hirdetés

Kilenc sci-fi technológia, amit már mindennap használunk

A nemrég még futurisztikusnak tartott megoldások jó része ma már elérhető, nem csak a nagy-, hanem a kisvállalatok részére is. Ezekből mutatunk be kilencet.
hirdetés

Kép:PP/BartosGyula

A ma használt technológiák nagy része néhány évtizede még a science-fiction műfajába tartozott. Rengeteg olyan újdonság születik, mely akár már ma, akár a közeljövőben megváltoztathatja a cégek életét. És nem csak a legnagyobbakét, hiszen a megoldások nagy részét már elérhető áron kínálják kisvállalatok részére is. Ezekből mutatunk be kilencet.

Vegyes felhő

Az adatok felhőben való tárolása már nem újdonság. Mára már a hivatali és otthoni gép adatait is feltölthetjük, a mobilunkon tárolt tartalmak szinte automatikusan a felhőbe kerülnek, de akár a TV-ről letöltött tartalmakat és feltölthetjük. Az újdonság viszont, hogy a határok egyre inkább elmosódnak, a személyes és céges adat sokszor ugyanarra a tárhelyre kerül, a technológiák személyes és üzleti felhasználása egyre nehezebben elkülöníthető. A felhő általános célú megoldás lett, egyszerre könnyítve meg a közös munkát és az adatok biztonsági mentését.

Mobil nyomtatás

A nagy nyomtatógyártóknak évek óta van webes megoldású printere, eddig azonban nem igazán lehetett kihasználni ezeket a fejlesztéseket. A tabletek és mobiltelefonok világában azonban változott a trend, megszületett az igény arra, hogy a dokumentumokat közvetlenül ezekről az eszközökről lehessen kinyomtatni. Anélkül, hogy egy tárgyalásra kilószám kéne papírokat cipelnie magával vagy egy laptopot kellene konfigurálni, hogy kommunikáljon a partner nyomtatójával, egy egyszerű mozdulattal küldhet majd fájlokat a legközelebbi nyomtatónak. Akár szerződéseket, akár űrlapokat kell aláiratnia, a külön számítógép nélküli nyomtatás nem extra, hanem alapvető szolgáltatás lesz a közeljövőben.

Érintőképernyő

Az érintőképernyős kütyük a mindennapjaink részévé váltak, az okostelefonok, a tabletek, sőt már az új generációs laptopok is elképzelhetetlenek lennének nélküle. A technológia ára egyre alacsonyabb, így az üzleti felhasználását már nem csak a nagy-, hanem egyre inkább a kisvállalkozások számára is elérhető. Akár eladást segítő terminálokról, akár a munkatársaknak szóló készletkezelő szoftverről van szó, egyre elérhetőbb, akár 100 ezer forint alatti áron is lehet kapni nagyméretű interaktív monitorokat.

Terminál alapú megoldások

A technológiaigényes vállalkozásoknak nem kell többé vagyonokat ölnie gyorsan elavuló technológiai eszközökbe, mivel a kisvállalkozások számára is elérhetővé váltak a Zero Client megoldások. Ezeket a rendszereket a PC-megosztások kezelésére használhatjuk; az eszköz, amely sokszor kisebb, mint egy router, több felhasználó egy géphez való csatlakozását biztosíthatja. Az olyan szektorokban, ahol az adatbiztonság, a termelékenység és a megbízhatóság egyaránt létfontosságú, a Zero Client alapú számítástechnikai rendszerek nagyon jó szolgálatot tehetnek.

Hipergyors adatforgalom

A mobilhálózatok adatforgalmának sebessége ugyan rengeteget fejlődött az utóbbi időben, ám még mindig jó néhány évvel le van maradva a vezetékes hálózatok sebességéhez képest. Az új LTE/4G szolgáltatással azonban akár 60Mb/s letöltési sebesség is elérhető, ami már több, mint elegendő arra, hogy nagyméretű fájlokat, képeket, videókat osszunk meg a partnerekkel, ügyfelekkel vagy munkatársakkal. A szolgáltatás egyelőre nem elérhető egész Magyarország területén, de a bővítés folyamatos az LTE-t kínáló két nagyobb mobilszolgáltatónál.

Cégflotta-követés

Nem kell többet aggódnia, vajon a munkatársai merre járnak a céges gépjárműveikkel, sem azon törnie a fejét, vajon optimális útvonalat használnak-e a járművei. A gépjárműgyártók elkezdték tömegesen kínálni azokat az üzleti megoldásokat, melyek egyszerre kínálnak a hatékonyságot segítő útvonal-tervezőprogramot és lehetőséget a gépjárműflotta minden egyes tagjának követésére. Ráadásul a jelentések minden felületről elérhetőek, legyen az asztali gép vagy egy okostelefon. Azért a munkatársaknak szóljon, mire készül, még a végén kémkedésnek vennék, ha rájönnek, hogy minden nap az útvonalaikat vizslatja.

5 dolog, amire az emailnél van jobb is
Egy átlagos üzleti felhasználó a munkaidejének csaknem negyven százalékát, heti 16 órát tölt a levelek olvasásával, rendszerezésével vagy keresgélésükkel. Pedig a modern ERP rendszerek már lényegesen egyszerűbb felületeket kínálnak.
Beszédalapú számítástechnika

Hogy végleg eldobhassuk a billentyűzetet, kicsit még odébb van, de a hangirányítással működő technológiák már most is elérhetőek, legyen szó autóvezetésről, idősgondozásról vagy kétkezi munkáról. A hangfelismerő rendszerek különösen jól jöhetnek azokon a munkahelyeken, ahol nagymennyiségű adatot kell ide-oda küldözgetni. A rendszer hátránya, hogy különösen jól be kell kalibrálni, nehogy rossz célpontnál kössenek ki az igazán sokat érő céges iratok.

Szövegíró programok

Bár Roald Dahl Szépírógép című művében csak mosolyogtunk a világ szerzőit kenterbe verő gépen, a szövegíró szoftver megjelent. Az Automated Insights bevű cég íróprogramja eddig 400 website, ugyanannyi mobil alkalmazás és 700 Twitter-oldal szövegeit írta meg. A nyelvtanilag tökéletesen helyes mondatokat gyártó szoftvert eleinte adatokkal teletömött sportszövegek írására fejlesztették ki, ám hamar rájöttek, hogy a technológia olyan területeken is használható, mint a pénzügyek vagy az egészségügy.

Hajlékony képernyő

A hajlékony képernyővel régóta kísérleteznek, hiszen rengeteg féle módon lehetne felhasználni őket, legyen szó egy autó belsejéről vagy egy oszlopról. Bár a felgöngyölhető tabletek még messze vannak, közepesen hajlékony, üzleti felhasználású eszközöket már lehet kapni. A hajlítható képernyőkkel egyrészt javul a térkihasználtság, másrészt nagyobb mennyiségű információt lehet átadni az ügyfeleknek.

A bejegyzés az alábbi cikk alapján készült

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo