Meglepő dolgokra is jó lehet a bitcoinhálózat

Megmarad és erősödni fog, vagy csak múló divat volt a bitcoin? Számos neves befektető és vállalkozó véli, hogy a fősodorba tudja hozni a fizetőeszközt. Készül a speciális tőzsde, de akár feltörhetetlen mobiltárca vagy leállíthatatlan app alapja is lehet a kriptovaluta. Nem is gondolná, mi mindenre használható a bitcoinhálózat!

Az már bizonyos, hogy a bitcoin létét lehetővé tevő (a bitcoinok mozgását lehetővé tevő, s azt könyvelő, a tranzakciós költséget lenullázó) blockchain technológiában fantáziát lát a pénzügyi szektor krémje és a tőzsdék erre a rendszerre állnak majd át, mert olcsóbban és könnyebben tudják vele könyvelni az értékpapír-tranzakciókat. Még a hekkerek is szeretik a blockchain-rendszert, mert szívesen látnának egy olyan társadalmi berendezkedést, mely erre alapul: ez a szisztéma ugyanis alapjában véve decentralizált, nincs benne központi hatalom.

A bitcoin része az életünknek és több helyen tűnik majd fel. A Business Insider végignézte és rangsorolta a legizgalmasabb bitcoin-startupokat. Ebből szemezgettünk.

Zuhanós
A bitcoin dollárhoz képest viszonyított árfolyama időnként nagy kilengéseket produkált az elmúlt években. 2015 januárjában például 30 %-ot zuhant az árfolyama néhány nap alatt.
A csúcsot a kezdetekkor érte el, amikor 2014 elején megütötte az 1000 dolláros szintet. Ez a volatilitás intő jel sokak számára, hogy nem érdemes bitcoinba fektetni.
Tiszta gyémántok

Az Edgelogic cég egyik célja, hogy kiszűrje a gyémánttolvajokat. Ez úgy lehetséges, ha minden egyes gyémántot regisztrálnak a Blocktrace-en, mely követi a gyémántok útját a világban. A blockchain-technológia ugyanis nem teszi lehetővé, hogy az adatokat később megváltoztassák és ezzel átverjék a vásárlókat vagy színlelt lopással a biztosítótársaságokat.

Fizetni könnyedén

Világszerte még kevés kereskedelmi egység fogad el bitcoint. A Blade olyan pre-paid debit kártyát kínál, amit a fogyasztók bitcoinnal tölthetnek fel. Ezzel a kártyával már lehet fizetni a boltokban. A cég vezetője, Ed Boyle korábban a feltöltős kártyákért felelt az American Expressnél.

Vírusbiztos e-pénztárca

A Ledger Wallet  francia startup olyan pen drive-ot kínál (34,8 dollárért), amely bitcoin-tárcaként funkcionál: tartalmazza a hozzáférési kódokat (kettőt), amivel bitcoint kaphatunk és adhatunk, és állítólag nagyon jó a biztonsági szintje. Fejlesztői szerint "vírusbiztos".

A Bitcoin Bloombergje

A Coinalytics big data-cég, amely az irdatlan mennyiségű bitcoin-tranzakciót elemzi, mint adattömeget. Ugyanis a világon minden bitcoin tranzakció publikus, ez a blockchain lényegi sajátossága. A cég a Bitcoin Bloomberg hírügynöksége szeretne lenni.

Személyes adatbiztonság

Kihasználva, hogy a blockchainbe bevitt adatok időtlen-időkig megőrződnek, a World Passport cég a személyi okmányainkat tárolná. Csak akkor lehet belepiszkítani az adatokba, ha egy hekker átveszi a hatalmat a hálózat legalább 51%-a felett. Ez pedig meglehetősen valószínűtlen.

fotó: freeimages.com

Ki a bitcoin feltalálója?
2014-ben a Newsweek a Dél-Kaliforniában élő Dorian Satoshi Nakamotót leplezte le a bitcoin feltalálójaként.
Aztán az ausztrál fintech kockafejre Craig Steven Wrightra terelte a "gyanút" a Wired magazin. Wright blogján többször adta jelét, hogy a kriptovalutákról ír tanulmányokat. Wright két szuperkomputert birtokol, ebből az egyik a legnagyobb erejű gép, ami nem egyetemi kutatóintézetben vagy cégnél van.
Wright haverjáról, Dave Kleimanról (1967-2013) is rebesgették, hogy része lehetett a bitcoin létrehozásában. A Gizmodo megszellőztetett olyan dokumentumokat, melyek szerint Kleiman pontosan ugyanannyi bitcoint birtokolt, mint amennyit Nakamotónak tulajdonítottak. Amikor Kleiman meghalt, Wright örökölte meg a coinokat. A bitcoin árfolyamának tetőzésekor ezek dollármilliárdokat értek.
Címletek az e-valutában

A ChromaWay beszínezi a bitcoint és ehhez egy új "réteget" hoz létre a blockchain-rendszerben. Ahogy a valódi pénznemeknél is vannak különböző címletek, úgy a bitcoin is többféle és színű lehet(ne náluk), attól függően, hogy például értékpapír, arany, ingatlan vagy fizikai áru megvételére használják.

Megosztott erőforrásra épít

A Filecoin arra kéri a felhasználókat, hogy adjanak gépükön adattároló kapacitást a bitcoin-hálózatnak, ezért bitcoinban javadalmazza őket. Minél többen adnak memóriát, annál verhetetlenebb a rendszer. És annál több bitcoint kell kifizetni nekik - erről már nem esik szó.

High tech pénzmosás

A DarkWallet virtuális tárca követhetetlenné teszi a bitcoin áramlását. A Business Insider úgy fogalmazott, "ez afféle high tech pénzmosás." Megvan a veszélye, hogy az alvilág és terroristák használhatják. A cég alapítója, Amir Taaki azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy mindez őt nem érdekli. Úgysem lehet leállítani, hogy a technológiát ilyen elemek ilyen célokra használják.

Bitcoin tőzsde

A Facebook kiötlésének korai szakaszában résztvevő, majd Mark Zuckerberg által kiebrudalt Winklessvos-ikrek satrupja a Gemini idén indítja bitcoinpiacát, amit a fivérek a bitcoin Nasdaqjának tituláltak. Az amerikai pénzügyi hatóságok szabályozzák majd a működését. A testvérpár egyébként azt állítja, hogy ő tulajdonukban van a globális bitcoin mennyiség 1%-a.

Ez is a múlté lesz?

Netes borravaló

Mivel a Facebook is azon gondolkodik, hogyan lehetne felhasználóinak megengedni, hogy díjazzák egymást, ha népszerű posztokat kreálnak, a ChangeTip hasonlóképp a netes borravalózást teszi lehetővé, ami a banki átutalások rendszerében teljesen kivitelezhetetlen, mert a tranzakciós díjak túl nagyok az ilyen kis összegeknél is. A Redditen már működteti a tartalom ilyesfajta díjazását.

A Western Union is
A minap a 150 éves Western Union is beszállt egy tőkeinjekcióba, melyet a Digital Currency Group (DCG) kapott. A cég célja, hogy a blockchain-technológiát a digitális pénznemek kereskedelmén túl is elterjessze.
Kikapcsolhatatlan appok

Az Ethereum éa a Counterparty két cég, mely külön-külön azon dolgozik, hogy a blockchain technológiával decentralizált appokat fejlesszen, melyek önműködőek és nem egy fő szerver vagy komputer irányítja őket. A lényeg: nem lehet majd lekapcsolni őket. Vagy legalábbis nagyon nehéz lesz. Az Ethereum kockázati tőkések helyett tömegfinanszírozáshoz folyamodtak az alapítók és15 millió dollárt szedtek össze. A két cég egyébként nyilvánosan fúrja és támadja egymást.

A zászlóshajó

A Business Insider listájának első helyén a 21 nevű cég áll, amely116 millió dollárnyi tőkét szedett össze. Erre egyetlen bitcoin-cég sem volt képes. A vállalkozás olyan infrastruktúra kiépítésén dolgozik, mellyel a fősodorba ugorhat a bitcoin és globálisan elterjedt fizetőeszközzé válhat. Szépen hangzik, de túl homályos koncepció. Mert többet nem is lehet tudni róla, nagy titoktartás övezi a munkálatokat. Annyi ismeretes, hogy a -Samsungnak és az Applenek bedolgozó- Qualcomm is részt vesz a projektben, mint hardvergyártó. Állítólag a fogyasztói elektronikai eszközökbe (routerbe, laptopba, okostelefonba, okos hűtőszekrénybe) építenének be olyan funkciókat, melyek révén bitcoinnal is vásárolhatunk.

(Forrás: BBC, Business Insider, The Wall Street Journal)

Készpénz nélkül
  • Meglepő, hogy a 20. században is mennyire meg lehetett lenni készpénz nélkül. Amikor az ír bankrendszer 6 hónapra bezárt 1970-ben -sztrájkoltak az alkalmazottak-, a lakosok I.O.U.-kat (I Owe You), vagyis a váltókat írtak egymásnak. Ha majd újra kinyitnak a bankok, akkor ezeket be lehet váltani készpénzre. Még meglepőbb, hogy nem lett ebből országos csalássorozat, fiktív váltók irogatása a meggazdagodás ígéretével. (Írországé összetartó társadalom, mindenki ismer mindenkit, egymás vagyoni helyzetét is, ami megnehezíti a financiális hazudozást.) Meglepő az is, hogy a bankok határozatlan idejű zárva tartása mellett sem állt meg a gazdaság növekedése.
  • Az USA-ban a "létező" pénzmennyiség 90 %-a, Angliában 97 %-a nem is jelenik meg fizikailag, bankjegy formájában.
  • Elon Musk, a Tesla és a SpaceX feje már 1995-ben azon gondolkodott a Pinnacle Research gyakornokaként, hogyan lehetne megvalósítani a papír nélkül bankolást. "A pénz alacsony sávszélességű, utalása nem igényel nagy fejlesztést az infrastruktúrában, csak egy számbevitel az adatbázisban", hangoztatta 2003-ban.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo