Az átvilágítás nem a szennyes kiteregetését jelenti

Az előzetes jogi átvilágítás a tőkebefektető felelőssége, amit komolyan is vesz. Ezért van az, hogy aki még nem esett át rajta, jobban fél tőle, mint egy diák az első egyetemi vizsgaidőszaktól. De mi a valóság?

A cégnek és a befektetőnek is fontos az átvilágítás - Kép: SXC

A tét valójában nem az, hogy gyorsan tőkéhez jut-e a vállalkozás, hanem az, hogy kiderül, egy ígéretes cég akár már holnaptól, hosszú távon is megállná-e a helyét a profik között az üzleti életben és a piacon – és ha nem, pontosan miben kell még fejlődnie.

A tőkebefektetés előkészítése során, a kölcsönös ismerkedés szakaszában a feltörekvő cég vezetői mélységében, szakértő közönségnek mutatják be üzleti ötletüket, terveiket, konkrét piaci és növekedési számításaikat. Első körben tehát már itt világossá válik a szakértelem, az üzleti érzék és az alaposság, amely a megfelelő támogatással a cég sikerének szilárd alapját képezheti. A bizalom fontos jele a befektető részéről már az is, ha ezt a lépést a jogi átvilágítás szakasza követi - olvasható a Széchenyi Tőkalap-Kezelő Zrt. blogjának bejegyzésében.

Ekkor a megközelítésben lényeges váltás történik: a cég kirakata helyett – amit önmagáról el tud és akar mondani – a raktárát, a hátsó udvarát, a környezetét kezdik felmérni – azaz mindazt, ami a legtöbb látogató számára legtöbbször rejtve marad. Mindannak az értéke, amit a kirakatban és a fogadóhelyiségben láttak, megmarad, de napvilágra kerül sok minden, amit csak az iratok tudnak feketén-fehéren elmondani.

Lássuk be: a tőkebefektetés mindkét fél részéről óriási bizalmi lépés, ezért kölcsönösen mindent meg kell tenni azért, hogy a másik félnek ezt könnyebbé és biztonságosabbá tegyük. Az esetleges peres ügyek, tisztázatlan félreértések, véletlen szabálytalanságok, adminisztrációs pontatlanságok nem maradhatnak rejtve. Amikor ezek kiderülnek, az legfeljebb apró kellemetlenséget jelent ahhoz képest, mint amekkora gondot jelent a megoldatlanságuk – nem a befektetőnek, hanem magának a cégnek. (Azt is fontos tudni, hogy mitől válik vonzó befektetési célponttá egy cég!)

A legtöbb kockázat, ami egy jogi átvilágításkor kerül napvilágra, kezelhető vagy megelőzhető, így később nem fajul akut problémává, és nem lesz a siker akadálya. Azok, akik cégvezetőként ilyen helyzettel szembesültek, arról számoltak be, hogy a nehézségek leküzdése új képességeket, lehetőségeket, erősségeket hozott elő a vállalkozásban, amelyeket később versenyelőnyként is képesek voltak érvényesíteni.

Itt olvashat arról, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie annak, aki befektetőt keres.

Az átvilágítás célja nem az, hogy kiteregesse a szennyest. Sokkal inkább arra kényszerít, hogy rendezzük a sorokat. De nem kell újra feltalálni a kereket – egyszerűen alaposan, körültekintően, őszintén, nyíltan, jóhiszeműen kell mindenbe belevágni.

Hogyan szerezzünk befektetőt?
A nagy üzlethez nem elég egy világmegváltó ötlet, el is kell azt adni. Sok kiváló üzleti ötlet bukik meg a tulajdonos nem megfelelő hozzáállásán. Az alábbiakban pontokba szedtük, mire érdemes figyelmet fordítani, hogy meggyőzzük az üzleti angyalokat és más befektetőket, hogy az elképzelésünk igenis életképes.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo