A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, a felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelyek együttes értéke előreláthatólag mintegy 2,4 millió forint lesz.
A Szupermenta egy korábbi, növényi fehérjeporokat vizsgáló tesztjének folytatásaként ezúttal az állati eredetű fehérjeporokat vizsgálták. Összesen 21 tejsavófehérje-alapú, csokoládéízű termék került nagyító alá. A termékekben felhasznált különböző fehérje-összetevők megoszlása szerint 11 izolátum, 5 hidrolizátum, valamint 5 keverék (izolátum és hidrolizátum) szerepelt a tesztben. Származásukat tekintve kilenc magyar és tizenkettő külföldi előállítású volt, tömegük pedig 600 és 2300 gramm között mozgott.
A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként - többek között - a termékek fehérje-, cukor-, édesítőszer-, aminosav-, nehézfém-, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmát is megvizsgálták.
A porok fehérjetartalma 67,9 százalék és 86,7 százalék közötti volt. A mérési eredmények négy esetben nem feleltek meg a csomagoláson feltüntetett értéknek, ugyanis a termékek valós fehérjetartalma az alsó tűréshatár alatt volt.
A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy öt termékben a mért aminosav mennyisége eltért a csomagoláson feltüntetett értéktől. Egy fehérjepor szukralóz édesítőszer tartalma pedig meghaladta a rendeletben meghatározott határértéket. További két, édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, mert a csökkentett energiatartalmuk nem igazolt.