hirdetés

Agrárhitel-programot indít az MFB

Az MFB november közepén meghirdeti az élelmiszer-ipari cégeknek azt a 6 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretet, amelyből 6 éves futamidővel, 3 éves türelmi idő mellett 5–500 millió forint összegű hitelhez lehet jutni.
hirdetés

Pénzhez juthatnak a cégek és a gazdálkodók – Kép: SXC

A zöldség-gyümölcs ágazat 8 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretéből még rendelkezésre álló 2,2 milliárd forinthoz pedig a jövőben hozzájuthatnak az állami elismerésű termelői csoportok is, tevékenykedjenek azok a gabonatermelésben, az állattenyésztésben vagy a szőlészet-borászat területén – mondta Feldman Zsolt, a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Az első hitelkeret fedezete a 2011-es fagykárra előirányzott összegből maradt meg. A hitelterméket az MFB november 15-ig meghirdeti, és a jövő évtől már igénybe is vehető. Ez a kölcsön a meglévő hitelek kiváltására is alkalmas lesz. Az állam 50 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpontos támogatást nyújt a kamathoz.

Az MNB növekedési hitelprogramjából az első 750 milliárd forintnak 17-18 százaléka került az agrárvállalkozókhoz. A következő, 2 ezer milliárdos programnál – várhatóan – nagyobb lesz ez az arány. Feldman Zsolt végül bejelentette: az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) – a tárcán keresztül – idén még 220 millió forint költségvetési támogatást kap, jövőre ez az összeg 450 millió forint lesz.

Herczeg András, az AVHGA ügyvezető igazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy az alapítvány kezessége a hitelek 80 százalékára vonatkozik. Ennek a piaci díja 1,8–4 százalék, de ők a saját vagyonuk terhére, 1-1,5 százalékért vállalják a kezességet. Állami támogatás mellett viszont az agrárügyfelek 0,4 százalék, a nem agrárügyfelek pedig 0,5 százalék költségért juthatnak kezességhez.

A tavaly garantált agrárhitelek 13,5 százaléka volt beruházási célú, az MNB programjánál idén ez az arány 25,4 százalék lett. Az agrártermelők a növekedési hitelprogram keretében felvett hitelnek csak a 45 százalékát használták hitelkiváltásra – ismertette az adatokat az ügyvezető igazgató.

Most eltalálta a kkv-k igényeit az MNB
A Növekedési Hitelprogram nemrég bejelentett folytatása egybeesik a cégek igényeivel, mivel sokan jelezték korábban, hogy örömmel vennének egy hosszabb határidejű programot. Így most a vállalkozások a hosszabb távon tervezhető és megvalósítható beruházásokba is belevághatnak.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo