Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe

A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás?

A last mile (utolsó kilométer) raktár olyan raktár vagy elosztóközpont, amely az áruk végső rendeltetési helyéhez közel, jellemzően városi területeken található. A last mile raktár néhány előnye a következő:

1. Csökkentett szállítási költségek: A raktárnak a végső rendeltetési helyhez közeli elhelyezésével csökken az áruk szállításának távolsága, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

2. Rövidebb szállítási idők: Mivel a raktár közelebb van a végfelhasználókhoz, a szállítási idő jelentősen lerövidülhet, ami különösen fontos az időérzékeny áruk vagy az e-kereskedelmi megrendelések esetében.

3. Jobb ügyfélszolgálat: A végfelhasználókhoz közeli raktár lehetővé teszi a rugalmasabb szállítási lehetőségeket, például az aznapi vagy másnapi kiszállítást, ami javíthatja a vásárlói elégedettséget.

4. Fokozott készlethatékonyság: Azzal, hogy a raktár közelebb van a végfelhasználókhoz, összességében kisebb készletet lehet tartani, miközben biztosítható, hogy a megfelelő termékek a megfelelő időben rendelkezésre álljanak.

5. Jobb készletgazdálkodás: Egy last mile raktárral a vállalkozások jobban ellenőrizhetik készleteiket, így jobb döntéseket hozhatnak a készletszintekről, a termékek rotációjáról és más fontos tényezőkről.

6. Csökkentett környezeti hatás: Az áruk szállítási távolságának csökkentésével a last mile raktárak hozzájárulhatnak a szállítás környezeti hatásainak csökkentéséhez.

 

Tévedés, hogy Budapest a logisztika központja

„Nagyon sokan még mindig úgy gondolkodnak, hogy egy fővároshoz közeli telephelyet, raktárat választanak cégük számára, még akkor is, ha így kiszolgálási területüket temérdek pluszkilométer megtételével tudják csak elérni. A mai kor a centrális helyett a lokális elhelyezkedést igényli, mert a költségmegtakarításban, sok más mellett, minden kilométer számít” – vallja Pintér Gyula, a SZAM SPED Kft. cégvezetője.

Ez az oka annak, hogy a SZAM SPED januártól Hajdúszoboszlón nyit logisztikai raktárat, és a cég központja is ide költözik.

Pintér Gyula
Pintér Gyula

„Debrecenhez közeli elhelyezkedésének köszönhetően raktárunk ideális helyen van a kereskedelmi útvonalak szempontjából, könnyen elérhető innen a keleti országrész több nagyvárosa, illetve stratégiai fontosságú a debreceni repülőtér közelsége, ami a régió legnagyobb nemzetközi repülőtere” – tette hozzá Pintér Gyula.

Nincs saját raktára? Béreljen!

Akinek nincs a tulajdonában saját raktárterület, annak ahelyett, hogy sürgősen egy raktár kialakításába kezdene, érdemes számba vennie a rendelkezésre álló bérlési lehetőségeket.

Kinek éri meg raktárat bérelni? A vállalkozások széles köre dönthet úgy, hogy raktárat bérel, különböző okokból, például:

Kiskereskedelmi és e-kereskedelmi vállalkozások: termékeik tárolásához és azoknak a vevőkhöz történő eljuttatásához.

Gyártó cégek: nyersanyagok és késztermékek tárolására, valamint összeszerelési és csomagolási műveletekre.

Nagykereskedelmi és disztribúciós vállalatok: termékeik tárolására és azok kiskereskedők, illetve más vállalkozások részére történő elosztására.

Logisztikai és szállítási vállalkozások: elosztó központként vagy átrakodási pontként használhatják az áruk mozgatásához.

Szolgáltató cégek: berendezések és kellékek tárolására, például építőipari vállalkozások vagy rendezvényszervezők esetében.

Végső soron a raktár bérléséről szóló döntés a vállalkozás konkrét igényeitől függ, például az általa kezelt áruk típusától és mennyiségétől, a cég méretétől és a költségvetésétől.

A raktárbérlés előnye, hogy annyi területért fizet a bérlő, amennyit valójában használ. Egy hatalmas raktárépületet nem kell egymagának fenntartania, személyzettel, technológiákkal ellátnia, csupán mindezek kényelmét élvezi, akár többedmagával, a költségeken osztozva.

Milyen egy jó raktár 2023-ban?

„Amikor kiadó raktárat keresünk, az elhelyezkedése mellett fontos az általa kínált szolgáltatásokat is megvizsgálni. Lényeges, hogy a raktár a raklapok széles skáláját tudja kezelni, igény szerint felpolcozva. Fontos, hogy hozzáadott szolgáltatásként személyzetet is tudjanak biztosítani az árumozgatáshoz és a komissiózáshoz, valamint a raktárba történő be- és kiszállításban is lehessen számítani a támogatásukra” – mutatott rá a szakember.

A hajdúszoboszlói SZAM SPED-raktár nagyszerű megoldást jelent azon cégek számára, amelyek javítani szeretnék a szállítási hatékonyságot és a készletgazdálkodási folyamatokat, illetve csökkentenék a költségeket és a környezetre gyakorolt hatásukat. Egy jól megválasztott raktár nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozások megfeleljenek ügyfeleik igényeinek, és versenyképesek maradjanak a mai, gyorsaságot előnyben részesítő piacon.

(x)

 

Véleményvezér

Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo