6 életmódbeli hiba, ami ízületi kopást okozhat

Az artrózis, azaz az ízületi porckopás az ízületi gyulladás egyik fajtája, és ugyanakkor az ízületek egyik leggyakoribb betegsége. Ennek során elhasználódnak az ízületek, így a bennük található porc részben vagy akár teljes egészében elmorzsolódik. Ezt a folyamatot számtalan külső és belső hatás befolyásolhatja, így az életmódunk is.

Az alábbiakban azt nézzük meg, hogy a mindennapjainkban milyen hibákat tudunk véteni, amelyek ízületi kopáshoz vezetnek.

Túlzott sporttevékenységek

A sportolók között nem ritka, ha valaki ízületi kopástól szenved, hiszen az ízületeik rendszeres, erős terhelésnek vannak kitéve. A súlyemelők körében például kifejezetten gyakori a térdben jelentkező kopásos megbetegedés, a cselgáncsozók között pedig az ujjízület artrózisa szokott jelentkezni. De általánosságban a legtöbb versenyszerűen sportolóra igaz, hogy a sorozatos sérülések – történjenek azok az ínszalagokban, a csontokban vagy a porcokban – korai kopáshoz vezetnek. Sajnos, ha az első jeleket figyelmen kívül hagyják, és nem kezeltetik a problémát, akkor idővel a probléma súlyosbodhat, és akár térdprotézis beültetésére is szükség lehet.

Mozgásszegény életmód

A sportolás mellett az inaktivitás is veszélyes lehet, hiszen a túl sok üléssel töltött óra is megterheli az ízületeket, csak máshol: elsősorban a gerinc és a csípő környékén. Tény emellett, hogy a számítógépen végzett munka a nyak, a hát, sőt a könyök, a kéz, illetve a csukló ízületeire is negatív hatással van. Ezt elkerülendő figyeljünk oda a helyes testtartásra, és legalább óránként egyszer, pár percre álljunk fel, mozgassuk át a tagjainkat!

A túlsúly figyelmen kívül hagyása

Kevesen tudják, de már 5 kilogramm súlyfelesleg is képes 50 százalékkal növelni a térdízületi kopás kialakulásának kockázatát! A plusz kilók tehát értelemszerűen nagyobb súlyt helyeznek az ízületekre, emellett persze a csontokat és az izomzatot is terhelik. Ha nem szeretnénk idő előtt szembesülni az artrózissal és akár egy térdprotézis beültetésének szükségességével, változtassunk az életmódunkon! Végezzünk rendszeresen kíméletes sporttevékenységet és táplálkozzunk egészségesen!

Nehéz fizikai munka

Csakúgy, mint a nehéz sporttevékenység vagy a rengeteg üléssel töltött óra, úgy a nehéz fizikai munka is hatalmas terhet helyez az ízületekre. Ha például gyakran pakolunk súlyos tárgyakat, azzal a könyök, a váll, a hát és a gerinc ízületeire is negatívan hatunk. Ha munkát nem is tudunk váltani, enyhíthetjük az ízületek terhelését azzal, ha az izomzatunkat erősítjük ezeket a területeken – így azok végzik majd a munka oroszlánrészét.

Egyes betegségek kezeletlenül hagyása

Vannak olyan egészségügyi kondíciók, amelyek szintén rontják az ízületek állapotát, ilyen például a köszvény. E betegség miatt húgysav rakódik le az ízületekben, ami fokozottan káros lehet azokra nézve. Ugyanakkor az álköszvény is veszélyes, mivel ez kalciumkristályok lerakódásával jár a porcoknál. Az ilyen betegségek kezelése egyébként is létfontosságú, de az artrózis miatt sem kerülhető ki!

Nem elegendő vízfogyasztás

A porcok elsősorban vízből állnak, ennek hiányában könnyen megindul a leépülésük. Ugyanakkor nem rendelkeznek saját keringéssel, az anyagcseréjüket az ízületi folyadék biztosítja. Ahhoz pedig, hogy megfelelő mennyiségű ízületi folyadékkal rendelkezzünk, elegendő vizet kell fogyasztanunk. Nem hiába hangsúlyozzák tehát, hogy naponta legalább 2,5-3 liter vizet meg kell inni – ez tényleg létfontosságú!

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo