Big data a számvitelben: lehetőség vagy kockázat?

Vajon milyen hatással lesz a „big data” az üzleti világra? A pénzügyi szakma egyik legaktuálisabb kérdéséről egyelőre megoszlanak a vélemények, a lehetőségek mellett ugyanis az esetleges jogi és etikai buktatókkal is érdemes számolni, de a magyar szakemberek különösen magabiztosak.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Etikai kérdések is felmerülnek a lehetőségek mellett - Kép: PP, Fotó: Förster Tamás

A nemzetközi szakemberek csaknem kétharmada a big data fokozatos elterjedésére számít az elkövetkező 5-10 évben. 78 százaléka a megkérdezetteknek ráadásul a legjelentősebb fordulatot a következő két évben jósolja. A lehetséges jogi és etikai kihívások ugyanakkor óvatosságra is inti őket -  derül ki az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) és az IMA (Institute of Management Accountants), a világ vezető pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezeteinek egy közös tanulmányából.

A jelenség egyre inkább elterjedőben van: a „big data” a vállalatok, hálózatok és az egyéni felhasználók által világszerte előállított óriási adatmennyiséget jelenti, amely strukturált módon elemezve értékes összefüggésekhez és információkhoz juttatja a szervezeteket. (A big data lehet az idei év egyik legfontosabb trendje a vállalati informatikában!)

Európában a legnagyobb hatással a közép- és kelet európai számviteli szakemberek számolnak, csaknem kétharmaduk szerint lesz érdemes analitikus képességeiket továbbfejleszteni. Ez az arány Nyugat-Európában alig haladja meg a válaszadók felét (51%), de szűkebb régiónk válaszadói még az amerikai válaszadókat is felülmúlják (62%). Nemzetközi viszonylatban messze az ausztrál pénzügyesek bizonyultak a legalkalmazkodóbbnak, tízből kilenc válaszadó hiszi, hogy a big data szignifikánsan formálja majd át szakmájukat.

A rendelkezésre álló hihetetlen mennyiségű adat megfelelő interpretációja segíthet az optimális stratégia kialakításában és egyértelmű előnyhöz juttathatja a vállalkozásokat a versenytársaikkal szemben.

Üzlet és intelligencia – az adatfeldolgozás jövője
A vállalkozásoknak átfogó információkra van szükségük számos területen, ezért alakultak ki a vállalatirányítási rendszerek is. Az adatok bonyolultsága azonban további fejlődéshez vezetett – a következő lépcső az üzleti intelligencia (BI) rendszereké. Szakértőnk segít, mik is ezek.
A számvitel területén a big data elsősorban a következő öt területen hozhat jelentős változást:

1.            Döntés-előkészítés

2.            Kockázatkezelés

3.            Új piacok azonosítása és fejlesztése

4.            Működési hatékonyság fejlesztése

5.            Profitmaximalizálás

„A big data hatása napjainkban vitathatatlan. Az igazi kihívás azonban, hogy milyen mértékben leszünk képesek a már elemzett adatokat a gyakorlatba is átültetni.” - mondta el Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója. „A big data a pénzügyi szakma egyik legnagyobb lehetősége az utóbbi időben. Elemzői tapasztalatuk segítségével a számviteli szakemberek olyan valós idejű információkkal lesznek képesek ellátni a vezetőséget, ami az üzleti stratégia központi szereplőivé változtatja őket.”

„Régóta beszélünk arról, hogy a pénzügyi szakma többet jelent az év végi jelentések elkészítésénél és a big data most eszközt is ad a szakemberek kezébe.” – tette hozzá Benesova. „Nem szabad azonban szem elől téveszteni az adatbiztonság témakörét sem, ami komoly vitákat váltott ki az elmúlt időszakban. A rengeteg információ, amit a különféle szervezetek birtokolnak, sőt, bizonyos esetben elvesztenek vagy értékesítenek, komoly jogi és etikai kihívás elé állítja a szakma képviselőit.”

Az ACCA korábbi kutatásában megkérdezett magyarországi szakemberek több mint kétharmada (67%) például egyetértett abban, hogy a mobil eszközök (okostelefonok, tabletek stb.) elterjedése már most is komoly hatással van mindennapi munkájukra és az elkövetkező években ez csak fokozódni fog. Érdekes tény, hogy ez az arány megegyezik a nyugat-európai válaszadókéval, de Afrikában például - meglepő módon - ez az arány magasabb, 82 százalékot mutat.

Szűkebb régiónk szakemberei a „big data” hatását is fontos befolyásoló tényezőként írták le. 63 százalékuk szerint jelentősen javíthatja a rendelkezésre álló óriási adatmennyiség és annak elemzése az egyes cégek versenyképességét.

Adatban is a méret a lényeg
Jóllehet, a magyar vállalatok általában nem rendelkeznek annyi adattal, mint egy nyugat-európai vagy amerikai cég, a valósidejűség és az új típusú, például a közösségi médiából származó szöveges adatok elemzésének igénye miatt a hazai intézmények is szembesülnek a big data kérdéssel.
A magyarországi szakemberek különösen magabiztosnak tűntek a big data témakörében. Mindössze 61 százalékuk szerint szükséges új eszközök használatának elsajátítása és 59 százalékának van csupán szüksége új ismeretek megszerzésére, amikor a rendelkezésre álló óriási mennyiségű adat elemzéséről kérdezték őket.

Mindezek ellenére megdöbbentő ugyanakkor, hogy a magyarországi pénzügyi- és számviteli szakemberek aggódnak a legkevésbé a világon az adatbiztonság miatt. Alig egynegyedük törődik csak az IT-biztonsággal, és ez az arány még az Egyesült Államok válaszadói körében is 59 százalékot mutat, ami szintén jóval alatta van a többi régióhoz képest.

A számviteli szakemberek kiemelt szerepet játszanak a technológiai fejlesztések adaptációjában is. Számukra az aktuális trendek folyamatos nyomonkövetése és elsajátítása nem csak karrierjük fellendítésében játszhat kulcsfontosságú szerepet, de saját vagy ügyfeleik szervezeteinél is vezető szerepet kell, hogy betöltsenek. A megkérdezett hazai szakemberek 61 százaléka szerint például jelentősen képesek befolyásolni ügyfeleik körében a felhasznált IT megoldások körét. Még magasabb pedig az arány (69 százalék), ha a saját szervezetükön belüli befolyásról kérdezték őket.

A kutatás elismeri, hogy a pénzügyi és számviteli szakemberek nem informatikusok vagy adatbányász specialisták, de a jövőben mind a két szakmából el kell majd sajátítaniuk néhány fogást. A pénzügyesek tapasztalatára lesz várhatóan szükség akkor is, amikor a különböző adathalmazokat szeretnék vizuálisan megjeleníteni vagy egyéb, jellemzően nem fiskális változókkal kiegészíteni. A cél, hogy eddig fel nem tárt összefüggésekre is fény derüljön.

„A big data fontos fordulópontot jelent, hiszen a pénzügyi és az informatikai vezetők tradicionális szerepe egyre inkább összemosódik. Feladatuk sokkal inkább stratégia jelentőséggel bír majd, és annak mértéke, hogy milyen sebességgel lesznek képesek ezekhez a változásokhoz alkalmazkodni meghatározza majd a szervezetük versenyképességét is.”  - mondta Katerina Benesova.

A big data kérdés itthon is releváns
Sanjay Gupta, a T-Systems Magyarország Üzleti Intelligencia és Tanácsadás üzletágának igazgatója szerint, általában az ügyfélélmény árulkodik arról, hogy big data technológiát alkalmaz egy vállalat. Erre példa, ha egy felhasználónak gondja támad az internetes banki ügyintézés során, és azonnal telefonhívást kap a pénzintézettől a problémamegoldás érdekében. Sanjay Gupta szerint 3 területen tapasztalunk majd jelentős változást a közeljövőben: egyrészt új technológiák fognak elterjedni – például nagy teljesítményű analitikai vagy vizuális elemző eszközök. Szintén várható, hogy új kérdésekre, új igényekre adnak majd választ ezek a megoldások, ahogy a szervezetek felismerik, mire is tudják használni a big data-t. Új szerepkörök megjelenésére is számíthatunk, amilyen például az üzleti rálátással is rendelkező data scientist (adattudós).

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo