A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.

A beruházások Magyarországon a II. negyedévben 7,8 százalékkal nőttek 2021 hasonló időszakához képest és 2,5 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez viszonyítva. Ez még nemzetközi szinten is jó eredménynek számít. Ettől függetlenül az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult válság és háborús infláció a beruházások csökkenéséhez vezethet.

Pont ezért lépett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., amely nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a hazai vállalkozások hitelekhez jussanak. A Garantiqa alapvető célkitűzése, hogy a kis- és középvállalati szektor fejlődjön. Kezességet vállalnak hitelhez, garanciához, lízing- és faktoring ügyletekhez is.

A legújabb termék az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben kialakult válság által érintett vállalkozásoknak segít. Számukra legfeljebb 15 éves futamidejű beruházási hitelszerződéseihez kapcsolódó, Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 Hitelgarancia terméket vezettek be.

Az Investment 2 Hitelgarancia a vállalkozások számára kedvező díjjal vehető igénybe, mivel  állami díjtámogatás is kapcsolódik hozzá. A díjtámogatást az Európai Bizottság által “állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes válságkezelési keret a gazdaságnak Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követő támogatása céljából” elfogadott Közleményének 2.1. szakasza teszi lehetővé.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 Hitelgarancia termék fő paraméterei az alábbiak: 

  • Az adós által a Közlemény 2.1. szakasza alapján kapott támogatások együttes összege nem haladhatja meg a 500 000 EUR összeget (a Közlemény 2022. október 31-i módosítása lehetővé teszi 2 000 000 EUR összegű támogatás nyújtását, az üzletszabályzatok ennek megfelelően a közeljövőben módosulnak). 
  • A készfizető kezességvállalásra az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben kialakult válsággal érintett vállalkozások beruházási hitelszerződéseihez kerülhet sor.
  • A hitelszerződés devizaneme HUF vagy EUR lehet.
  • A hitelszerződés futamideje – az esetleges prolongáció(ka)t is ideértve – nem haladhatja meg a 15 évet.
  • A készfizető kezességvállalási kérelemmel érintett hitelszerződés alapján az adós által fizetendő ügyleti kamat mértéke mikrovállalkozások esetében minimum 1  százalékkal, kisvállalkozások esetében minimum 0,75 százalékkal, középvállalkozások esetében minimum 0,5 százalékkal, továbbá intézményi kezességgel biztosított hitel kiváltása esetén – az adós KKV-besorolásától függetlenül – egységesen minimum 0,25 százalékkal kisebb, mint egy azonos méretű és azonos kockázati kategóriába eső adós azonos típusú, de a Garantiqa kezességvállalásával nem biztosított hitelének ügyleti kamata, és ezen felül nem érvényesít az adóssal szemben egyéb díjat, jutalékot vagy más, költség jellegű tételt.
  • Az Európai Bizottság október 31-i közleményében 2023. végéig meghosszabította a „Rendkívüli Krízis Közleményt”, ennek alapján a közeljövőben a Garantiqa is meghosszabbítja a Grantiqa Krízis 2 Garanciaprogram és az Investment 2 Hitelgarancia termék igénybe vételének lehetőségét.
  • A Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 Hitelgarancia díja az állami díjtámogatásnak köszönhetően nagyon kedvező: 0,24 százalék és 0,88 százalék között van.

A Garantiqa mostani kezességvállalása lehetővé teszi, hogy olyan életképes üzleti tervvel rendelkező kis- és középvállalkozások is forráshoz jussanak, akiknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, ezért hitelezésük túlzottan kockázatosnak minősülne, s akiket negatívan érint az orosz-ukrán konfliktus.

A megalapításának 30 éves évfordulóját éppen az idén ünneplő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fennállása óta közel 600 ezer szerződés keretén belül több mint 12 ezer milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást.

(x)
 

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo