hirdetés

Az informatikai szakma nyílt levele a miniszterelnökhöz

"A magyar informatikai szervezetek hangsúlyozottan kérték és kérik azt, hogy a távközlés is kerüljön az informatikai kormánybiztosság irányítása alá."
hirdetés

A felhívás:

Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez

A magyar informatikai szervezetek hangsúlyozottan kérték és kérik azt, hogy a távközlés is kerüljön az informatikai kormánybiztosság irányítása alá. Ezt a kívánságunkat támogatja az e-Magyarország, e-Kormányzat konferencia közönsége is.

A válságjelenségek szaporodnak körülöttünk. Ezek alapja nem csupán pénzügyi, hanem nemzetközi és hazai bizalmi válság, ami könnyen fordulhat a társadalmi-gazdasági folyamatok befagyásához, a fejlődés teljes leállásához, sőt a visszafejlődéshez.

Ebben a helyzetben a magyar informatikai szakma és szervezeteinek képviselői úgy látják, még inkább szükség van olyan technikai, műszaki, tudásalapú, emberi infrastruktúrára, amit az informatikai és az információs társadalmi szolgáltatások kínálnak. Az informatika a hatékonyság, az eredményesség, a ma és holnap életminőségének szolgája.

Magyarország az elmúlt években versenyhátrányt szenvedett amiatt, hogy az informatikai szolgáltatásokat csak lassan vezetett be, illetve elmaradt a magyar gazdaság legkisebb szervezeteinek informatizálása, és főként a lakosság nagy részének információs társadalmi polgárrá tétele.

Az informatika világában végbement a távközlés, az informatika konvergenciája, és folyamatosan zajlik a média e kettőshöz való csatlakozása. A modern világ új közművét az internet és az azon alapuló szolgáltatások jelentik. Ezen a területen nincs konfrontáció, a rendszerek működésének alapvető érdeke az együttműködés kialakítása. Magyarországon öt parlamenti párt harmonikus összhangban tudta létrehozni az E-befogadásügyi Eseti Országgyűlési Bizottságot, hogy az ország hátrányos helyzetének kompenzációját segítse. Most - úgy látjuk - nem csak összefogásra, hanem a döntési kompentenciák koncentrációjára, a folyamatok felgyorsítására, a kis lépések után komolyabbak megtételére van szükség.

A magyar informatikai szervezetek hangsúlyozottan kérték és kérik azt, hogy a távközlés is kerüljön az informatikai kormánybiztosság irányítása alá. Ezt a kívánságunkat támogatja az e-Magyarország, e-Kormányzat konferencia közönsége is.

Ez a döntés  a modernizációs programok elindulásának a záloga, amelyek úgy segítik a válságból való kilábalást, hogy olcsóbbá válik a közigazgatás, és élhetőbbé válnak a nehezedő mindennapok. Az internet, az infokommunikáció az életminőség fejlesztésének sarokköve, különösen napjainkban, a nehezedő feltételek és megélhetési lehetőségek időszakában. A ma és a holnap alapkérdése az, hogy az innovatív technológiák milyen mélységben tudják segíteni a gazdaság, a kormányzat és az emberek életének jobbra fordulását.

Négy fő irányt látunk, amit egy szakmai konszenzus, és véleményeink szerint nemzeti egyetértés is övez: 

  • Állampolgárra, élethelyzetre szabott közigazgatás
  • A társadalom internet iránti motiválása- különös tekintettel a társadalom nagy számosságát kitevő 50 feletti korosztályokra-  akik számára új életminőséget teremthet az internet, ugyanakkor e generáció nem ismeri és nem használja a világháló szolgáltatásait
  • A gazdaság működésének informatikai alapokra helyezése.
  • Infokommunikációs közmű kiépítése.

Az Európai Unió kitörési pontként jelölte meg az infokommunikációt a tagországok számára. Az Unió kidolgozott informatika-politikája az e-Befogadási politika, amelynek három prioritása az elektronikus közigazgatás, az idősödő és idős,  valamint a fogyatékos emberek számára fejlesztendő informatikai szolgáltatások, termékek előállítása.

Napjainkban, ha informatikáról beszélünk, már nem szabad csak technológiákról, szólni, hanem emberekről és élethelyzetekről is kell gondolkodni:  miképp javítgatja az állampolgárok életminőségét az olcsóbbá és egyszerűbbé váló az informálódás, a kapcsolattartás, a kereskedelem és az állam.

Válság van, most van lehetőség arra, hogy levessük a régi visszahúzó terheinket és új Magyarországot építsünk. Ha lehet, a jelenlegi döntéshozási és bürokratikus megoldásoknál sokkal gyorsabban.

Tettekben megnyilvánuló megtisztelő válaszát várja

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum elnöksége

Siófok, 2008. november 20.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo