Az előzetes bizonyítás, mint pergazdaságossági eszköz

Egy vállalkozás életében adódhat olyan helyzet, amikor a jogvitát nem lehet peren kívül megoldani, a bírósághoz kell fordulni. Az előzetes bizonyítás a ténykérdések eldöntéséhez nyújt segítséget. Nagy előnye, hogy nemcsak a bíróságon, hanem közjegyző előtt is lefolytatható.

Kép:PIxabay

Egy perben sok mindenre lehet hivatkozni a kereset jogcímét, laikus nyelven az indokait az ítélet meghozataláig lehet változtatni. Ebből pedig az következik, hogy a pert el lehet húzni. Ez vezet a fent már említett problémákhoz.

Egy per kíván némi lényeglátást. A perekben kétféle kérdéskörrel találkozunk: a jog és a ténykérdésekkel. Az előzetes bizonyítás a ténykérdések eldöntéséhez nyújt segítséget. Nagy előnye, hogy nemcsak a bíróságon, hanem közjegyző előtt is lefolytatható. Nyilván a közjegyzői eljárás költségesebb, azonban rugalmasabb is.

Mit jelent az előzetes bizonyítás jogintézménye?

Ahogy a név is mutatja peren kívül, azt megelőzően egy nem peres eljárásban folyik a bizonyítás, melynek a során a közjegyző, vagy a bíróság megvizsgálja a bizonyítékokat, összeveti azokat a keresetben foglalt állításokkal és elsődlegesen azt vizsgálja, hogy azok az állítások helytállóak-e vagy sem. Ebben rejlik a pergazdaságossági előnye az előzetes bizonyításnak. Ugyanis, ha az előkeresetben foglalt tények megállnak, gyakran az alperes hajlamos az egyezségre és így el lehet kerülni a per elhúzódását. De ha mégsem, akkor még mindig lehetőség van a peres eljárásra ahol a bíróságnak csak a jogkérdéseket kell vizsgálnia, így megint közeli ítélet várható.

Milyen ügyeknél van lehetőség előzetes bizonyításra?

Ez a kérdés különösebben nincs korlátozva, tehát akár szavatossági pereknél, akár más egyéb pereknél, melyeknél bonyolult, elhúzódó és költséges bizonyítási eljárás várható, igénybe lehet venni ezt a jogintézményt.

Ki veheti igénybe?

Elsősorban a felperesi pozícióban lévő személyek, akik perképesek, tehát pert indíthatnak, de a polgári perrendtartás úgy fogalmaz, hogy az érdekelt felek, tehát előzetes bizonyítást az alperes is kérhet, azonban én úgy tapasztaltam, hogy elsődlegesen a felperesek szoktak élni ezzel az eszközzel.

Kitől lehet kérni az előzetes bizonyítás lefolytatását?

Elsődlegesen attól a bíróságtól, mely a perre illetékes, azonban kérhető bármely(!) közjegyzőtől is. Ha közjegyzőhöz fordulunk célszerű a költségek felől előzetesen érdeklődni és több közjegyzőt is megkeresni. A bíróság (közjegyző) az ellenérdekű fél meghallgatása után határoz, azonban ennek a személynek a meghallgatását mellőzheti is.

Mit kell megjelölni a kérelemben?

A kérelemben meg kell jelölni:

a) az ellenfelet, ha pedig az ellenfél ismeretlen, ennek okát;

b) a bizonyítani kívánt tényeket és az azokra vonatkozó bizonyítékokat;

c) azokat a körülményeket, amelyeknek alapján előzetes bizonyítás lefolytatható.

Van még egy kiegészítő szabály arra az esetre, ha az ellenfél ismeretlen ill. hogy az előzetes bizonyítás előfeltételei fennállnak. Ezt a két kérdést elég valószínűsíteni.

Milyen költségekkel jár az eljárás?

Célszerű ügyvédet fogadni. Az ügyvéd, a közjegyző, a szakértő szabadáras, azonban a szakértő díja nem alkuképes, azt a bíróság, vagy a közjegyző állapítja meg díjjegyzék alapján. A bírósági eljárás illetéke a pertárgy 6%-a, de legalább 15 000 forint, legfeljebb 1 500 000 forint.

Dr. Illés Zsolt ügyvéd

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo