Minden üzlet digitális üzlet

A hazai és a nemzetközi trendek nyomán, úgy tűnik, 2014-ben számos új megközelítéssel kell megismerkednünk az informatikában. Egy átfogó felmérés szerint az informatikai piac a munkaadói, a munkavállalói és a felhasználói oldalon is új kihívásokat hoz 2014-ben.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

A hazai és a nemzetközi trendeket vizsgálva megállapítható, hogy 2014-ben számos új megközelítéssel kell megismerkednünk az informatikában. „A legátfogóbb paradigmaváltás talán az, hogy ma már minden büdzsé IT-büdzsé, minden cég technológiai cég, minden üzlet digitális üzlet.Erre a szemléletváltásra még csak nagyon kevés cég kezdett el tudatosan átállni, a jelentőségét felfogni és megkezdeni a felkészülést” – hívja fel a figyelmet Nagy Zsolt, a Stratis informatikai tanácsadó cég partnere. Ezt a folyamatot a szakma Digital Industrial Economy néven említi, és egyre többen kezdenek tudatosan elébe menni a változásoknak. Mára mindenki megtanulhatta az egységes vállalatirányítási rendszer (ERP) jelentését és jelentőségét is. A Master Data Management (MDM), vagyis törzsadatkezelés bevezetésének szükségességét a legtöbb fejlett országbeli nagyvállalat felismerte, és idén a gyakorlatban is nagy számban indulnak az e célt szolgáló projektek. Az ERP kiegészülve MDM-mel a szervezet erőforrásairól és adatállományáról ad valós képet, szemben a folyamatközpontú ERP-vel.

2014-ben rengetegszer fogjuk hallani az elsőre kicsit furának ható „Internet of Things (IoT)” kifejezést is. Az internetképes dolgok (tárgyak) mindössze 1%-a van rákapcsolva a világhálóra jelenleg, a maradék 99% pedig lépésről lépésre, de egyre nagyobb számban fog bekapcsolódni az online világba a hűtőszekrénytől a garázsajtóig. (A dolgok internetéről itt olvashat részletesen.)  „A digitális otthonok világa már a közeli valóság” – mutat rá a Stratis szakértője. Szintén viszonylag új keletű fogalom a Hybrid IT. A felhőalapú számítástechnika elterjedésével az internetszolgáltatók világa alapjaiban megváltozik: 2014-ben már nem lesz elég csupán tökéletes szolgáltatónak lenni, sokkal nagyobb szükség lesz megbízható internetbrókerekre, akik a szolgáltatók közül válogatva, cserélgetve tudnak kedvezőbb árakon és nagyobb megbízhatóság mellett internetet, adatforgalmat kínálni. „Mindez együttesen komoly piaci átrendeződést hozhat mind a hazai, mind a nemzetközi versenyben” – prognosztizálja Nagy Zsolt.

A fogyasztókat, ügyfeleket közvetlenül is érintik a változások. Egészen mostanáig a cégek kapcsolódási pontokra bontva elemezték az ügyfélélményt, tehát minden tranzakciót külön-külön analizáltak. Ehelyett az úgynevezett Unified Customer Experience kezdett el teret hódítani, ennek szellemében már a teljes ügyfélélményt, ügyfél-elégedettséget egyben vizsgálják, és ez alapján javítanak a szolgáltatások színvonalán a vállalkozások. Jelentős változás, hogy a digitalizálás eléri most már a front office részeket is, ami viszont nem feltétlenül hat a színvonaljavulás irányába. „A szervezetek versenyképességét eddig az növelte egymáshoz képest, hogy milyen mértékben és mennyire hatékonyan voltak képesek digitalizálni a back-office működését. A látható, ügyfél által érzékelhető front office elemeket a digitalizálás sokkal kevésbé érintette, most azonban ezek jönnek sorra. Óriási a veszély ugyanakkor, hogy itt pont ellentétes lehet a hatás: míg a back office-nál versenyelőnyt jelentett a digitalizálás, a front office IT könnyen elvesztheti egyediségét, megkülönböztető jegyeit az ügyfelek szemében” – figyelmeztet a Stratis szakértője.

Öt trend, amit követnie kell a sikeres online jelenléthez
Néhány szakember már csak legyint a keresőoptimalizálásra (SEO) pedig az elmúlt évtized céges online csodaszere még nem múlt ki, de átalakulóban van. Ami eddig megfelelt, az már nem elég a keresők fejlődésének és a közösségi oldalak előretörésének köszönhetően.
A mobil eszközök folyamatos térhódítása a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt érinti. A mobilization, vagyis a mobil eszközök és az ezekre fejlesztett applikációk elterjedése nagy kihívás elé állítja a szervezetek IT részlegét. Az IT-szakemberek szerepe megváltozik, új dimenziót kap a szervezeti IT biztonság, illetve a harmadik fél számára átadott hozzáférések, adatbázisok rendszere. Szorosan ide tartozik a Bring your own Device (BYOD) új informatikai megközelítés is. „Mind az IT költségvetést, mind a biztonságot érinti, hogy egyre szívesebben használják a munkavállalók saját, jól megszokott, kedvelt és jól ismert eszközparkjukat, okostelefonokat, saját laptopokat, notebook-okat. Ez a folyamat magával hozza, hogy meg kell oldani a szervezeti rendszerek futtatását a külső eszközökön, illetve meg kell teremteni a kellő adatbiztonságot is” – mutat rá az átfogó elemzés alapján Nagy Zsolt.

A fenti trendek hatására a vezető vállalatok architektúra tervezői számára is jelentős kihívást tartogat a 2014-es év: az üzleti stratégia, mint kiindulási alap mellett az üzlet által elvárt eredmények csak akkor érhetők el, ha nem csak az üzleti környezet, de a technológia felforgató változásait (pl. felhő-alapú informatika, mobil eszközök, vásárlói élmény, stb.) is sikerrel kezelni képes, kellően rugalmas keretrendszert tudnak kialakítani. „A hazai piacon például a banki szereplőknél már elindultak a többek között publikus cloud szolgáltatásokat is beépíteni képes, korszerű architektúra kialakítását célzó projektek” – tette hozzá a szakértő.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo