Pár év és ellepnek az okosautók

Öt éven belül az intelligens autók a vezető beavatkozása nélkül fognak haladni az autópályán – legalábbis ez a vezető német autógyártók előrejelzése. Az autógyártók a közeljövőben többmilliárdos nyereségre számítanak a teljesen és részben automatizált intelligens járművek piacáról.

Kép: Pixabay

Az előrejelzések annál is inkább megvalósulni látszanak, hisz ezt a vezető német autógyártók és autóalkatrész-gyártók csoportja vagy akár az egyes, a világon igen sok helyen jelen levő német topmárkák képviselői is kijelentik.  "Csupán az elkövetkező 5 évben Európa útjain több mint 90 millió új, úgynevezett hálózatra kapcsolt autó fog megjelenni" – jelentette ki nemrégiben a Volkswagen Csoport vezetője, Martin Winterkorn  a kftkreator.hu szerint.

(Hamarosan már a traktort is robotpilóta vezeti.)

A Conti vezető menedzsere, Elmar Degenhart is megnövekedett eladási potenciált  lát a technológiai újításokkal felvértezett intelligens járművek terén, hisz elvárásai alapján: "Az intelligens autókhoz szükséges szenzorok piaca a 2020-as évre várhatóan 10 milliárd euróra fog emelkedni."

Hasonlóan derűlátó Ferdinand Dudenhöffer, a Duisburg-Essen Egyetem Center Automotive Research (CAR) tanszékének vezetője is, aki szerint 2020-ra a nagyrészben, illetve szinte teljesen automatizált járművek piaca 55 milliárd eurós forgalmat fog elérni, sőt 15 éven belül, 2030-ra ez a piac 300 milliárd eurós lesz.

Az első lépésben az autonóm járművek valószínűleg az autópályákon fognak a vezető beavatkozása nélkül közlekedni, hisz itt jelenik meg a legkevesebb akadály. Ezt erősíti meg Dirk Hoheisel, a Robert Bosch vállalat vezetője is, aki a cél elérésére szintén 5 éves határidőt jósol. Azonban vannak, akik ennél tovább mennek, hisz Wolfgang Bernhard, a Daimler vezetője azt jelentette ki, hogy a járműgyártó óriás már ez év végén autonóm tehergépkocsikat fog tesztelni az autópályán és az intelligens tehergépkocsik mindennapos megjelenését már három éven belül elképzelhetőnek tartja.

Már nemcsak azt akarják tudni hol a sofőr, hanem azt is mennyit aludt
Látványosan bővült a hazai telematikai piac az elmúlt évben: a járműkövetés és hasonló alapvető szolgáltatások széleskörű elterjedését követően tavaly már az újabb, összetettebb M2M-megoldásokat keresték egyre nagyobb számban a fuvarozók.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo