hirdetés

A pacemakeren át ölhet is a hacker

A hacker-bűnözés gyilkos formájának veszélyére figyelmeztetett az USA Belbiztonsági Minisztériuma: a számítógépes támadó a szívbetegek mellkasába ültetett szívritmus-szabályozót (pacemakert) megtámadva le tudja meríteni annak elemeit, vagy meg tudja változtatni a szerkezet, ezzel a szív működését, ami a beteg halálához is vezethet. Magyarországon is beültethették azokat a szívritmus-szabályozókat, amelyekre az Egyesült Államokban most felhívták a figyelmet.
hirdetés

Az adott pacemakerekre bárki rácsatlakozhat szabadon megvásárolható transzmitter segítségével. A veszélyre a MedSec, egy, az orvosi berendezések számítástechnikai biztonságát vizsgáló amerikai cég hívta fel a figyelmet és az illetékes kormányhivatal visszahívta az Abbott cég 456.000 pacemakerét. A döntés szerint nem szükséges a berendezéseket eltávolítani a betegek mellkasából, elegendő, ha a kívülről vezérelhető berendezés szoftverét úgy frissítik, hogy az ellen tudjon állni a külső beavatkozásnak. A MedSec már tavaly figyelmeztetett az Abbott cég termékeinek hiányosságára, amit a vállalat először tagadott, sőt, be is perelte a leleplezőt. Az ügyre januárban a G Data Magyarországon is felhívta a figyelmet.

Kép:Pixabay

Az Abbott (korábban St. Jude Medical) orvosi eszközöket gyártó vállalat hat modellje érintett: az Accent, az Anthem, az Accent MRI, az Accent ST, az Assurity és az Allure, ezek között Magyarországon forgalomba került eszközök is lehetnek. Az interneten fellelhető, 2014. június 11-én aláírt OEP-szerződés értelmében hazánk 200 darabot vásárolt az Allure Quadra RF szívritmus-szabályozóból, de nincs adat arról, ezekből hányat ültetettek be.

Az Egyesült Államokban a betegeknek kezelőorvosuknál kell jelentkezniük a frissítésre, amely mindössze három percet vesz igénybe. A cég közleménye szerint a kijavítandó biztonsági hibákat senki sem használta ki, az újonnan gyártott eszközökre pedig a frissebb szoftvert telepítik, amely már csak engedélyezett eszközöktől fogad el változtatásokat, így küszöbölték a behatolás lehetőségét.

Nem minket céloznak a kiberbűnözők – egyelőre
Három hónap alatt ötmillió kibertámadást követtek el, a támadások számának növekedése a negyedév végén érte el a csúcspontját, ami megmutatja, mennyire féktelen a kiberfenyegetések skálája – derült ki a Kaspersky Lab legújabb jelentéséből.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo