A szerződéseket is karban kell tartani, nemcsak a gépeket!

Az elmúlt hónapokban főszerepet kapott az időjárás, a súlyos viharok komoly károkat okoztak országszerte. A vállalkozásokról kevesebb szó esik, pedig egy természeti csapás jelentős károkat okozhat a vállalati épületekben és a cégek telephelyein is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ne későn kapjunk észbe! - Kép: Freestock

A cégtulajdonosok sokszor megfeledkeznek arról, hogy a biztosításuk – ha van egyáltalán – megfelelő értékre szóljon. Sokan elintézik azzal, hogy néhány éve kötöttek vállalati biztosítást. Ám amennyiben azóta fejlesztéseket hajtottak végre, akkor a baj esetén nincs meg a kellő fedezet. „Ennek oka az, hogy a biztosításuk egy korábbi értékre vonatkozik” - hívja fel a figyelmet Biczi Orsolya, a Budapest Prime ügyvezető igazgatója.

Ha egy üzemet megrongált a vihar, beázott, s ezért tönkrement egy új, sok millió – akár több tízmillió - forintos berendezés vagy a raktárban álló készlet, az már önmagában is súlyos problémát jelent. Még akkor is így van ez, ha a biztosító megtéríti a kárt, hiszen az üzem folyamatos működése kerül veszélybe. Ám még nagyobb a baj, ha ráadásul a biztosítás nem az aktuális értékre szól, ilyenkor ugyanis csak komoly pluszkiadásokkal lehet pótolni a kiesett készletet, vagy gépeket. „Mindez azonban megelőzhető azzal, hogy az adott vállalkozás a jelenlegi értékeit felméri, és annak alapján köti meg vagy köti újra a biztosítást, és így egy esetleges kár esetén is nyugodt lehet” - fogalmazott Biczi Orsolya. (Pedig a vállalati vagyonbiztosítások egyre olcsóbbak!)

A Budapest Prime szakértői szerint a cégvilágban elsősorban a kis- és középvállalkozásokra jellemző az alulbiztosítás. Éppen ezért fontos, hogy a kkv-k vezetői foglalkozzanak a vállalati biztosítással, mert költséghatékony módon kezelhetik a későbbi esetleges károkat. Különösen fontos lesz ez a kérdés a következő hetekben, amikor a cégek megtervezik a jövő évi kiadásaikat. Már csak azért is, mert a nemzetközi trendek azt mutatják, elsősorban a kis- és közepes vállalkozások nem foglalkoznak kellő mértékben a tűz- és vízkár, a viharkár, a folyamatos üzemeltetés-működés megszakításának problémáival.

Veszélyesen élnek a magyar cégek
A vállalkozói szektor egyik sajátos problémája, hogy a cégek nem fordítanak kellő figyelmet az érték- és vagyonnövekedés követésére, ami jelentős kockázatot jelent több százezer társaság működésére. Márpedig a vagyon- és felelősséghez kapcsolódó kockázatok kezelése különösen fontos a versenypiacon, és ezen a területen bőven lenne hová fejlődni.
Több kontinensen is okoz ez problémát, ahogy Európában is: azokban az államokban merül fel a legtöbb hiányosság, ahol a kkv-k hagyományosan erősek. Ilyen helyeken előfordul, hogy a kisebb-közepes cégek egyharmada köt csak biztosítást. Bizonyos fejlettebb országokban a kisvállalkozásokon belül a kiskereskedők azok, akik leginkább sajnálják a pénzt a megfelelő biztosítás megkötésére, pedig náluk relatíve magas a tárolt készletállomány, s a raktárkészletet amúgy is többféle károsító tényező sújthatja. A biztosítási díj ugyanakkor sokszor az összes kiadás 1 százalékát sem éri el, ezért jobb nem elfeledkezni róla. Más helyeken az épületek biztosítása hagy maga után kívánnivalót. Különösen az okoz problémát, hogy az efféle létesítmények pótlási költségeit mérik fel rosszul. Például nem számolnak az újraalapozással, a környezetvédelmi és építésügyi előírások változásával, például azok árdrágító hatásával.

Akik biztosítást kötnek, azok sincsenek mindig tisztában az alulbiztosítottság problémáival. Nagyon fontos ugyanis a vagyonérték és a biztosítási szerződés értékének egymáshoz igazítása. Sokszor nem is hanyagságból felejtik el újraértékelni a vagyonukat a kisvállalkozások, hanem ismereteik hiányosak. Ha valaki nem vesz új gépeket, nem hajt végre beruházásokat, akkor is felértékelődhetnek – nominálisan, azaz nem reálértéken – a gépei, erre példa, ha valamely cég, illetve annak vezetője, nem követi az inflációs mozgásokat. Ilyenkor papíron minden eszköznek felmegy az értéke, ezért a biztosítást is újra kell kötni vagy figyelni kell arra, hogy inflációval indexált legyen a konstrukció. A későbbi meglepetések elkerülése érdekében tehát kulcsfontosságú a vagyonérték és a biztosítási érték egymáshoz igazítása, illetve az, hogy a biztosítási szerződést is karban tartsák a cégek, ne csak a gépeket, berendezéseket és a létesítményeket.

Baleset cégautóval – a legfontosabb tudnivalók
Mit tegyünk, kihez forduljunk, milyen papírokat tartsunk magunknál arra az esetre, ha bérelt vagy céges autóval balesetet szenvedünk? Mi a teendő, ha sérül a rendszámunk? Íme a legfontosabb tudnivalók!

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo