A bortermelők világszervezetének adatai szerint 247 millió hektoliterre csökkent a szüret eredménye, ami azt jelenti, hogy csaknem
3 milliárd üveggel kevesebb kerül forgalomba.A fagyok és a hőség a világ három legnagyobb bortermelőjét, a francia, a spanyol és az olasz szőlészeteket egyaránt érintette, köztük a Rioja és a prosecco borokat. Utóbbiakat a tömegek számára elérhető árakon hozzák forgalomba a szupermarketek, azokban így áremelkedésre kell számítani.
Bordeaux, a legnagyobb francia borvidék termelése tavaly 40 százalékkal volt alacsonyabb a korábbinál, a kemény fagyok különösen Saint-Émilion szőlőit érintették. Bordeaux 150 vezető borgazdasága nagyjából megúszta, de voltak olyanok, amelyek a termés 90 százalékát elveszítették. A kisebb termés magasabb árakat jelent.
Nagy-Britanniában az asztali borok árának 3–5 százalékos emelkedésére számítanak. Ott is kevesen tudják, hogy az értékesített importborokban a termék ára csak 10 százalékot tesz ki, a többi a különböző illetékekből, a forgalmi adóból, a logisztikai költségekből jön össze.
(Forrás: Guardian)