hirdetés

Megfegyelmezik a renitens robot-futárokat San Franciscó-ban

Egyre több amerikai városban jelenik meg a technika forradalmi újdonsága, a szállító robot. S éppen San Franciscó-ban, a műszaki haladás egyik központjában akarják azokat betiltani – vagy legalábbis korlátozni.
hirdetés

 

A hír első hallásra meglepő. A kaliforniai nagyváros hatóságai előírták, hogy utcáin ezek a robotok ezentúl csak a kis gyalogos forgalmú, ipari kerületekben mozoghatnak. Akkor is lámpával, hangjelzéssel és szavatossági biztosítással, beleértve az okozott balesetek áldozatainak betegbiztosítását is.

Azaz –legalábbis egyelőre – eltűnnek a belvárosi utcákról a népszerű étel-kézbesítő robotok. Azok megálltak az adott címnél, a rendelő beütötte a kódot, kivette az élelmet, majd a gép tovább haladt. Nyomában persze „felügyelőjével”, aki a távirányítóval szükség esetén bármikor be tud avatkozni a robot mozgásába.

A város vezetői azonban úgy találták (feltehetően nem egészen alaptalanul) hogy a jövő nem a mai helyzet, amikor minden robothoz ember is jár. Hanem az újításnak akkor van értelme, ha egy sor robotot egy ember irányít, a központból.

Növényfelismerő robotokkal csökkentik a rovarirtó-használatot
A mezőgazdaságban mindenhova permetezik a gyom- és rovarirtó szereket, oda is, ahova nem kellene. Ezért fejlesztenek ki rezisztenciát a kórokozók. Aminek a következménye: még több permetezés, hogy hasson a kemikália. Ördögi kör. De új modell van születőben. Robotika, alakfelismerő szoftver és mesterséges intelligencia az agráriumban.
Ezt pedig veszélyesnek találták, lévén, hogy a gépek nem az úttesten, hanem a járdán haladnak. Ott pedig bármi történhet, gyerekek, kutyák-macskák, részegek bukkanhatnak fel – s ha még egy érzéketlen gép is megjelenik, könnyen kész a baleset.

Az amerikai sajtó nem sok megértéssel kommentálja San Francisco illetékeseinek döntését, mondván: másutt, mint például Idaho és Virginia államban, üdvözölték a szállító robotok megjelenését és gondoskodnak azok engedélyezéséről, működésük szabályozásáról.

Így igencsak furcsa, hogy ezt éppen a Silicon Valley szomszédságában látják másként... (Wired)

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo