Akkor is fizethet adót, ha itthon sem volt!

Számos vállalkozásnál fordul elő, hogy egy kiküldetés, vagy valamilyen üzleti utazás során személygépkocsit bérelnek külföldön. Sokakban fel sem merül a kérdésként, hogy ezen gépjárművek után is keletkezhet cégautóadó fizetési kötelezettség. Pedig így van – figyelmeztet szakértőnk.

Kép: SXC

Amennyiben egy magyar illetőségű vállalkozás külföldön személygépkocsit bérel, akkor a belföldi hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsikra tekintettel a magyar vállalkozásnak a gépjárműadóról szóló törvény alapján cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezik, mivel a vállalkozás a bérelt személygépkocsival kapcsolatban a könyveiben költséget számol el (például bérleti díj, üzemanyag költség).

A cégautóadó összege a személygépkocsi teljesítménye és a környezetvédelmi osztályjelzése alapján állapítható meg. Gyakran merül fel kérdésként, hogy a külföldön bérelt személygépkocsi környezetvédelmi osztályba sorolása nehézségekbe ütközik, mivel a személygépkocsi külföldi okmányaiból nehézkes a környezetvédelmi osztály meghatározása – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A jogszabály értelmében a besorolásnál a környezetvédelmi osztályjelzést kell alapul venni. Ezen osztályjelzés besorolása alapvetően a személygépkocsi forgalmi engedélyének V9 pontjában kerül feltüntetésre. Ha az osztályjelzés nem ismert, akkor azt a személygépkocsi, légszennyezési, zajkibocsátási adatait, környezetvédelmi osztályát meghatározó jellemzőjét (hajtómotorjának környezetvédelmi besorolása, a személygépkocsi meghajtása) hitelt érdemlően bizonyító iratai (pl.: forgalmi engedély, típusbizonyítvány, hatósági okirat, szakértői szakvélemény) alapján kell megállapítani. Amennyiben a külföldön bérelt személygépkocsi környezetvédelmi jellemzőiről a vállalkozás nem rendelkeznek információval, akkor a személygépkocsik környezetvédelmi osztályjelzését a fogalmi meghatározás alapján „6”-nak kell tekinteni, és ennek figyelembevételével lehetséges a cégautóadó fizetési kötelezettség kalkulálása.

A külföldön bérelt személygépkocsi utáni cégautóadó kötelezettség az általános szabályok szerint az első költségelszámolást követő hónaptól kezdődik és az utolsó költségelszámolást megelőző hónap utolsó napjával szűnik meg. Rövidtávú bérlés esetén a költségelszámolást követő hónapra kell megállapítani a kötelezettséget.

Így lehet sokat spórolni a céges kocsin
A cégautó, ha tartós bérlettel és flotta-kiszervezéssel is együtt jár, jelentős költségcsökkentő tényező, amellyel a magyarországi cégek mindössze 20 százaléka él. De ez a trend most kezd megfordulni, ahogy egyre többen ráébrednek ennek a konstrukciónak az előnyeire.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo