hirdetés

A cégvezetők harmada nem tudja, hogy tilos felosztani a piacot

Egyre gyakrabban hallani az üzleti életben a megfelelés, compliance kifejezéseket. Az angol eredeti gazdasági-jogi értelemben összességében arra utal, hogy az adott vállalat működése során mennyiben törekszik arra, hogy a jogszabályok szerint, azoknak megfelelve járjon el.
hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felmérése szerint a kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyjogi ismeretei hiányosak, ezért a hivatal kampányt indít a versenykultúra fejlesztésére, és a versenyjogi megfelelés elterjesztésére - mondta Tevanné Südi Annamária, a GVH főtitkára.

Enyhén szólva is hiányosak az ismereteink a versenyjogról - Kép: SXC

A legfontosabb információkat a GVH megfeleles.hu címen elérhető oldala tartalmazza, de készülnek hírlevelek és nyomtatott kiadványok is a cégvezetőknek - tette hozzá a főtitkár. A GVH-val hasonló eredményre jutott a Transparency International (TI) saját felmérésében, és ez alapján rámutat, hogy a versenykultúra alacsony színvonala növeli a korrupció kockázatát - mondta Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója a tájékoztatón.

A GVH megrendelésére készült felmérés azt mutatta, hogy a cégvezetők kétharmada az ideálisnál gyengébbnek tartja a versenyt. A saját értékesítési piacán minden cég - a nagyságától függetlenül - jóval erősebbnek érzi a versenyt, mint a beszerzési piacán. A versenytörvény előírásairól a cégvezetők kétharmada az internetről tájékozódik. Minden ötödik a szaklapokhoz fordul, míg egytizedük jogász segítségét kéri.

A TI felmérése szerint az érintettek kétharmada nem rendelkezik érdemi tudással sem a versenyjogról, sem a versenyjogi megfelelés gyakorlatáról. Három megkérdezett cégvezető közül csak kettő tudta azt, hogy tilos a piac területi felosztása. A versenyt korlátozó, illetve torzító jelenséggel a legtöbb vállalati vezető a közbeszerzéseknél találkozott. Ez főleg a nagyobb beruházásokra és cégekre jellemző.

A versenyjogi ismeretterjesztésben a GVH együttműködik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a Brit-Magyar Kereskedelmi Kamarával, a Magyar Ügyvédi Kamarával és a Magyar Könyvelők Országos Egyesületével is.

Enyhítették a versenyjogot - a dinnyével lehet kartellezni
Az Országgyűlés novemberi döntésével enyhítette a mezőgazdasági termékek esetében a kartellszabályokat, így nem számít versenykorlátozónak az a megállapodás, amely ágazati érdekképviselet vagy szakmaközi szervezet részvételével jön létre, és azzal egyik érintett piaci szereplő sem kerül előnybe a másikhoz képest.
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo