Azonnal használható stresszkezelő trükkök

Amilyen sokat beszélünk a stresszről, annyira keveset tudunk tenni ellene - gondolnánk. Nos, ha a kiváltó okokat nem is tudjuk megszüntetni, a Piac&Profit szakértője segít, hogy el tudjunk lazulni ha felgyűlt a feszültség.

Mindenkinek van, mindenki beszél róla, mégse tudjuk pontosan, hogy mi is ez, és mennyire veszélyes. A stressz a mai munkahelyi élet egyik talán leggyakrabban használt szava, de kevesen gondolnak bele, hogy valójában mekkora károkat okoz nem csak a munkavállalóknak, hanem a cégeknek is.

A stresszt a szervezetünkben mindössze négy nagyobb csoportba sorolható behatás váltja ki:

  1. Környezetünk pl. pollenek
  2. Társas helyzetek pl. konfliktusok, anyagi nehézség
  3. Saját testünk pl. étkezési szokások, alváshiány
  4. Gondolatvilágunk pl. negatív szokásaink, aggodalmak
Tulajdonképpen mindegy, hogy a fenti behatások, ingerek melyike indítja be a stressz reakciót a szervezetünkben, a hatás ugyan az lesz: a szervezetünk riadókészültséget fúj, és biológiai válasszal reagál. Hogy a szervezetben ilyenkor mi játszódik le, az egy következő cikk tartalma is lehetne, de példaként csak a legszembetűnőbbeket, a leginkább felismerhetőeket említem: az izmok tónusosabbá vagyis feszesebbé válnak, megemelkedik a pulzus és a vérnyomás, szaporábbá és felületesebbé válik a légzés, a bőr helyenként kipirul, illetve a perifériákon elsápad, a végtagok hidegebbek, verejtékezés indul be és még vagy tucat jellemzőt lehetne említeni.

Ezeket a tüneteket mindannyian ismerjük, ebben biztos vagyok! Egy tendertárgyalás, egy árlicitálás, egy indulatoktól fűtött ügyfél, vagy egy meghibásodott szoftver vagy hardver, ami természetesen éppen a legrosszabbkor, mondjuk éppen egy külföldi partnerrel való videós vagy internetes üzleti megbeszélésen romlik el. Mindegy mi váltja ki a stresszt a szervezetben, a fiziológiai reakció tehát ugyan az lesz, csak a mértéke változik.

Kép:PP/BartosGyula

Kezelni ezeket a helyzeteket sok esetben nagyon nagy erőfeszítést igényel, ha egyáltalán sikerül kontrollálni, türtőztetni magunkat. Most néhány, gyorsan használható trükköt szeretnék megosztani, amivel a hirtelen un. akut helyzetek kezelhetőek.

1. Amennyiben egyedül vagyunk pl. az irodánkban, akkor a kialakult szituáció során rögtön végezzünk ütő, rugó vagy éppen lendületes nagy röppályájú ballisztikus mozdulatokat (nagy körző mozgások) a levegőben. Ezekkel a mozdulat sorokkal modellezzük azokat az ősi mechanizmusokat, amiket legősibb elődeink is végeztek a kőkorban. Ezeket a mozgásokat az un. extra piramidális, vagyis az ősi mozgató rendszer vezérli. A nagy mozgások azt az idegrendszeri részt, ami izgalmi állapotba kerül minden szorongásos állapotban, kiválóan feloldja és a nagy feszültség oldódik.

2. Másik módszer - ami szintén az izommunkával függ össze - az un. progresszív módszer, amikor a szervezet a reflexeket kihasználva saját maga lazít. Miért? Sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy a feszültségnek bizonyos fokán már nem tudunk csak úgy simán megnyugodni, ellazulni. És ha nem tudunk a feszültség egy bizonyos szintjén ellazítani, azért akármilyen feszült is vagyok, egyet még megtehetek: feszíteni tudok. És akkor feszítésben feszítek. Vagyis feszült vagyok, feszítsek rá még, ami bizonyos izomcsoportoknak a szisztematikus végigfeszítése. Ez a progresszív relaxáció. Ha izmainkat szisztematikusan végigfeszítjük, pl. ökölbe szorítjuk a kezeinket, 5-ig számolunk, majd lassan kiengedve a szorítást azt tapasztaljuk, hogy központi idegrendszeri kioldóparancs érkezik a szervezet izmaihoz és ilyenkor nem kell mást tennünk, csak 15-ig elszámolva hagyni, hogy ezt a kioldást, elluzulást végigérzékeljük. Ezt hívjuk villám relaxációnak is.

3. Végül, de nem utolsó sorban: a kontrollált légzés technikája. Aminek lényege nem más, mint a légzés lassítása, a kilégzés elnyújtása. Mély és lehetőleg lassúbb ütemű belégzés, mint a hétköznapi vagy a stressz szituációban felgyorsuló ütemű légzés. Majd elnyújtottabb, még lassúbb ütemű kilégzés. A lassú elnyújtott kilégzés során a szervezetünkben paraszimpatikus vagy nyugtató idegrendszeri túlsúly lép fel. Legalább 5-ször egymás (ez kb 1 perc) után végzett mély levegő beszívás és még lassúbb kifújás hatására a központi idegrendszerünk tónusában felerősödik a nyugtató fázis, és a feszültség oldódik.

Horváth Emil Stresszor mentor www.stresszormentor.hu

A szerzőről
A Piac&Profit oldalán első cikkesként debütálva úgy érzem ildomos, hogy legalább két mondatban bemutassam magam. Mindezt azért, mert én magam is szeretem tudni, hogy kinek a tanácsait olvasom, mennyire tapasztalt, gyakorlott, hiteles és szavahihető az adott személy.

Horváth Emil vagyok, egészségfejlesztési menedzser, tréner. Én magam is voltam cégvezető a kétezres évek közepén, még a „nagy válság” előtt. A rengeteg feszült helyzet, idegeskedés, szorongás, sokszori tehetetlenség érzet és a vele társuló düh hatására a párkapcsolati, családi és baráti kapcsolataim megromlottak. Tudtam, hogy változtatnom kell az eddigi életvitelemen.Szakterületem a stresszoldás, ezen belül is a relaxációs technikákkal való feszültség mentesítés. Egészségtan tanár és vállalati egészségfejlesztő diplomákkal lettem gazdagabb egyetemi tanulmányaim során. Autogén tréneri és látástréneri végzettségeim pedig rásegítettek abban, hogy megalkossak egy kis programot, amit a stresszel kezdeni mit sem tudó, vagy azt nehézkesen kezelő – elsősorban túlzott nyomás alá kitett munkakörökben dolgozó – embertársaim megsegítésére, képességeik fejlesztésére szerkesztettem össze.

Figyelje további írásaimat, amelyekből megtanulható, hogy miként bánjunk okosan a bennünk rejlő feszültségekkel.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo