A megbízható internet a vállalati IT-rendszer alapja

Egy vállalat informatikai rendszerének kiépítése sosem könnyű feladat. Induló sorozatunkban a Piac&Profit szakértője lépésről-lépésre vezeti végig a cégvezetőket egy hatékony és biztonságos IT-rendszer kiépítésének főbb tennivalóin.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az internetkapcsolat az alap, amelyre az IT-rendszerünk épül - Kép: SXC

Egy ház építésénél első teendőink közé tartozik a közüzemi szolgáltatások bevezetése. Amikor egy vállalkozásba kezdünk, legfontosabb feladataink egyike az internetelérés biztosítása. Viszont amíg a víz-, gáz- és áramellátásnál mindenki azonos szolgáltatásban részesül, addig az internet előfizetés során van választási lehetőségünk, kereshetünk saját igényeinknek megfelelő – akár testre szabott – csomagot. Ezt a döntést pedig alaposan meg kell fontolnunk, mivel mára az internet elsődleges kommunikációs eszközzé lépett elő a vállalatok számára, és a napi munkavégzéshez is elengedhetetlenné vált a magas sávszélességű, megbízható kapcsolat.

Az előfizetés kiválasztása során gyakran kizárólag az árakat hasonlítjuk össze, és ez alapján döntünk egyik vagy másik lehetőség mellett. Pedig egy vállalati internetkapcsolatnál érdemes szem előtt kell tartanunk más, legalább ennyire fontos tényezőket is.

Sávszélesség

Egy internetcsomag leírásában általában két számmal találkozunk, egy maximális és egy garantált sávszélességgel. Itt gyakran hajlamosak vagyunk a magasabb érték szerint választani, ám jó, ha tudjuk, hogy a garantált sávszélesség az, ami állandóan a rendelkezésünkre áll majd. A fel- és letöltési sebesség között is gyakori a nagy különbség, szimmetrikus sávszélességű internet esetén viszont ez a két érték megegyezik, így nagyméretű fájlok küldése sem jelenthet nehézséget.

Rendelkezésre állás

Hiába fizet elő magas sávszélességű internet szolgáltatásra a vállalkozás, ha időről időre megszakad a kapcsolat! Ha a kollégák nem tudnak levelezni és alapvető, mégis internetet igénylő feladatokat elvégezni, akkor mit sem ér a nagy sebesség. A kapcsolat nélküli idő alatt a munkavégzés nehézkes, az így kiesett idő pedig kiesett pénzt jelent.

Biztonság

A vállalat számára a belső információk felbecsülhetetlen értéket jelentenek, így ügyelni kell arra, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzájuk. Éppen ezért egy vállalati felhasználású internet szolgáltatás esetében olyan megoldásra van szükség, amivel kikerüljük a publikus internetet. A bérelt vonal technikai kialakításából fakadóan védett kapcsolat, ami különböző telephelyek egy adathálózatba kötése során is hasznos.

A fenti szempontok alapján könnyedén meghatározható egy szolgáltatás minősége, és ezen a három területen kiemelkedően teljesít a bérelt vonalú internet, így kifejezetten ajánlott vállalatok számára.

Megbuktak biztonságból a magyar kkv-k
A hazai mikrovállalkozások egy része már felismerte az IT-biztonság fontosságát, de többségük működését még kettősség jellemzi ezen a területen. A vállalkozások több mint kétharmada nem költ érdemben informatikai rendszereinek üzemeltetésére, bár harmaduk már felismerte a folyamatos fejlesztés szükségességét.
A bérelt vonal egy olyan pont-pont alapú szolgáltatás, amely alapvetően üzleti célokra optimalizált, kiemelt üzembiztonságot garantáló internetelérést jelent. Maximális sávszélessége megegyezik a garantált sebességgel, valamint a fel- és letöltési sebesség is azonos, és mivel kizárólagos csatornát jelent a vállalat számára, egyedül és biztonságosan használható. A folyamatos felügyelet mellett a szolgáltató pillanatok alatt kijavít bármilyen hibát, ezért a rendelkezésre állás éves szinten 99 százalék felett van.

Egy vállalati internetkapcsolat esetén ugyanakkor sosem lehet „túlbiztosítani” magunkat. A kapcsolat megszakadásának kockázatát egy minden téren megbízható vonal esetén is tovább csökkenti egy másodlagos, tartalék internet használata. Ennek kiépítésekor fontos, hogy az első vonaltól eltérő technológiájú legyen, így annak kiesése esetén ideiglenesen átvehesse a fő csatorna szerepét, biztosítva a folyamatos kapcsolatot és a további munkavégzést.

Egy gyors, magas rendelkezésre állású és biztonságos internet kapcsolat az első lépcsőfokot jelenti egy vállalkozás számára. Fontoljuk meg jól döntésüket, mert a későbbiekben a levelezésen és böngészésen túl VoIP, VPN és egyéb internet alapú szolgáltatásokhoz is ezt a kapcsolatot fogjuk használni, a bérelt vonal pedig egyszerre szolgál mindehhez megbízható alapként.

Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezető igazgatója

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo