Adócsökkentés: két és fél százalékkal csökkenek a munkáltatói terhek

Kettő helyett két és fél százalékkal csökkennek a vállalkozásokat terhelő adókulcsok 2018-tól. Az adóék csökkentése lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak, hogy tovább javítsák a hazai munkakörülményeket.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Két és fél százalékponttal csökkennek a vállalkozásokat érintő közterhek, amennyiben az Országgyűlés megszavazza Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatát; a nemzetgazdasági miniszter szerint beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a munkáltatói adók.

A megállapodás értelmében 2018. január 1-jével húsz százalékra csökkenne a szociális hozzájárulási adó mértéke. „Miután a versenyszféra átlagos bruttó bérnövekedése az idei év első kilenc hónapjában számítások szerint eléri a 11 százalékot, újabb fél százalékpontos enyhítés léphet életbe 2018 elején” - szögezte le a miniszter. Megjegyezte, hogy csak ez a fél százalékpont több mint negyven milliárd forintot hagy a munkaadóknál.

Kép:Fotolia

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte azt is, hogy a szociális hozzájárulási adó mellett az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos mértékű kulcsa szintén csökken 19,5 százalékra. Így például az úgynevezett egyéb jövedelmük után a magánszemélyeknek is kevesebb közterhet kell fizetniük jövőre.

Finomhangolás: így változik a termékdíj szabályozása jövőre
2018. január 1-től menetrendszerűen módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, ennek tervezete a napokban került fel az Országgyűlés honlapjára. Bár az elmúlt időszakban nem volt olyan év, amikor ne módosult volna a termékdíj szabályozás, a finomhangolás tovább folytatódik.
Jó irányba tett lépés az adóék csökkentése

„A hazai munkaadók előtt álló egyik legnagyobb kihívás a megfelelő képzettségű és kellő motiváltsággal rendelkező munkaerő felkutatása és megtartása. A humán kapacitások elégtelensége már rövidtávon is kedvezőtlen hatással van a gazdaság teljesítőképességére. A most bejelentett módosításokkal olcsóbbá válhat a foglalkoztatás, ami a munkaadók számára – legalább részben – forrást biztosít a szükséges fejlesztések végrehajtására és a munkavállalók fokozottabb megbecsülésére.” – vélekedett a módosítást kommentálva Pankucsi Zoltán, Deloitte adó- és jogi tanácsadás osztályának igazgatója.

A szakember szerint azonban az előrelépés érdekében a munkaadóknak is vonzóbbá kell tenniük a munkavégzés feltételeit, akár a munkakörülmények javításával, a feladatok újraszervezésével, akár a fizetések emelésével. A szűkös humánerőforrás-kapacitások jó alkalmat adnak arra, hogy minden vállalkozás felülvizsgálja a folyamatait, és ahol lehet, ott egyszerűsítsen, változtasson, és ezzel javítsa a működése hatékonyságát.

„Ma már ebből a gondolkodásból nem hagyható ki a robotizálás sem, amelynek során a rutinfeladatok kiválthatók gépekkel és szoftverekkel. Így az egyre értékesebbé váló humán erőforrás a nagyobb hozzáadott értékű, és komolyabb kihívást jelentő teendőkre tud koncentrálni, amelyek minden bizonnyal a munkavállalók számára is vonzóbbak” – vélekedett Pankucsi Zoltán.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo