Rezsicsökkentés: a munkahelyről lopjuk a papírt...

A nyomtatókban a megbízhatóság, a nyomtatás minősége és ára a legfontosabb. Otthon, hivatalos iratokat, fotót, receptet és iskolai dolgokat nyomtatunk a leggyakrabban - nem ritkán munkahelyről „hazavitt” papírral és patronnal.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép: Pixabay

A lakosság által használt nyomtatók háromnegyedét a multifunkcionális (nyomtatásra és például fénymásolásra is alkalmas), tintasugaras színes nyomtatók teszik ki.  „Mindebből úgy tűnhet, hogy lejárt a «szürke» nyomtatás ideje a lakosság körében, azonban éppen az ellenkezője történik. Egyre csökken a színes nyomtatók aránya a lakossági vásárlók körében. Ennek oka, hogy sokan csak havonta-kéthavonta használják a nyomtatót, mialatt a tintasugaras készülék beszáradhat. Mivel egy színes lézernyomtató nagyon drága, és a fenntartási költségei is magasak, ezért egyre többen mondanak le a színes nyomtatásról és döntenek a mono (fekete-fehér) lézernyomtató mellett” – mondta Schreiner Balázs a NyomtassOlcson.hu vezető tanácsadója.

A magyarok több mint kétharmada kizárólag magáncélokra használja a nyomtatóját, közel 30 százalék pedig irodai és magáncélra vegyesen. Ennek megfelelően a felhasználás köre is sokrétű: a megkérdezettek háromnegyede használja készülékét hivatalos iratok nyomtatására, és kicsivel több mint a fele fotót, ételreceptet és iskolai anyagot is nyomtat. Meglepően sokan másolnak csekket, és nyomtatnak színezőt (20 százalék). Emellett használják még, utazáshoz szükséges leírások, foglalások, jegyek és belépők nyomtatára is a készüléküket - derül a NyomtassOlcson.hu friss felméréséből.

Papírt a hiperből. No meg a munkahelyről...

A felhasználók többsége előrelátó: a válaszadók 44 százaléka saját bevallása szerint „bespájzol”, mindig van otthon tartalék nyomtatókelléke. Hasonló (40 százalék) azok aránya is, akik rögtön beszerzik a cserekelléket, amikor a gép jelzi ennek szükségességét. Csupán a megkérdezetteknek 16 százaléka vár az utolsó pillanatig a vásárlással.

Csaknem egy mázsa papírt használunk évente
Magyarországon 1989 óta mindössze 20 tonnával nőtt a teljes papírfogyasztás (1989: 890 ezer tonna; 2010: 910 ezer tonna). Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar 91 kg papírt használ el egy évben, amivel hazánk jelentősen az EU átlag, 173 kg/év/fő alatt van – derül ki az I-COM átfogó papírpiaci elemzéséből.
„Öt éve még a nyomtatótulajdonosok fele az utolsó pillanatig halogatta a festék beszerzését. Ebben szerepet játszik az is, hogy ma már sokkal könnyebben és olcsóbban lehet a kellékekhez hozzájutni” – jegyezte meg Schreiner Balázs. A nyomtatópapírt elsősorban a hipermarketekben és papír-írószer boltokban vásárolnak a felhasználók, az internetes beszerzés részaránya csupán 12 százalék. Azonban a válaszadók 6 százaléka bevallottan a munkahelyről(!) szerzi be a papírt. A valóságban azonban ez a szám jóval nagyobb lehet, de így is megdöbbentő szám.

A nyomtatópatront a válaszadók 42 százaléka az interneten, 35 százaléka pedig nyomtatókellék szakboltokban szerzi be. Az egyéb csatornák (hipermarket, papír-írószer bolt, műszaki áruház) részesedése jóval 10 százalék alatti. Sajnos vannak, akik a papírhoz hasonlóan a nyomtatóba szükséges festéket is a munkahelyről szerzik be.

A megbízhatóság a legfontosabb

Az egy lapra eső alacsony nyomtatási költség mellett a megbízhatóság és a nyomtatás minősége is a legfontosabb szempontok között van, amelyeket a nyomtatóval szemben támasztanak a tulajdonosok. A válaszadók közel fele kizárólag utángyártott festékkazettákat és tonereket használ, további 35 százalékuk vegyesen vásárol eredetit és utángyártottat is. Mindössze a nyomtatótulajdonosok 16 százaléka ragaszkodik a gyári kellékhez.

„Hasonló külföldi felmérések alapján ez az arány a „keleti blokk” országaiban nagyon hasonló, míg Ausztriában vagy Németországban közel 90 százalék az eredeti nyomtatókellék felhasználás” – mondta Schreiner Balázs. „Sokan esnek abba a csapdába, hogy a nyomtató vásárlásakor csak az árát nézik és nem gondolnak a fenntartás költségeire. Később döbbenek rá, hogy mennyibe kerül a nyomtatás. Persze az igazság kedvéért el kell mondani, hogy rossz nyomtató nincs, legfeljebb rossz választás. Minden nyomtatónak van egy optimális felhasználása, amire tökéletes megoldást jelent. Vásárlás előtt érdemes márkafüggetlen kereskedő véleményét kikérni, mivel rengeteg tapasztalattal rendelkeznek és segíthetnek a választásban” – tanácsolja a szakértő.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo