Áfacsökkentést kérnek a tojásra is

A tojáspiaci szereplők szerint a baromfi- és a sertéshúsok mellett az étkezési tojás áfáját is csökkenteni kell, egy 10 százalék alá csökkenő áfa ugyanis véleményük szerint megállíthatná az ágazat leépülését, a várható fogyasztásnövekedés pedig újra lendületbe hozhatná a termelési kedvet.

Felpörgethetné az ágazatot az alacsonyabb áfa - Kép: Pixabay

Az érintettek levélben kérték Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy a tárca a tojás áfájának csökkentését is javasolja a kormánynak Mint írták, az uniós túltermelés miatt az étkezési tojások hazai felvásárlási ára hosszú ideje nyomott, az állattartók darabonként 6-8 forintos veszteséget kénytelenek elkönyvelni. A termelői árak tojásonként 14-16 forint között mozognak, miközben az önköltség eléri a 20-22 forintot is. Egyes vállalkozások a magas takarmányárak és az alacsony felvásárlási árak nyomán arra kényszerültek, hogy felhagyjanak a termeléssel. A fogyasztók ugyanakkor az alacsony termelői árakból keveset érzékelnek, mert azok a kiskereskedelmi árakban nem tükröződnek - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Az áfacsökkentésről a vidékfejlesztési miniszternek címzett levelet a regisztrált tyúkállományok több mint háromnegyedét reprezentáló termelők, és tenyésztő cégek, tojáskeltetők, naposcsibe-forgalmazók, jércenevelők és étkezési tojást forgalmazó vállalatok képviselői írták alá. A kezdeményezéshez több olyan cég is csatlakozott, amely a tojáságazathoz kapcsolódó iparágakban, így a technológia-forgalmazásban, a csomagolóanyag-gyártásban és a gyógyszerforgalmazásban tevékenykedik - közölte a BTT.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) szerdán újságírói kérdésre válaszolva közölte: a hús áfájának csökkentésével kapcsolatban a tárca álláspontja egyértelmű, 5 százalékra tesz javaslatot a sertés- és baromfihús, valamint az ezekből készült húskészítmények esetében.

Zöldségre-gyümölcsre is

Évtizedes hátrányba hoznak minket a különadók
A hazai élelmiszeripart az elmúlt három évben egyre növekvő mértékben terhelték a különféle extraadók. Összesen több mint 50 milliárd forintos többletköltséget okoztak az élelmiszeriparnak a különadók.
Támogatják az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését a szakmai szervezetek, de különösen fontosnak tartanák ezt a húságazat mellett a zöldség-gyümölcs ágazat esetében is, ahol becslésük szerint jelenleg a legmagasabb, átlagosan mintegy 40 százalék a feketegazdaság aránya. A zöldség-gyümölcs ágazatban ez a legóvatosabb becslések szerint is 55-60 milliárd forint áfabevétel-kiesést jelent a költségvetésnek. Ez összességében több, mint a hús, a baromfi és a tejágazatok áfájának kiesése együttvéve. (A Tej Terméktanács más terméktanácsokkal együtt 5 százalékos kulcsot javasolt.)

A kormány zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési és foglalkoztatás-bővítési tervei a jelenlegi 27 százalékos áfa mellett nehezen megvalósíthatóak – írta a FruitVeb és a NAK közös közleményében. „Ezért a húsfélék tervezett áfacsökkentése mellett kiemelten fontosnak tartjuk a zöldség-gyümölcs termékek áfájának is a mérséklését” – hangsúlyozták a szervezetek. (Az élelmiszerek magas áfatartama egyébként rontja a mezőgazdasági termelők versenyképességét is.)

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo