A vállalkozás mérete és a tapasztalat számít a robotizálásban

A kis- és középvállalkozások csaknem egynegyede tervezi a robotizálás bevezetését az elkövetkező 3 évben – derült ki a Universal Robots megbízásából készített, „A kkv-k robotizálási barométere” nevű felméréséből.

A robotizálást tervező cégek mindössze 22,5 százaléka tervezi a cobotok bevezetését, ugyanakkor ez a mutató összefüggésben áll a vállalkozás méretével – A kisvállalkozások képviselőinek 22,8 százaléka vezetné be a cobotok használatát, míg a közepes méretű vállalkozásoknál ez az arány 21,1 százalék.

Mit várhatnak a kkv-k a robotizálástól?

A robotizálás bevezetése szempontjából a költségek csökkentése, a versenyképesség erősítése és a termelés növelése a legfontosabb tényező a kkv-k számára. A termelés növelése és a munkavállalók fluktuációjával járó nehézségek kiküszöbölése a kisvállalkozások jellemző mozgatórugói. A kkv-k többek között azt várják a robotizálástól, hogy lehetővé tegye számukra a termelési költségek csökkentését, javítva ezáltal annak hatékonyságát (72 százalék), továbbá növelje a versenyképességet (71,4 százalék), és a gyártott termékek mennyiségét (68,7 százalék), ami nagyobb jelentőséggel bír a kisvállalkozások számára. Ezeken felül a vállalatok számára fontos az emberi hibák kiküszöbölése (61,3 százalék), az alkalmazottak megtartása (63,9 százalék), valamint a termékek minőségének (56,6 százalék) és a termelés rugalmasságának (54,6 százalék) javítása.

A válaszadók elsősorban a következő folyamatok robotizálását tervezik: összeszerelés (27,6 százalék) csomagolás és raklapra helyezés (20,3 százalék), gépkiszolgálás (14,7 százalék), festés (13,4 százalék) pick and place (12,7 százalék).

A vállalatok 1,5 százalék -a a robotokba történő befektetés megtérülését 1 éven belül, 22,5 százaléka 1-2 éven belül, 33,9 százaléka 2–3 éven belül, 13,9 százaléka 3-4 éven belül, míg 9,9 százalék 5 vagy több éven belül várja. Természetesen a vállalkozók azt szeretnék, ha ez az időszak a lehető legrövidebb lenne, a válaszadók közel 31 százalék -a szerint 1-2 év, 23,9 százaléka pedig 2-3 év lenne a befektetés optimális megtérülése.

Vállalati méret szerint a termelés robotizálása a következő 3 évben a kisvállalkozások esetén 25,2 százalékra, a középvállalkozásoknál pedig 47,5 százalékra tehető. Következésképpen minél nagyobb a vállalkozás, annál nagyobb a robotizálás valószínűsége. Robotokkal kapcsolatos tapasztalat kiemelkedően fontos szerepet játszik a jövőbeli beruházások tervezésében, mivel a robotizálást jelenleg tervező vállalkozások csaknem egynegyede már rendelkezik robotokkal. A legmagasabb robotizálási szintet a műanyag- és vegyipari gyártók, valamint a fémmegmunkálás és a gépgyártás területén azonosították.

Több az akadály, mint a tapasztalat

Azon vállaltok, amelyek nem tervezik a robotizálás bevezetését, a következő indokokkal érveltek: termelési profiljuk nem igényli robotok telepítését (64,5 százalék), a termelés mérete nem igényel robotizálást (47,5 százalék), alkalmazásukat nem lehet robotizálni (44,5 százalék), a vállalat nem látja a robotizálás előnyeit (37,2 százalék) vagy termelésük léptéke nem indokolja azt (34,3 százalék). A robotgyártók és márkáik ismerete szintén befolyásolja a jelenlegi keresletet. Általában véve a márkák ismertsége rendkívül alacsony, a kkv-k csaknem 75 százalék -a nem ismeri a robotmárkákat. Ezek a márkák elsősorban a középvállalkozások körében ismertek.

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy tágítsuk az együttműködő automatizálással megoldható feladatok  körét. A gyártók sosem tudták még ilyen egyszerűen kihasználni az általunk gyártott cobotok előnyeit, amelyek képesek megbirkózni az egyre nehezedő munkaterheléssel, jobb megoldást eredményezve ezáltal. Áprilisban nyilvánosságra hoztunk legújabb webinar koncepciónkat. A részvétel ingyenes minden olyan cégtulajdonos számára, akik többet szeretnének tudni az automatizálásról. Célunk, hogy támogassuk a vállalatok tulajdonosait, ha segítségre van szükségük a termelés automatizálásával kapcsolatos döntési folyamatokban. A Universal Robots automatizálási szakértői és értékesítési tanácsadói rendelkezésre állnak, hogy útmutatást és tanácsot adjanak az együttműködésen alapuló robotikát bevezető projektekkel és új üzleti lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekben - magyarázta Slavoj Musilek, a Universal Robots vezérigazgatója (Közép-Kelet Európa, Oroszország, Független Államok Közössége).

Az együttműködő robotokról alkotott véleményekkel kapcsolatos kérdésre a válaszadók csaknem 45 százaléka azt nyilatkozta, hogy a cobotok képesek elvégezni olyan feladatokat, amelyekre a robotok előtte alkalmatlanok voltak, 42 százalékuk megjegyezte, hogy a cobotok biztonságosan működnek együtt az emberekkel, 24,1 százalékuk szerint pedig jelentősen olcsóbbak.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo