Az élet habos oldalán

Ez az apró szlogen a magyar emberek életének része lett. Ennyiből már mindenki tudja, hogy melyik sörről van szó. De vajon hogyan indult a sör útja, és mi az ő története? 

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hosszú út a mai termékpalettáig

Az Italkereso Borsodi sör választékában ma már mindenféle érdekességet lehet kapni, legyen az alkoholos, alkoholmentes vagy ízesített ital. Nézzük, hogy jutottunk idáig!

A gyártó üzem Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében épült fel, innen kapta a nevét ez az értékes nedű. Egész pontosan Bőcs település határában. Kezdetben még a magyar söröket tömörítő vállalat részeként alakult meg és hosszú évekig így működött. Azonban a 90-es években felvásárolta egy belga cég és 18 évig oda is tartozott. 2009-ben pedig egy nagy tőketársaság vásárolta fel, kilenc másik sörgyárral együtt. Ezután viszont nagyon gyorsan az amerikai-kanadai Molson Coors sörgyár kezébe került, egészen pontosan 2012-ben.

Jelenleg is ők üzemeltetik a Borsodit, a Bőcs melletti területen. Elsősorban a magyarországi áruházak polcaira gyártanak, de azért Európában is megtalálhatók ezek a népszerű nedűk.

Talán sokan nem is gondolják, de az első alkoholmentes változat szintén ehhez a márkához köthető. Ez a különlegesség 1987-ben először Borsodi Póló néven jelent meg a boltokban.

Hogy készül a folyékony kenyér? 

Nem véletlenül nevezik így a sört, hiszen az egyik legnagyobb múltú és legnagyobb mennyiségben eladott ital a történelemben. A vizet és a teát követően a harmadik legnépszerűbb folyadék a rangsorban.

A sör készítése alapvetően négy fő lépésből áll: áztatásból, főzésből, erjesztésből és palackozásból. 

Íme, egy rövid áttekintés:

  1. Áztatás: Ez általában a malátás árpa áztatását jelenti, de az is előfordul, hogy búza, kukorica vagy rizs szerepel a receptben. A folyamat a malátát cukrokká bontja, ami az erjedés során alkohollá alakul.

  2. Főzés: Az áztatás után a malátát felfőzik, majd adnak hozzá komlót is. Ez adja a jellegzetes aromás ízt az italnak.

  3. Erjesztés: A főzött maláta- és komlókeveréket lehűtik, majd egy erjesztőtartályba helyezik. Ehhez adják hozzá az élesztőt. Ez az anyag a cukrokat alkohollá és szénsavvá alakítja át, így buborékokat is csempész azt italba. 

  4. Palackozás vagy csapolás: Utolsó lépésben a söröket szűrik és tisztítják, majd üvegekbe vagy dobozokba töltik, és lezárják. 

Ez persze csak egy általános receptúra, hiszen a készítési folyamatot nagyban befolyásolja az adott márka stílusa.

Arany a palackban

Ez a folyadék sok családban a kedvenc italok között szerepel. De sokan nem tudják, hogy kedvenc italuk üvegének sötét színe egyáltalán nem véletlen. 

A sötét üveg ugyanis segít megvédeni a sört a káros UV-sugárzástól. Fény hatására a sörben lévő komponensek könnyen reakcióba léphetnének, ez pedig károsíthatná az ízt és az aromát. A megfelelő palackozás tehát lehetővé teszi, hogy ez a népszerű nedű hosszabb ideig megőrizze frissességét és ízét.

Így nem kell attól félnünk, hogy a legjobb hűsítőnk nem a megszokott ízében kerül a polcokra.

Véleményvezér

Magyartól rettegnek az oroszok

Magyartól rettegnek az oroszok 

A magyar név megint szép lesz, legalábbis Ukrajnában már az.
Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo