Az idei rekord: 138 ezer százalékos növekedés

A Deloitte közzétette az Európát, a Közel-Kelet országait és Afrikát magában foglaló EMEA térség leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatainak rangsorát. Az 500 leggyorsabban fejlődő cég közé idén 14 magyar vállalat is bejutott.

A Deloitte Technology Fast 500 EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióra vonatkozó teljes rangsora ma a térség 23 országára kiterjedően, az állami és a magánszektor olyan technológiai cégeit rangsorolja, amelyek működésük első évében legalább 50 ezer eurós árbevételt realizáltak - közölte Kigyós Zsuzsa, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletága Technológia, Média és Telekommunikáció területre szakosodott munkacsoportjának igazgatója. A Fast 500 a legobjektívebb azon iparági rangsorok közül, amelyek a technológiai szektorra összpontosítanak. A kezdeményezést a Deloitte globális Technológia, Média és Telekommunikáció csoportja (TMT) irányítja.

Az idei Fast 500-as listán 14 magyar cég is szerepel, közülük kettőnek sikerült a legjobb száz közé is bekerülnie. Az üzleti informatikai alkalmazások integrációjával foglalkozó Alerant Informatikai Zrt., legjobb magyar helyezettként az ötszázas lista 27. helyén végzett, az elmúlt öt év alatt elért 3677 százalékos árbevétel-növekedésével. Az ügyfélhívó-rendszerek és információs terminálok gyártásával, kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozó, az elmúlt öt év során 2233 százalékos árbevétel-növekedést elérő Onlinet Kft. pedig 63. lett a térség leggyorsabban fejlődő technológiai cégeinek rangsorában. Az ötszázas listában idén 14 magyar cég szerepel, ami a közép-európai régiót tekintve vezető pozíció. Hazánk a Fast 500 rangsorba bekerült cégek számát tekintve ezzel Csehországot (11 cég) és Lengyelországot (8 cég) is megelőzte.

A válság ellenére is stabil növekedés

Az idei rangsor alapján megállapítható, hogy a vállalkozások öt év átlagában mért árbevétel-növekedése 1 297 százalék volt. Az idei Fast 500 rangsor felállítása során egyértelműen megmutatkozott, hogy a világméretű gazdasági megrendülés ellenére erős a gazdaságba vetett bizalom. Egy, a Fast 500 listán szereplő vállalkozások ügyvezetői körében végzett felmérés alapján idén a rangsorolt cégek ügyvezetőinek 58 százaléka biztos volt abban, hogy vállalataik az elkövetkezendő két évben ugyanilyen arányú növekedést fognak produkálni. Idén Franciaország tudja felmutatni a legtöbb, listán szereplő vállalkozást, az 500-ból ugyanis 75 vállalat francia. Franciaországot szorosan követi az Egyesült Királyság 69 céggel, ami egyben azt is jelenti, hogy a két ország tavaly óta helyet cserélt a listán. Figyelemre méltó azonban, hogy az Egyesült Királyság cégei közül kettő is bekerült a legjobb öt közé - az első illetve a harmadik helyen.

A Fast 500-as rangsor alapján egyértelműen látszik, hogy továbbra is meggyőző a szoftverpiac fölénye, ugyanis az 500 cégből 197 ebben az iparágban tevékenykedik. Ezt az Internet/Média kategória követi 98 résztvevővel, majd a Telekom/Hálózat csoport 64 képviselője következik.

Előtérbe került a környezetvédelem

Megállapítható továbbá, hogy a környezet egyre fontosabb szerepet játszik az EMEA régió vállalatainak a működésében. A legfontosabb törekvések között a vizsgált vállalkozások körében a hulladékmennyiség-csökkentés szerepelt az első helyen, 21 százalékkal. Ugyanakkor a válaszadók 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem foglalkozik környezeti kérdésekkel. Ez ellentétben áll az Ázsia-Csendes óceáni térség adataival, ahol csak 12 százalék állította, hogy még nem vezettek be a környezet védelmét szolgáló programokat.

A Deloitte Technology Fast 500 EMEA lista némi csökkenést mutat az átlagos növekedési ütemben az elmúlt évhez képest: 2008-ban az ötszázas lista 1 297 százalékkal növekedett, szemben a tavalyi év rekordszintű, 1 443 százalékos növekedésével, bár az idei teljesítmény is figyelemre méltó, ha tekintetbe vesszük a globális gazdasági tendenciákat.

A világon az idei első helyezett egy szélessávú internet szolgáltató cég, a Hughes Communicatons, több mint 138 ezer százalékos növekedéssel.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo