hirdetés

Hamarosan útlevél és repülőjegy nélkül is utazhatunk

Rohamos tempóval közelítünk egy olyan világ felé, ahol útlevél és repülőjegy nélkül is utazhatunk repülővel, mindezt pótolhatja a biometrikus azonosítás. A British Airways már teszteli az önkiszolgáló beszállókapukat, amelyek nem igényelnek papíralapú személyazonosítást.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Ma még csak álom, de rohamos tempóval közelítünk egy olyan világ felé, ahol mindenki számára természetes lesz papírok nélkül utazni, a kulcsszó a biometria - írja a bitport.hu. A British Airways légitársaság tavaly állította tesztüzembe a Los Angeles-i reptéren azokat az önkiszolgáló beszállókapukat, melyek nem igénylik a személyazonosság és az utazásra való jogosultság papír- vagy digitális alapú bemutatását. Útlevél és repülőjegy helyett az utazni vágyóknak egy kamerába nézve biometrikus azonosításon kellett átesniük, személyazonosságuk ellenőrzését követően pedig távozhattak a repülőgépek felé.

Eddig csak a LAX-ról a britek üzemeltette, Heathrow-ra tartó járatok utasai élhettek a lehetőséggel, ám ezt most kiterjesztik más repterekre is. Immár az orlandói reptérről Gatwickre, illetve a New York-i JFK-ről vagy a Miami Nemzetközi Reptérről Heathrow-ra utazók is tesztelhetik a biometrikus azonosítás gyorsaságát és kényelmét.

Kép: lufthansa.de


 

Az első tapasztalatok bíztatóak. Habár a becsekkolás és a biztonsági ellenőrzés során továbbra is fel kell mutatni a szükséges iratokat, a beszállás utolsó fázisát jelentősen meggyorsította az eljárás. 22 perc alatt 400 utast tud feldolgozni a rendszer, ami kevesebb mint a fele az ehhez szükséges szokásos időnek. A BA közlése szerint ezt a légiközlekedési ipar számára informatikai és távközlési szolgáltatásokat nyújtó SITA által fejlesztett, a telefonokban használtakhoz hasonló arcazonosító rendszer hatékonysága biztosítja.

Máshol is terjed

Közvetve más országok utazási szokásait is befolyásolja az USA biometrikus rendszerek utáni intenzív érdeklődése. Dubajban, a Közel-Kelet egyik turisztikai és így légiközlekedési csomópontjában, a helyi nemzetközi reptereken is fokozzák a biometriára alapuló azonosítás használatát. Itt egy alagutat építettek, melyen átsétálva a beépített arcfelismerő rendszer végzi az azonosítást. 80 arc- és íriszszkennelő kamera bújik meg diszkréten az alagútban, melyek egyikébe óhatatlanul is belenéznek a rajta áthaladók. A létesítmény fala ugyanis kijelzőkkel van tele, melyeken virtuális akváriumok, hirdetések és más információk igyekeznek felkelteni az utazók figyelmét.

Ausztrália szintén csatlakozott a repterein biometrikus arcazonosítást és/vagy ujjlenyomat-ellenőrzést alkalmazó országok csoportjához. A Seamless Traveller nevű projekt gyors, zökkenőmentes önazonosító eljárás létrehozását célozza, mely az összes utazó akár 90 százalékát képes anélkül azonosítani és jogosultságát elbírálni, hogy ehhez papírokra lenne szükség. Ennek köszönhetően az ausztrál határőrség a kockázatosabb egyének vizsgálatára fókuszálhat.

 
hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo