7 toptrend az irodapiacon

A munkáltatók is kezdenek rájönni, hogy az embereknek nem feltétlenül kell az íróasztal mellett ülniük, hogy produktívak legyenek. Ráadásul a nagy, nyílt terek mellett az irodákban visszatérnek a privát szférát adó – az adatvédelmet is támogató – csendes zugok is.

Hitelesség és minimál

Néhány éve az ipari dizájn népszerű. Éljen a fedetlen betonfal meg a meztelen vezetékek és a szellőzőrendszer csövei a mennyezeten! A szaksajtó szereti ezt a stílust „hitelességközpontú dizájnnak” nevezni.

Biofília

Az üvegborítású épületet eleve úgy tervezik, hogy belső terei illeszkedjenek a nap mozgásához, a fényviszonyokhoz. Mert hiába töltjük napunk 90 százalékát beltérben, az evolúció során alapvetően ugyanazok a természetközeli életre vágyó emberek maradtunk, akik az őskorban voltunk.

Jön a zöld - Kép: bazaarvoice

Elkülönülés, zajszűrés

A munkavállalók 70 százaléka egy légterű irodában dolgozik. Az emberek naponta 86 percnyi hasznos munkaidőt veszítenek el a zaj miatt, átlagosan 11 percenként szakítva meg mások miatt a munkájukat. A paravánok felállítása egy-egy íróasztal köré csak a kezdet.

Mindenki mást szeret – az irodában is
Az egyterű irodák már sokak számára ismertek – van, aki már a hátrányaikat is bőven látja – mások viszont épp társaságra vágyva hoztak létre egyedülállóknak való közösségi tereket. Az sem evidens már, hogy aki irodában dolgozik, asztal mögött ül.
Kaphatók már olyan „akusztikus fotelek”, amelyek nem érnek véget a nyaknál, hanem hát és oldaltámlájuk a fej és a fül szintjéig magasodnak, hogy tompítsák a környező zajt. A felületük itt párnaszerű, mint ami a zajszigetelt ajtókon volt látható régen. Ugyanilyen felületet visznek fel azokban az újfajta, ajtó nélküli, nyitott fülkékben, amelyeket az irodák sarkaiban vagy a nagy irodák szélén, a falnál alakítanak ki, hogy a munkavállaló rövid időre félrehúzódhasson.

Flexibilitás

Mivel a startupok gyorsan nőnek, egyes projektjeik kinövik magukat. Mind több cég igyekszik ezért úgy kialakítani irodáját, hogy a bútorok, asztalok könnyen tologathatók és modulárisak, vagyis variálható alkotóelemekből álló és új formációkba rendezhetők legyenek, hiszen a céges folyamatok is változnak.

Kép: cafe 21

Játék és meditáció

Az 1995 után született Z generáció is jelen van már a munkaerőpiacon (legidősebb tagjaik 22 évesek), nekik biciklitároló kell, kávéházszerű tér a csevegésre, játékszoba billiárddal vagy csocsóasztallal, babzsák, miegymás. Az „atipikus iroda” így nappali, konferenciaterem, bár és meditációs hely egyben. Főleg a startupok szeretnek ilyen irodát kínálni az ifjú munkaerőnek.

A menő iroda hozza a munkaerőt
A munkaerő-toborzásban és -megtartásban az iroda elhelyezkedése, belső kialakítása kulcsfontosságúvá vált, hiszen ha a munkavállaló jól érzi magát, az a munkaadónak is jó.
Fa a szobában

Nagy a keletjük a természetes alapanyagoknak. Fa látható minden mennyiségben, akár rácsszerű, térelválasztóról, faldekorációról van szó, akár recepciós és bárpultokról. A fa lehetőleg úgy legyen megdolgozva, világosan pácolva, hogy látszódjon a mintázata, erezete. Sokan hulladékfát használnak a beltér dekorálására, mint például a Kickstarter tette brooklyni székházában.

Mobilis munkavégzés

Nemcsak a táblagépek, de a hordozható okoseszközök is mobilisabbá teszik a munkavégzést. Felmérések szerint a munkahelyek 30-40 százaléka úgyis rendszeresen kihasználatlan, mert az alkalmazottak éppen másutt tartózkodnak. A következő lépés a kiterjesztett valóság (augmented reality) és a virtuális realitás (VR) használata, szimulációkra, projektvizualizációra, sőt telekonferenciára vagy távoli helyzetfelmérésre is. A Microsoft HoloLensszel 3D-ben lehet szemléltetni, sőt módosítani dizájnterveket, akár abban a helyiségben állva, ahova tervezték azt a gyártósort, bútort vagy éppen dekorációt.

Most már a mosdó is legyen intelligens
Új trend az irodapiacon: intelligens megoldásokat alkalmazó, tudatos és rugalmas irodákra van szükség. Ötből négy dolgozó vezetői tudtára hozza, ha nincs megelégedve az iroda higiéniai termékeinek minőségével. A megoldást a Dolgok Internete (IoT) jelentheti a vállalkozásoknak.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo