Adócsökkentés: két és fél százalékkal csökkenek a munkáltatói terhek

Kettő helyett két és fél százalékkal csökkennek a vállalkozásokat terhelő adókulcsok 2018-tól. Az adóék csökkentése lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak, hogy tovább javítsák a hazai munkakörülményeket.

Két és fél százalékponttal csökkennek a vállalkozásokat érintő közterhek, amennyiben az Országgyűlés megszavazza Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatát; a nemzetgazdasági miniszter szerint beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a munkáltatói adók.

A megállapodás értelmében 2018. január 1-jével húsz százalékra csökkenne a szociális hozzájárulási adó mértéke. „Miután a versenyszféra átlagos bruttó bérnövekedése az idei év első kilenc hónapjában számítások szerint eléri a 11 százalékot, újabb fél százalékpontos enyhítés léphet életbe 2018 elején” - szögezte le a miniszter. Megjegyezte, hogy csak ez a fél százalékpont több mint negyven milliárd forintot hagy a munkaadóknál.

Kép:Fotolia

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte azt is, hogy a szociális hozzájárulási adó mellett az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos mértékű kulcsa szintén csökken 19,5 százalékra. Így például az úgynevezett egyéb jövedelmük után a magánszemélyeknek is kevesebb közterhet kell fizetniük jövőre.

Finomhangolás: így változik a termékdíj szabályozása jövőre
2018. január 1-től menetrendszerűen módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, ennek tervezete a napokban került fel az Országgyűlés honlapjára. Bár az elmúlt időszakban nem volt olyan év, amikor ne módosult volna a termékdíj szabályozás, a finomhangolás tovább folytatódik.
Jó irányba tett lépés az adóék csökkentése

„A hazai munkaadók előtt álló egyik legnagyobb kihívás a megfelelő képzettségű és kellő motiváltsággal rendelkező munkaerő felkutatása és megtartása. A humán kapacitások elégtelensége már rövidtávon is kedvezőtlen hatással van a gazdaság teljesítőképességére. A most bejelentett módosításokkal olcsóbbá válhat a foglalkoztatás, ami a munkaadók számára – legalább részben – forrást biztosít a szükséges fejlesztések végrehajtására és a munkavállalók fokozottabb megbecsülésére.” – vélekedett a módosítást kommentálva Pankucsi Zoltán, Deloitte adó- és jogi tanácsadás osztályának igazgatója.

A szakember szerint azonban az előrelépés érdekében a munkaadóknak is vonzóbbá kell tenniük a munkavégzés feltételeit, akár a munkakörülmények javításával, a feladatok újraszervezésével, akár a fizetések emelésével. A szűkös humánerőforrás-kapacitások jó alkalmat adnak arra, hogy minden vállalkozás felülvizsgálja a folyamatait, és ahol lehet, ott egyszerűsítsen, változtasson, és ezzel javítsa a működése hatékonyságát.

„Ma már ebből a gondolkodásból nem hagyható ki a robotizálás sem, amelynek során a rutinfeladatok kiválthatók gépekkel és szoftverekkel. Így az egyre értékesebbé váló humán erőforrás a nagyobb hozzáadott értékű, és komolyabb kihívást jelentő teendőkre tud koncentrálni, amelyek minden bizonnyal a munkavállalók számára is vonzóbbak” – vélekedett Pankucsi Zoltán.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo