7 toptrend az irodapiacon

A munkáltatók is kezdenek rájönni, hogy az embereknek nem feltétlenül kell az íróasztal mellett ülniük, hogy produktívak legyenek. Ráadásul a nagy, nyílt terek mellett az irodákban visszatérnek a privát szférát adó – az adatvédelmet is támogató – csendes zugok is.

Hitelesség és minimál

Néhány éve az ipari dizájn népszerű. Éljen a fedetlen betonfal meg a meztelen vezetékek és a szellőzőrendszer csövei a mennyezeten! A szaksajtó szereti ezt a stílust „hitelességközpontú dizájnnak” nevezni.

Biofília

Az üvegborítású épületet eleve úgy tervezik, hogy belső terei illeszkedjenek a nap mozgásához, a fényviszonyokhoz. Mert hiába töltjük napunk 90 százalékát beltérben, az evolúció során alapvetően ugyanazok a természetközeli életre vágyó emberek maradtunk, akik az őskorban voltunk.

Jön a zöld - Kép: bazaarvoice

Elkülönülés, zajszűrés

A munkavállalók 70 százaléka egy légterű irodában dolgozik. Az emberek naponta 86 percnyi hasznos munkaidőt veszítenek el a zaj miatt, átlagosan 11 percenként szakítva meg mások miatt a munkájukat. A paravánok felállítása egy-egy íróasztal köré csak a kezdet.

Mindenki mást szeret – az irodában is
Az egyterű irodák már sokak számára ismertek – van, aki már a hátrányaikat is bőven látja – mások viszont épp társaságra vágyva hoztak létre egyedülállóknak való közösségi tereket. Az sem evidens már, hogy aki irodában dolgozik, asztal mögött ül.
Kaphatók már olyan „akusztikus fotelek”, amelyek nem érnek véget a nyaknál, hanem hát és oldaltámlájuk a fej és a fül szintjéig magasodnak, hogy tompítsák a környező zajt. A felületük itt párnaszerű, mint ami a zajszigetelt ajtókon volt látható régen. Ugyanilyen felületet visznek fel azokban az újfajta, ajtó nélküli, nyitott fülkékben, amelyeket az irodák sarkaiban vagy a nagy irodák szélén, a falnál alakítanak ki, hogy a munkavállaló rövid időre félrehúzódhasson.

Flexibilitás

Mivel a startupok gyorsan nőnek, egyes projektjeik kinövik magukat. Mind több cég igyekszik ezért úgy kialakítani irodáját, hogy a bútorok, asztalok könnyen tologathatók és modulárisak, vagyis variálható alkotóelemekből álló és új formációkba rendezhetők legyenek, hiszen a céges folyamatok is változnak.

Kép: cafe 21

Játék és meditáció

Az 1995 után született Z generáció is jelen van már a munkaerőpiacon (legidősebb tagjaik 22 évesek), nekik biciklitároló kell, kávéházszerű tér a csevegésre, játékszoba billiárddal vagy csocsóasztallal, babzsák, miegymás. Az „atipikus iroda” így nappali, konferenciaterem, bár és meditációs hely egyben. Főleg a startupok szeretnek ilyen irodát kínálni az ifjú munkaerőnek.

A menő iroda hozza a munkaerőt
A munkaerő-toborzásban és -megtartásban az iroda elhelyezkedése, belső kialakítása kulcsfontosságúvá vált, hiszen ha a munkavállaló jól érzi magát, az a munkaadónak is jó.
Fa a szobában

Nagy a keletjük a természetes alapanyagoknak. Fa látható minden mennyiségben, akár rácsszerű, térelválasztóról, faldekorációról van szó, akár recepciós és bárpultokról. A fa lehetőleg úgy legyen megdolgozva, világosan pácolva, hogy látszódjon a mintázata, erezete. Sokan hulladékfát használnak a beltér dekorálására, mint például a Kickstarter tette brooklyni székházában.

Mobilis munkavégzés

Nemcsak a táblagépek, de a hordozható okoseszközök is mobilisabbá teszik a munkavégzést. Felmérések szerint a munkahelyek 30-40 százaléka úgyis rendszeresen kihasználatlan, mert az alkalmazottak éppen másutt tartózkodnak. A következő lépés a kiterjesztett valóság (augmented reality) és a virtuális realitás (VR) használata, szimulációkra, projektvizualizációra, sőt telekonferenciára vagy távoli helyzetfelmérésre is. A Microsoft HoloLensszel 3D-ben lehet szemléltetni, sőt módosítani dizájnterveket, akár abban a helyiségben állva, ahova tervezték azt a gyártósort, bútort vagy éppen dekorációt.

Most már a mosdó is legyen intelligens
Új trend az irodapiacon: intelligens megoldásokat alkalmazó, tudatos és rugalmas irodákra van szükség. Ötből négy dolgozó vezetői tudtára hozza, ha nincs megelégedve az iroda higiéniai termékeinek minőségével. A megoldást a Dolgok Internete (IoT) jelentheti a vállalkozásoknak.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo