Hosszú út a mai termékpalettáig
Az Italkereso Borsodi sör választékában ma már mindenféle érdekességet lehet kapni, legyen az alkoholos, alkoholmentes vagy ízesített ital. Nézzük, hogy jutottunk idáig!
A gyártó üzem Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében épült fel, innen kapta a nevét ez az értékes nedű. Egész pontosan Bőcs település határában. Kezdetben még a magyar söröket tömörítő vállalat részeként alakult meg és hosszú évekig így működött. Azonban a 90-es években felvásárolta egy belga cég és 18 évig oda is tartozott. 2009-ben pedig egy nagy tőketársaság vásárolta fel, kilenc másik sörgyárral együtt. Ezután viszont nagyon gyorsan az amerikai-kanadai Molson Coors sörgyár kezébe került, egészen pontosan 2012-ben.
Jelenleg is ők üzemeltetik a Borsodit, a Bőcs melletti területen. Elsősorban a magyarországi áruházak polcaira gyártanak, de azért Európában is megtalálhatók ezek a népszerű nedűk.
Talán sokan nem is gondolják, de az első alkoholmentes változat szintén ehhez a márkához köthető. Ez a különlegesség 1987-ben először Borsodi Póló néven jelent meg a boltokban.
Hogy készül a folyékony kenyér?
Nem véletlenül nevezik így a sört, hiszen az egyik legnagyobb múltú és legnagyobb mennyiségben eladott ital a történelemben. A vizet és a teát követően a harmadik legnépszerűbb folyadék a rangsorban.
A sör készítése alapvetően négy fő lépésből áll: áztatásból, főzésből, erjesztésből és palackozásból.
Íme, egy rövid áttekintés:
-
Áztatás: Ez általában a malátás árpa áztatását jelenti, de az is előfordul, hogy búza, kukorica vagy rizs szerepel a receptben. A folyamat a malátát cukrokká bontja, ami az erjedés során alkohollá alakul.
-
Főzés: Az áztatás után a malátát felfőzik, majd adnak hozzá komlót is. Ez adja a jellegzetes aromás ízt az italnak.
-
Erjesztés: A főzött maláta- és komlókeveréket lehűtik, majd egy erjesztőtartályba helyezik. Ehhez adják hozzá az élesztőt. Ez az anyag a cukrokat alkohollá és szénsavvá alakítja át, így buborékokat is csempész azt italba.
-
Palackozás vagy csapolás: Utolsó lépésben a söröket szűrik és tisztítják, majd üvegekbe vagy dobozokba töltik, és lezárják.
Ez persze csak egy általános receptúra, hiszen a készítési folyamatot nagyban befolyásolja az adott márka stílusa.
Arany a palackban
Ez a folyadék sok családban a kedvenc italok között szerepel. De sokan nem tudják, hogy kedvenc italuk üvegének sötét színe egyáltalán nem véletlen.
A sötét üveg ugyanis segít megvédeni a sört a káros UV-sugárzástól. Fény hatására a sörben lévő komponensek könnyen reakcióba léphetnének, ez pedig károsíthatná az ízt és az aromát. A megfelelő palackozás tehát lehetővé teszi, hogy ez a népszerű nedű hosszabb ideig megőrizze frissességét és ízét.
Így nem kell attól félnünk, hogy a legjobb hűsítőnk nem a megszokott ízében kerül a polcokra.