A transzferárazás veszélyei és lehetőségei

Mit veszíthetnek a vállalkozások, ha nem rendelkeznek kellő információval a transzferárazás területéről? Vajon milyen buktatókra kell figyelnünk, hogy a bírságokat és a további lehetséges következményeket is el tudjuk kerülni?

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Freedigitalphotos

A teljes körűség szem előtt tartása és az alapos felkészülés elengedhetetlen része ennek a területnek a kézben tartásához. Egy társaság transzferárazási feladatainak felmérése és ellátása során számos buktatóval kerülhetünk szembe, ha nem ismerjük kellő mélységében az előírásokat. A transzferárazást érintő jogszabályi környezet 2003 óta számos változtatáson ment keresztül. A vonatkozó pénzügyminisztériumi rendelet 2009-ben egy nagy reformon esett át, és ezt követően 2011-től minden évben változtatásokat vezettek be a szabályozásban. Ha ma egy vállalkozás vagy cégcsoport szeretné biztonságban tudni a transzferárazási ügyleteit és felkészülten szeretne egy adóhatósági vizsgálat elé tekinteni, akkor egészen a 2008-as évig kell visszamenőleg áttekinteni a kapcsolt vállalkozásokkal kötött ügyleteit, mert idén év végéig az adóellenőrök a 2008-2013-as időszakot (6 év nyilvántartásait) vizsgálhatják – figyelmeztet szakértői cikkében együttműködő partnerünk, az Adó Online.

A hat éves időszak alatt megváltozott a kötelezettség alá eső ügyletek köre, a mentességi szabályok, a figyelembe vehető források köre, az elkészíthető nyilvántartások típusai bővültek, és volt olyan dokumentáció típus, amely meg is szűnt. Emellett figyelembe kell venni az átmeneti szabályokat is, valamint a további változó előírásokat is, mint például a Társasági adó törvény 18. paragrafusát, amely a kapcsolt vállalkozások társasági adóalap módosítási kötelezettségéről szól. Tekintettel arra, hogy ezeket a változó szabályokat egyben az elévülési időszakra nem találjuk meg sehol, gyakorlatilag az elmúlt hat év kötelezettségeit külön-külön meg kell vizsgálnunk. Melyek azok a tipikus buktatók, amelyek akár több millió forintba is kerülhetnek egy vállalkozásnál? (A kisvállalkozások mentesülnek a transzferárdokumentáció-készítési kötelezettség alól, amennyiben teljesítik a feltételeket. De ki minősül kisvállalkozásnak?)

Transzferár: megéri előre fizetni a NAV-nak?
A NAV egyre szigorúbban ellenőrzi a kapcsolt felek közötti tranzakciók árképzési gyakorlatát a kapcsolt fél által alkalmazott haszonkulcsot, és tevékenységének finanszírozási módját – hívják fel a figyelmet a Saldo szakértői. Jelentős kockázatot hordoznak a transzferár-nyilvántartások is. Hogyan csökkenthető a bizonytalanság?
A leggyakrabban előforduló hiba a gyakorlatban az ügyletek hiányos felmérése. Miért ez jelenti a legnagyobb kockázatot? Sajnos minden egyes hiányzó ügyletre minden évben kiszabható a kétmillió forintos mulasztási bírság. A vállalatnál alkalmazásban álló gazdasági szakemberek és a könyvelők körében a nagyobb értékű kapcsolt ügyletek észrevétele szinte mindig megkondítja a vészharangot, de a kisebb ügyletek is okozhatnak bonyodalmakat. Nagyon fontos tudni, hogy egészen 2010-ig minden kapcsolt vállalattal kötött ügyletet valamilyen formában írásban dokumentálnia kellett az érintetteknek.

Az ügyletek teljes körű felméréséhez előfeltétel, hogy minden kapcsolt vállalkozással tisztában legyünk. A vizsgálat során nemcsak a vevő és a szállító oldali számlákkal, hanem a kölcsön ügyletekkel és a nem számlázott (ingyenes) ügyletekkel is szükséges foglalkozni. Tipikus hiba, hogy egy társaság csak az általa kiszámlázott és számára bevételt jelentő ügyletekkel foglalkozik, abban bízva, hogy a bejövő számláinak a dokumentációt a kapcsolt vállalkozás elkészíti, és szükség esetén a rendelkezésére bocsátja. Javasolt, hogy a kapcsolt partnerek vevő és szállító analitikáinak áttekintése mellett nézzük meg a főkönyvi kivonat összes tételét, az adott és kapott kölcsönöket, az időbeli elhatárolásokat és a pénzügyi műveletekbe könyvelt tételeket is.

További részletek itt olvashatók!

 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo