hirdetés

A 12 leggyakoribb visszaélés az okostelefonnal

Az egyre elterjedtebb mobil vásárlások és internetes alkalmazások használata miatt az Android platformra készített vírusok minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg. A leggyakrabban előforduló visszaélések a megvásárolható alkalmazások által tapasztalhatóak (63.4%), amelyeket valamilyen formában módosítottak (feltörtek).
hirdetés

A világhálón azok a mobil felhasználók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, akik nyitottak az újdonságokra, illetve szívesen kihasználják okostelefonjaik kényelmi szolgáltatásait, mint például a vásárlások során használható árösszehasonlító alkalmazásokat. A karácsony közeledtével mindinkább elterjedt szokás mobilról vásárolni különböző ajándékokat, árakat összehasonlítani vagy utazásokat foglalni, továbbá karácsonyi üdvözleteket fogadni, küldeni. Alábbiakban olvasható az a 12 leggyakoribb visszaélés, amelyekből kiderül, hogy a hackerek is karácsonyi munkalázban égnek.

Malware - főként az Android platformon működő mobilokat támadó trójai vírusok, férgek, adware-ek, amelyek kártékony QR kódok formájában is megjelenhetnek.

Kártékony mobil alkalmazások - számos vásárló alkalmazásokat tölt le, amelyek segítségével árakat tudnak összehasonlítani, árelőnyhöz juthatnak egy-egy termékportfóliót tekintve, illetve kedvezményez utazásokat találhatnak. Kizárólag jól ismert, megbízható szolgáltatók alkalmazásait érdemes letölteni, adott szolgáltató internetes oldaláról.

Hamis Facebook promóciók és versenyek - a népszerű közösségi portál elsőszámú célpontja a rosszakaró programozóknak, számos promóciós felkéréssel, akciókkal és versenyekkel készülnek az ünnepekre, amelyeken a részvétel feltétele személyes adatok közlése.

Scareware - amennyiben a fenyegetettségek oly mértékben ijesztőek, hogy a felhasználó antivírus programot szeretne telepíteni telefonjára, úgy kiemelt figyelmet érdemes fordítani a szoftver kiválasztására, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy valaki pont egy vírust tölt le, és még fizet is érte.

Internetes üdvözlőlapok - a karácsonyi üdvözlőlapok küldésénél szintén érdemes körültekintőnek lenni, mert gyakran egy malware vírus lapul a háttérben, továbbá kizárólag olyan üdvözlőlapot érdemes fogadni, megnyitni, amelynek feladója teljes bizonyossággal beazonosítható.

Phishing Scams - e-mail vagy instant üzenet formájában érkező felkérés személyes adatok megadására különböző felhívásokkal, mint pl. postai küldemény átvétele, bank visszaigazolás, last minute nyaralások.

Online kuponok - közkedvelt vásárlási forma a kuponokkal elérhető kedvezmények, ám egyben a rosszindulatú vírusok gyakori lelőhelye is. A felhasználó által ismert szolgáltatóknál érdemes kuponokat vásárolni.

Szálloda „Sikertelen átutalás” - valamely szálloda nevében küldött felhívás, miszerint a lefoglalt szobát nem tudják rendelkezésre bocsátani, ezért személyes adatokat és bankszámla információt kérnek az előleg visszautalásához.

Próbavásárló - ilyen munkakör betöltése szórakoztató lehet, ám a próbavásárláshoz felajánlott összeg átutalásához szintén személyes és bankszámla adatokat kérnek.

Wellness és szilveszter - akik utazást terveznek az ünnepekre, azoknak ügyelni érdemes azokra a hirdetésekre, amelyek a legkedvezőbb ajánlatoknál is jóval alacsonyabb áron kínálják ugyanazt az utat, szállást vagy szolgáltatást. Ilyen esetben érvényes a „Túl szép, hogy igaz legyen.” mondás, mert nagy valószínűséggel nem igaz.

Az e-kereskedelem jövője
Az európai kiskereskedelmi forgalom 3,4 százaléka bonyolódik az interneten és ennek mindössze 8,8 százaléka lépi át az országhatárt. Ezek meglepően kicsi számok, főleg azt figyelembe véve, hogy ténylegesen az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának minél teljesebb elősegítése miatt találódott ki az egész webkereskedelem. Ez is mutatja, mennyire az elején járunk még ennek a folyamatnak. A változás üteme azonban nagyon gyors, a fő trendekről szól a Piac&Profit innen is elérhető összeállítása.
„Hurrá nyaralunk” - amennyiben az ünnepek alatt utazás vagy nyaralást van tervben, úgy érdemes újragondolni a közösségi oldalakon való tájékoztatást, hiszen egy megosztás vagy egy like által betörők birtokába juthat az információ, ami miatt ünnepek után üres lakásba térhet vissza a család.

iOS - előrejelzések szerint jövőre az iPhone tulajdonosok sem lesznek biztonságban, az Android platformra készült vírusok száma 400%-kal emelkedett a tavalyihoz képest, eddig csak „Jail Break”-kelt telefonokon történt néhány visszaélés.

118 országot felölelő statisztikai adatok alapján a leggyakoribb visszaélések a megvásárolható alkalmazásoknál figyelhetőek meg. A SophosLabs felmérése alapján a feltört alkalmazások mellett a legveszélyesebb a „Base Bridge” malware, amely olyan alkalmazást telepít a háttérben a készülékre, amely szöveges üzeneteket tud küldeni és fogadni a telefonról, sőt scannelni tudja a bejövő üzeneteket, és kitörli a kapott figyelmeztetéseket, amelyben emelt díjas szolgáltatások használatára hívják fel a figyelmet a szolgáltatók, melyekre e malware fizetett elő a felhasználó nevében.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo