A munkáltatónak is megéri az influenzaoltás

Adómentesen - akár „karácsonyi ajándékba” is - adható az influenza-elleni védőoltás a munkavállalók és családtagjaik számára idén és jövőre is, az őszi adócsomag változtatásai nem érintették a védőoltások adómentességét - hívja fel a munkaadók figyelmét a MAZARS. Az EU-ban évente 25-100 millió embert ágynak döntő fertőző betegség 6-14 millió eurós terhet ró az Unió éves költségvetésére. Hazánkban fordulni látszik az elmúlt húsz évet meghatározó trend, és lassú növekedésnek indult az egy foglalkoztatottra eső munkaidő-kiesés, a munkavállalók ismét több betegszabadságot vesznek ki.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

Nemzetgazdasági szinten mérhető anyagi károkat okoz az influenza: a télen rendszeresen végigsöprő tömeges megbetegedések miatt sokan kényszerűen kiesnek a munkából.  “Mindezen könnyen lehetne változtatni, hiszen az influenza ellen hatékony védőoltás érhető el, az pedig további előnyt jelent a munkáltató számára, hogy amennyiben maga gondoskodik a védőoltásról dolgozói részére, azt adómentesen teheti. A védőoltás biztosítása, illetve helyben történő beadatása kapcsán nem keletkezik személyi jövedelemadó-, és járulékfizetési kötelezettség sem” - foglalta össze H. Nagy Dániel, a MAZARS Kft. senior adómenedzsere.

Hozzátette: munkahelyen beadott oltás azért is előnyös mert nem okoz munkaidő-kiesést; a védőoltás pedig nemcsak a dolgozók, hanem hozzátartozóik számára is adómentesen biztosítható. Az oltóanyag árában felszámított áfa ugyan nem vonható le, azonban a társasági adó szempontjából elszámolható.

A szakember szerint nagy várakozás övezte idén a munkáltató által adómentesen biztosítható egészségügyi ellátások megjelenését, az őszi adócsomag azonban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó rendelkezést.  A védőoltások adómentes biztosítását ugyanakkor nem érintették a törvénymódosítások, emellett az üzemorvosi ellátás köztehermentes megítélése sem módosult. A béren kívüli juttatások köre pedig 2017-től némileg szűkülni fog ugyan, de a Széchenyi Pihenőkártya kedvezményes adózását ez nem érinti.

Az influenza nem csak Magyarországon költséges és veszélyes betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint  az Európai Unióban évente 25 és 100 millió között van az influenzában megbetegedettek száma és közülük kb. 38 000 fő hal meg, többnyire idős emberek.  Az influenzával összefüggésbe hozható halálozások és a súlyos szövődmények száma, a munkahelyi és az iskolai hiányzások, a termelékenység csökkenése közvetlenül, vagy közvetett módon megközelítőleg 6-14 millió eurós terhet ró az EU éves költségvetésére.

Az irodai munka más egészségügyi kockázatokat is tartogat. Ezekről itt olvashat.

Mindez komoly kihívás az egészségügyi és a szociális ellátórendszereknek, és természetesen a cégeknek is. Az Európai Tanács ajánlása megállapítja, hogy a szezonális influenza megelőzésének, valamint az általa okozott népegészségügyi károk enyhítésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Hazánkban egyébként látszólag örvendetes tendenciaként az elmúlt húsz évben folyamatosan csökkent az egy foglalkoztatottra eső munkaidő-kiesés, elsődlegesen azért, mert kevesebbet mentünk betegszabadságra.

Nem éri meg, ha betegen is bejön a kolléga
Kevés cégvezető tartja fontosnak az influenzás megbetegedések okozta munkaerő-kiesés kezelését illetve a megelőzést. Pedig a gyógyulás alatt ő fizeti a dolgozót, a betegen érkezők pedig másokat is megfertőzhetnek.
Ám ennek sajnos nem az az oka, hogy a magyar munkavállalók jobb egészségi állapotnak örvendenek, sokkal inkább az, hogy előnytelen munkaerőpiaci pozíciójukból adódóan csak akkor vesznek ki betegszabadságot, ha az már elkerülhetetlen. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése kiemeli: összesen 10 ezer fővel kevesebb munkavállalót igényelt ugyanaz a munkamennyiség 2011-ben, mint 2005-ben, csak azért, mert 1,4-del több ledolgozott nap jutott egy alkalmazottra. A fizikai dolgozók közel 3 nappal rövidebb időt töltöttek szabadságon 2011-ben, mint a szellemi munkakörben dolgozók, derül ki a statisztikákból.  A trend csak az elmúlt egy-két évben kezdett megfordulni, a legfrissebb adatok szerint a sok esetben munkaerőhiánnyal küzdő hazai cégek dolgozói egyre több betegszabadságot mernek kivenni.

A KSH megállapítja: 2013-ban a foglalkoztatottak létszáma 3.938.000 fő volt, közülük a vonatkozási héten 130 ezer ember nem dolgozott. A munkától való távolmaradás okai közül a második leggyakoribb - a rendes évi szabadság felhasználása után - valamilyen betegség volt: ezért hiányzott a munkavállalók 20%-a.  “Érdemes tehát a prevenciót választani, az ingyenes védőoltással a munkavállaló és a munkáltató is jól jár és nyugodtan készülhet a közeledő ünnepekre” - tette hozzá H. Nagy Dániel.

Kötelezővé teheti a védőoltást a munkáltató?
Léteznek olyan munkakörök, munkahelyek, ahol a dolgozók egészsége fokozott veszélynek van kitéve a különböző biológiai kórokozók miatt, és ettől függetlenül is előfordulhat, hogy például járványos időszakban a megbetegedések megelőzése válik szükségessé. Kötelezővé tehető-e ilyen esetekben bizonyos védőoltások beadása a munkavállalóknak? Előírhatja-e a munkáltató bizonyos védőoltások beadatását?

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo