Így írja át az üzleti informatikát a felhő

A cloud a számítástechnika jövője, ebben minden szakember egyetért. Azonban még mindig sok olyan zavaros vélemény jelenik meg a cloud-alapú modelleket a „helyszíni” üzleti alkalmazásokkal szembeállító elemzésekben, ahol a „helyszíni” szoftverelérési opciót egy haldokló technológiai modellnek, a cloud technológiát pedig a fejlődés legfontosabb húzóágazatának tartják.

Kép: Pixabay

Darwin evolúciós elméletének legfontosabb megállapítása ebben az esetben különösen találó: „A létért folyó küzdelemben csak a legrátermettebbek maradnak fenn a riválisok rovására, mivel ők képesek a legjobban alkalmazkodni az adott életkörülményekhez.” Egyszerűbb ősökből természetes kiválasztódás útján bonyolultabb életformák jönnek létre, amelyek időközben mutálódnak is. Ennek ismeretében megállapíthatjuk példának okáért, hogy a szolgáltatás-alapú alkalmazások és az üzleti folyamatok kiszervezése is egy-egy ilyen mutáció révén jött létre a cloud megoldások fejlődésének útján – írja elemzésében az UNIT4.

Az évek során a vállalatok komoly invesztíciókat hajtottak végre technológiai infrastruktúrájuk fejlesztése terén és tették mindezt a vállalati értéknövelési irányzatok teljesítése érdekében. Mi értelme van kidobni ezeket a fejlesztéseket és az egészet előröl kezdeni, amikor egy-egy új megoldás vagy technológia kerül a látótérbe? Az új üzleti követelmények lehet, hogy egy cloud-alapú infrastruktúra bevezetését igénylik - amely az új technológiai megoldások természetes evolúciójának eredményeként jött létre -, de a helyes döntés kulcsa abban rejlik, hogy képesek vagyunk-e „kéz a kézben” működtetni azt a meglévő infrastruktúránkkal. A szoftverelérési opciók hibrid kombinációja ezért egy olyan ésszerű lehetőség, amelynek keretében a vállalatok az új technológiákat biztonságos körülmények között az innovációra és az üzleti hatékonyság növelésére fordíthatják, miközben meglévő, jelentős technológiai beruházásaik előnyeit is maximálisan kihasználhatják.

Azok az informatikai vezetők, akik képesek és hajlandóak egymással összhangban használni a meglévő „helyszíni” alkalmazásokat és az innovatív cloud technológiát, képesek lesznek megfelelni az üzleti környezet által diktált magas elvárásoknak is. A felhő alapú technológia fejlesztésének elsődleges szempontja, hogy lehetővé tegye a vállalatok számára meglévő alkalmazásaik és infrastruktúrájuk előnyeinek kiterjesztését, átfogó rálátást biztosítva a vállalati folyamatokra és új értékeket teremtve az üzleti informatikában.

Négy tipp, hogy egyszerűbb legyen a cég élete
Az alkalmazások telepítése és felügyelete rendkívül idő- és energiaigényes feladattá válhat, különösen azoknál a szervezeteknél, ahol kevésbé fejlett, nem a legteljesebb funkcionalitást kínáló eszközöket használnak.
Áttekinthetetlen a piac

A cloud megoldások piaca áttekinthetetlen. Egyes szállítók csak nyilvános cloud technológiát kínálnak, míg mások olyan termékeket, amelyek csak helyszíni vagy csak nyilvános cloud eléréssel vehetők használatba. És nagyon kevesen vannak olyanok, akik olyan, magas színvonalú, hibrid típusú cloud modelleket biztosítanak, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy a saját igényeik szerint alakítsanak ki versenyképes üzleti rendszereket.

Nagy igény tapasztalható a helyszíni rendszerek irányába kiterjeszthető cloud alkalmazások és a cloud alkalmazások irányába kiterjeszthető helyszíni megoldások iránt egyaránt. Az ilyen fajta konstrukciók megvalósítása a komplex, nemzetközi nagyvállalatok esetében a következő években mindenképp szükségessé válik majd. Egyes vállalatok számára viszont inkább a szoftverek nyilvános cloud-alapú szolgáltatásként elérhető változata lesz előnyösebb. Míg mások – amennyiben szigorúbb biztonsági követelményeknek kell megfelelniük – inkább a privát cloud technológia segítségével, vagy a saját adatközponton keresztül elérhető és futtatható alkalmazásokat részesítik majd előnyben. A vállalatok egy újabb csoportja olyan rendszert szeretne kiépíteni, amelyen belül az infrastruktúra egy része a nyilvános cloud által biztosított skálázható és rugalmas környezetben, a másik része pedig nagy biztonságú saját adatközpontokban fut. Éppen ezért a modern alkalmazások számára ma már kötelező, hogy képesek legyen bármilyen típusú telepítési és szoftverelérési modellt biztosítani a felhasználók számára.

A kompetitív előny fenntartása érdekében a vállalatoknak gyorsan kell alkalmazkodniuk a külső trendekhez és erre maga a technológia teszi képessé őket. De előbb fel kell mérni, hogy van-e egyáltalán bármilyen gyakorlati haszna a kompetitív előnyök alapjául szolgáló meglévő rendszer lecserélésének. Az IT részlegek sokkal jobban ki tudnák használni az olyan új technológiák előnyeit, amelyek már eleve a lehető legtöbbet képesek kihozni a stratégiai üzleti igények szerint kialakított kulcsfontosságú IT infrastruktúrából. Ezt a legjobban egy olyan, hibrid típusú megközelítés volna képes támogatni, ahol a cloud képviselné azt a darwini mutációt, amely biztosítja a gyors alkalmazkodást és magát a túlélést, de ez a képesség, az idő múlásával, természetes módon egyre kifinomultabbá válna. Ezáltal szép lassan eltűnne az, ami nem működik és tökéletesedne az, ami igen.

Hét megkerülhetetlen trend az üzleti analitikában
Míg korábban az adatokat csak korlátozott számban tudtuk összegyűjteni, rendszerezni és főleg elemezni, ma már – a fejlett analitikai eszközöknek hála – lehetőségeink korlátlanok. Bemutatjuk azokat a trendeket, melyek megkerülhetetlenek lesznek az üzleti analitikában.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo