A cégeknek is tennie kell a fenntarthatóságért

Közel 20%-os munkanélküliség a fiatalok körében, 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, hazánkban már most érezhető a 2050-re prognosztizált 2°C-os felmelegedés. Ezek olyan tények, melyek a hosszú távon és felelősen gondolkodó vállalatokat azonnali cselekvésre kell, hogy ösztönözzék. Az üzleti szektornak pedig már vannak megoldásai.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Flickr

"A tudomány állásfoglalása egyértelmű és már túl vagyunk azon, hogy kételkedjünk; már tudjuk, hogy nagy a baj. Az éghajlat változik. De sem az üzleti világ, sem a kormányok nem tudnak egyedül szembe nézni ezzel a kihívással - együtt kell ezen dolgoznunk. Azt gondolom, hogy az üzleti szféra képes a változások élére állni és olyan megoldásokat kidolgozni, véghezvinni, amelyek segítenek a társadalmunknak egy alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságba való egyre sürgetőbb átmenetben. Egy ambiciózus klíma cselekvési terv a legnagyobb gazdasági lehetőség az üzleti szféra számára a közeljövőben." - hangzott el Peter Bakker az Üzleti Világtanács (WBCSD) elnökének előadásában.

Bakker most először látogatott Magyarországra, hogy találkozzon azokkal a vállalatvezetőkkel, akik változásvezetőként élére állnak a magyarországi programnak. Látogatásának különös hangsúlyt ad, hogy a világ már most a decemberi Párizsi klímacsúcsra figyel, ahol a WBCSD elnökeként több, mint 200 globális tagvállalatát és számos lokális tagszervezetét maga mögött tudva képviseli az üzleti világot a tárgyalásokon.

Nézzünk szembe vele, mi vár ránk
Hatodik alkalommal rendezte meg a Piac & Profit 2015. november 18-án a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferenciát, amelyen a civil és üzleti szféra képviselői gyűlnek össze, hogy közösen keressenek megoldást a problémákra. Hatodszorra hívtuk össze a felelősen gondolkodó embereket Magyarországon, hogy megvitassuk, hol tartunk mi, magyarok tetteinkkel a fenntartható fejlődés, vagyis élhető világunk fennmaradása érdekében. Idén a konferencia fókuszában az új globális fenntartható fejlődési program, a rendkívüli mértékű migráció és a klímaváltozás összefüggései álltak. A téma nagy gondolkodói, többek között László Ervin, Juhász Árpád és Ürge-Vorsatz Diana mellett az üzleti szektor szereplői is elmondják, mit tesznek a fenntartható fejlődés érdekében mindennapi üzleti és emberi tevékenységeikben. Az előadások összefoglalóit itt megtalálja.
"Nem csak a konkrétan összegyűjtött üzleti megoldások, valamint a csatlakozott vállalatok gyakorlatainak eredményei mozdítják elő a fenntarthatóságot, hanem önmagában az Action 2020 program folyamata. Hiszen annak alapja a párbeszéd, a közös gondolkodás, a látókörbővítés, továbbá a szokásos üzletmenet folyamatos megkérdőjelezése." - emelte ki Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója, az Action 2020 munkacsoport vezetője a szervezet által szervezett találkozón.

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) hisz abban, hogy a hatásos fenntarthatósági megoldások pozitív változáshoz vezetnek, és amelyek elindítói és megvalósítói fontos változásvezetők. A csatlakozott cégek közül öten vettek részt az eseményen megrendezett panelbeszélgetésen mindannyian hangsúlyozták, hogy a "szokásos üzletmeneten túlmutató" megoldásokat találni elég nagy befektetés, mind időben, mind erőfeszítésben, de mindez megtérül, hisz új energiák, kreativitás szabadul fel és olyan új megoldások születhetnek, amelyek a vállalatot határozott versenyelőnyhöz juttathatják a piacon.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo