaradt a magyar joganyagban az úgynevezett “egyéb szálláshely-szolgáltatás”, mint gazdasági tevékenység. Ez minden bizonnyal a Balaton környéki zimmer frei-kultúra kifehérítéséért jött létre, ma viszont már az Airbnb-kínálóknak is kapóra jön. Az önbevalláson alapuló becsületességet Magyarországon általában nehéz komolyan venni, azonban az alapján, amit nagypályás magyar Airbnbsek azt mondanak, tényleg úgy tűnik, hogy megéri ezt tisztán csinálni. Itt olvashatja részletesen, mire kell ügyelni!

A megosztás maga a demokrácia – mondja, akinek bejött a dolog
Az Uber hazai betiltása kapcsán különösen előtérbe kerültek a megosztás gazdaságának kérdései. A másik zászlóvivő, az Airbnb alapítója szerint a lakáskiadás nemcsak pénzcsinálás, hanem eszköz új kapcsolatok létesítésére. Minden éjszaka egymillió ember száll meg Airbnb-s otthonban világszerte.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo