hirdetés

Hogyan nem lophatják el adatainkat a karácsonyi vásárlási láz alatt?

Karácsony közeledtével megnövekedik az adathalász kísérletek és csalások száma – figyelmeztet a Magyar Bankholding. Internetes bankolás és online vásárlás esetében is ajánlott fokozottan óvatosnak lenni, ezért a bankcsoport néhány tanáccsal segít a biztonság érdekében.

hirdetés

A koronavírus-járvány kitörése után a korábbi évekhez képest jelentősen megugrott az online vásárlások és a házhoz szállítások száma, amely trend a járvány csitulása után is folytatódott. A vásárlási kedv a karácsony környékén tovább fokozódik, a fizikai és online bankkártyahasználat, valamint az utalási tranzakciók száma is várhatóan megemelkedik az ünnep előtti és alatti időszakban, ahogy a bankkártyás vásárlási limiteket is jellemzően megemelik az ügyfelek a vásárlások miatt. Az egyre népszerűbbé váló online vásárlással párhuzamosan ugyanakkor növekszik azon esetek száma, amikor csalók az internet adta lehetőségekkel visszaélve próbálják meg becsapni a vásárlókat.

A csomagküldő szolgáltatók nevében karácsony közeledtével egyre több adatszerző e-mailt vagy SMS-t küldenek ki csalók, így érdemes fokozott figyelemmel eljárni ezek megnyitásakor, elolvasásakor. Ha nem is várunk küldeményt, vagy a levél feladója ismeretlen, a szövegezés magyartalan, tele van helyesírási hibákkal, esetleg gyanús linket tartalmaz, amely ráadásul banki adatok gyűjtésére szolgál, vagy program telepítését kéri, akkor érdemes adathalász e-mailre gyanakodni, és figyelmen kívül hagyni a levelet. Ha valóban csomagot vár, hívja fel közvetlenül a csomagküldőt a hivatalos telefonszámukon, és ott érdeklődjön azzal kapcsolatban.

Hogy a banki ügyfelek és az interneten vásárlók elkerülhessék a csalást, a Magyar Bankholding az alábbiakban ad néhány biztonsági tanácsot.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo