Be sem fogunk járni a jövő munkahelyére

A munkavállalók több mint 50 százaléka arra számít, hogy öt éven belül már okos irodában fog dolgozni, minden második dolgozó szerint a technológia további fejlődése a közeli jövőben szükségtelenné teszi majd a személyes találkozókat. Az Y generáció tagjainak 82 százaléka az alapján is dönt leendő munkahelye kiválasztásáról, hogy milyenek a munkavégzés feltételei – ezek a legfontosabb tanulságai az Intel és a Dell közös felmérésének.

A dolgozók 57%-a számít arra, hogy öt éven belül okos irodában fog dolgozni, és a munkavállalók 44%-a gondolja úgy, hogy munkahelye „nem elég okos”. Ők olyan irodában szeretnének dolgozni, ahol például a fűtést, hűtést és a világítást egy automatika mindig optimálisra állítja, a tárgyalókban lévő eszközök vezetékek nélkül kommunikálnak egymással, a távol lévő kollégák videokonferencián keresztül bekapcsolódhatnak a megbeszélésbe, és hozzáférhetnek a megbeszéléseken bemutatott prezentációk és egyéb digitális tartalmakhoz is – derül ki az Intel és a Dell megbízásából készült kutatásból.

Julie Coppernoll McGee, az Intel kommunikációs-, és marketingvezetője szerint a közeljövő okos irodában a dolgok internetét (Internet of Things, IoT) is használni fogják. Ez például az irodába látogató vendégeknek segíthet megtalálni egy adott kollégát. A mesterséges intelligencia is meghódítja a munkahelyeket a következő években: ezt a munkavállalók 30 százaléka arra használná, hogy repetitív, unalmas feladatokat végeztessen el vele maga helyett. Napjaink munkavállalóinak 62%-a szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása megkönnyíti a munkát, 50%-uk szerint pedig növelni fogja a hatékonyságot – derül ki a felmérésből.

Kép: Pixabay

Visszaszorulnak a személyes találkozók

A következő években a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) technológiák is megjelennek majd a vállalatoknál, ezeket a technológiákat McGee szerint leginkább a dolgozók képzéséhez fogják felhasználni. A mai munkavállalók csaknem kétharmada (66%) jelezte, hogy szívesen használná munkahelyén ezeket a technológiákat, 46%-uk pedig arra számít, hogy segítségükkel hatékonyabban tudja majd elvégezni a munkáját.

Bár napjaink munkavállalóinak többsége (57%) még a kollégákkal való személyes megbeszéléseket részesíti előnyben, minden második dolgozó (az Y generációs munkavállalók közül pedig ötből három) úgy véli, hogy a kommunikációs technológiák fejlődése nyomán a személyes megbeszélések már a közeli jövőben vissza fognak szorulni. Sőt, a kínai, indiai és dél-afrikai munkavállalók már most is szívesebben használják a digitális kommunikációs technológiát a személyes találkozók helyett – derül ki a kutatásból.

Egy nap 2036-ban
Húsz éven belül életünket alapvetően átalakítja majd a technológiai fejlődés: hogy milyen alaposan, azt csak akkor értjük meg, ha belepillantunk a húsz évvel későbbi jövőbe. Huber Krisztián, az Okos Jövő Innovációs Klaszter társelnökének segítségével belepillantunk a jósgömbbe.
Baj, ha nem elég modern

Az Y generáció  (tehát az 1980 és 1999 között születettek) tagjai közül kikerülő munkavállalók 42%-a nyilatkozott úgy, hogy felmondana egy olyan munkahelyen, ahol túlságosan elavult technológiát használnak, míg 82%-ukat egy új munkahely kiválsztásában befolyásolja az irodai környezet műszaki felszereltsége is. A megkérdezett dolgozók közül sokan akkor tekintik elavultnak munkahelyi eszközeiket, ha otthoni eszközeik (például laptop vagy okostelefon) azoknál fejlettebbek.

A Dell és az Intel közös kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy a munkavállalók több mint fele úgy véli, hogy a legtöbb idejét lassú szoftverek vagy hardverek miatt tölti felesleges várakozással. Az Intel szerint egy vállalati számítógépet 3-4 évente érdemes újra cserélni annak érdekében, hogy egy cég versenyképes maradjon, a négy évesnél idősebb PC-k javítási költsége 25%-kal magasabb az ennél újabbaknál, javításuk pedig 40%-kal nagyobb kiesést okoz a munkában, mint egy modernebb gépé. Ez a megállapítás annak fényében különösen tanulságos, hogy a magyar kkv-k informatikai eszközparkja mintha a középkorból ragadt volna itt.

A távmunka élhetőbbé teszi a mindennapokat

A felmérés megállapításai szerint manapság sok munkavállaló úgy véli, hogy jelenlegi munkahelyén nem használják ki hatékonyan a már elérhető technológiák által nyújtott lehetőségeket. Az internet és a felhőtechnológiák fejlődése révén a távmunka lehetősége sokkal egyszerűbbé és teljesebbé vált az elmúlt években, a felmérés eredményei szerint a munkavállalók 52%-a legalább heti egy napot az irodától távol dolgozik, míg 18%-uk heti rendszerességgel dolgozik nyilvános helyen, például kávézóban.

A távolból történő munkavégzés lehetősége a dolgozók számára segít kialakítani a munka és a magánélet egyensúlyát, mivel lehetővé teszi, hogy a feladatok elvégzését rugalmasan osszák be.

Nyakunkon az új ipari forradalom
Több mint 900 milliárd dollárt hozhat a digitális ipari forradalom a cégek várakozásai szerint, ami a költségek csökkenésének, a hatékonyság és a nyereség növekedésének köszönhető. A szervezetek több mint fele két éven belül megtérülést vár. Az informatikai szakemberek iránti igény és az adatbiztonság viszont továbbra is komoly kihívást jelent.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo