Harc indult az amerikai szuper chipekért

A kínai hatóságok követelik, hogy az amerikai kormány törölje el azokat az intézkedéseket, amelyek korlátozzák bizonyos típusú chipek exportját Kínába és Oroszországba - közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

"Az Egyesült Államok jelenlegi gyakorlatával megsérti a tisztességes piaci verseny alapelveit" - mondta a minisztériumi illetékes, aki szerint az amerikai félnek azonnal vissza kell vonnia ezeket az intézkedéseket, és tisztességes politikát kell folytatnia a külföldi társaságokkal, köztük a kínai vállalkozásokkal szemben.

Vége a szuper technológiák korlátlan terjedésének (Fotó: depositphotos)

Washington a tilalommal megzavarja a globális ellátási láncokat, kárt okoz az amerikai gyártóknak is - jelentette ki a szóvivő.

A The New York Times előzőleg arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya korlátozta a szuperszámítógépekhez és mesterséges intelligenciához tervezett egyes integrált áramkörök értékesítését Oroszországnak és Kínának. A lap szerint a szerverrendszerekben alkalmazott, grafikus processzorokat gyártó Nvidia és AMD cégek két nagyteljesítményű chipjének exportja engedélykötelessé vált. Washington azzal számol, hogy az intézkedéssel korlátozni tudja ezek felhasználását katonai célokra Oroszországban és Kínában.

Jay Goldberg, a D2D Advisory, pénzügyi és stratégiai konzultációs cég vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Kínában több olyan cég is működik, amely képes kiváltani a Nvidia és az AMD egyes chipjeit. Kínában számos startup cég jött létre chipek gyártására, alapítóik közül sokan épp ezeknél az amerikai cégeknél dolgoztak korábban.

Egy másik szakértő pedig azt mondta, hogy a washingtoni korlátozások nem akadályozzák meg a kínai technológiai vállalatokat a fejlődésben, de kétségtelenül megdrágulnak a kutatások, amelyek kevéssé lesznek hatékonyak rövid távon. (MTI)

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo